Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - TTI: Peste 550 de modificari fiscale, realizate intr-o perioada de 7 ani si jumatate
TTI: Peste 550 de modificari fiscale, realizate intr-o perioada de 7 ani si jumatate
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 18 Sep 2023 11:12
Numarul de modificari fiscale din ultimii sapte ani si jumatate este de 554, respectiv 1,2 norme modificate pe luna sau 74 pe an, a declarat, vineri, Ana Bobirca, cofondator The Tax Institute, la evenimentul de lansare a organizatiei.
"Am plecat in realizarea studiului nostru de la constatarea ca exista un numar foarte mare de modificari fiscale si ca ritmul acestora s-a accelerat in ultimii ani si ca sa verificam daca aceasta intelegere a noastra este corecta, am realizat un inventar al acestor modificari fiscale. Acest demers a fost unul foarte laborios, rezultatele lui au fost edificatoare chiar si pentru noi si o sa vedeti dimensiunea acestor modificari. Aici aveti un rezultat intermediar al studiului nostru, respectiv numarul de modificari, numarul de acte modificate, dar si numarul de articole si modificari propriu-zise 554 intr-o perioada de 7,5 ani. Asta inseamna cam 1,2 norme modificate pe luna, adica aceste 74 de modificari pe an. Poate ca merita adaugat aici, de asemenea, ca frecventa acestor modificari pe perioada noului cod fiscal a fost de aproximativ trei ori mai mare decat pe perioada vechiului cod fiscal", a spus Ana Bobirca.
The Tax Institute, primul think tank de fiscalitate din Romania, a lansat studiul "Modificarile Noului Cod Fiscal: Inventar si impact (2015-2023)". Evenimentul de lansare a The Tax Institute, primul think tank de fiscalitate din Romania a avut loc la Banca Nationala a Romaniei.
Potrivit unui comunicat de presa al think tank-ului, Noul Cod Fiscal a suferit 554 de modificari, efectuate prin 107 legi, OG si OUG, intr-o perioada de 84 de luni, rezultand o frecventa de 1,3 norme de modificare lunar. Au fost introduse si ulterior abrogate 42 de alineate. De asemenea, exista si un numar semnificativ de alineate modificate de mai multe ori de-a lungul perioadei analizate. Daca la intrarea in vigoare, Noul Cod Fiscal avea 2.382 de alineate, in anul 2023 ajunge la 2.785 de alineate, doar 1.466 dintre acestea ramanand nemodificate. In comparatie cu Vechiul Cod Fiscal, numarul rectificarilor a fost de 3,2 ori mai mare.
Ca urmare a acestor modificari, intr-o perioada in care Romania a avut cresteri economice solide (cu exceptia anului pandemiei, 2020), s-a inregistrat o scadere a veniturilor bugetare totale de 0,53% din PIB in 2022, fata de 2016.
Studiul analizeaza efectele modificarilor asupra fiecarui tip de venit bugetar in parte, cat si interactiunea intre diverse tipuri de venituri bugetare, concluziile aratand ca principiul vaselor comunicante functioneaza negresit si in domeniul fiscalitatii. Spre exemplu, s-a ajuns ca doar aproximativ 10% dintre companiile active in Romania sa mai datoreze impozit pe profit. Aceasta situatie a fost rezultatul unei serii de masuri: eliminarea din 2017 a impozitului pe profit pentru companiile mari din HoReCa si inlocuirea acestuia cu un derizoriu impozit specific, cresterea plafonului de venit pana la care se poate aplica regimul fiscal al microintreprinderilor la 500.000 euro (in 2017) si mai apoi la 1.000.000 euro, precum si eliminarea limitarii aplicabilitatii regimului fiscal al companiilor care obtin venituri din consultanta si management (din 2018).
The Tax Institute este format din experti in drept si fiscalitate, alaturi de specialisti recunoscuti din domeniul politicilor publice, advocacy si consultanta financiara si isi propune sa contribuie la dialogul public referitor la legislatia fiscala si economica prin studii si analize fundamentate stiintific, bazate pe experienta indelungata a practicienilor din drept si fiscalitate, precum si a specialistilor din mediul academic. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
ELECTROGRUP
EURO BUILD
GEWISS
Ubitech
SIGM
CDS
leviatan
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
rigips
DRS
Arduro
concelex
quadratum
noark
konsent
Acvatot 2019
SSAB
MAKITA
AED
EDIT-Structural
theda mar
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<