ARACO a premiat 16 lucrari de constructii cu Trofeul Calitatii 2015 |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 29 Dec 2015 10:07 |
Un numar total de 16 lucrari de referinta finalizate in Romania in perioada 2014-2015 au fost laureate cu Trofeul Calitatii in Constructii 2015, in cadrul festivitatii organizate de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Evenimentul a avut loc la data de 26 noiembrie a.c., la Sala Madgearu din cadrul Pavilionului H2 al Complexului Expozitional Romexpo, din Capitala. Companiile laureate in cadrul celei de-a XX-a editii sunt: Aedificia Carpati, Con-A, ACI Cluj, Bog'Art, Dedal Bahamat, Recon SA - Craiova, Iamsat-Muntenia, Conest SA - Iasi, Constructii Erbasu SA, Search Corporation, TIAB SA, Hidroconstructia SA, Strabag AG - Sucursala Bucuresti si Iridex Grup Constructii. Decernarea trofeelor a fost precedata de Conferinta Nationala ARACO - 2015, evenimentul marcand, totodata, implinirea a 25 de ani de la infiintarea asociatiei.
Un prim proiect laureat cu Trofeul Calitatii 2015 a vizat optimizarea functionala, tehnologica si organizatorica a ansamblului institutional Teatrul National "I.L. Caragiale Bucuresti", cel mai mare proiect de modernizare derulate in Bucuresti in ultimii ani. Antreprenorul general al lucrarilor a fost reprezentat de asocierea Aedificia Carpati (lider) - Romtest Electronic, au implementat proiectul in perioada 2011-2014. In cei peste 150 de ani de existenta, cladirea teatrului, asa cum fusese modificata in anii '80, nu corespundea standardelor de statica si seismica, din punct de vedere al structurii de rezistenta. Dupa remodelarea functionala a cladirii au rezultat mai multe sali fata de varianta din 1973, numarul total al locurilor din sali majorandu-se, de asemenea, de la 1.720 la 2.664. Pe terasa de deasupra Salii Mari a fost creat un spatiu de joc in aer liber, sub forma unui amfiteatru, cu 300 de locuri. Pe terasa de deasupra copertinei corpului A1 a fost creat un spatiu pentru o cafenea, inconjurat de o terasa circulabila cu mese si zone verzi. Suprafata desfasurata totala a constructiei este de 31.150 mp, investitia in intregul proiect de reabilitare depasind 65 milioane de euro. Proiectul a fost finalizat in luna noiembrie 2014.
Aedificia Carpati a mai primit un trofeu si pentru lucrarile de restaurare, extindere si remodelare multifunctionala a "Hanului Gabroveni", cladirea fiind reconditionata in urma unei investitii de circa 37 milioane de lei. Proiectul a fost realizat cu scopul conservarii si al punerii in valoare a monumentului istoric. Impreuna cu volumele create pe parcela vecina, menirea ansamblului este de a gazdui un centru cultural-artistic de standard european. Cuprinde sali de spectacole si repetitii, pentru expozitii, seminare si sediile institutiilor de cultura ArCUB si cIMeC. Solutia propusa - o imbinare intre vechi si nou - pune in valoare spatiile interioare cu caracter de reprezentativitate si da un sens activ curtii interioare si pasajului. Intreaga cladire va functiona ca un centru cultural multifunctional, cu activitati integrate Sistemului Cultural European. Solutia functionala pastreaza, in masura posibilului, structura constructiva existenta.
Sala multifunctionala de sport din Cluj-Napoca, proiect realizat de Con-A (lider) in asociere cu Intersport si Nisal, a fost proiectata de biroul clujean de arhitectura Dico & Tiganas, structura fiind gandita de Plan31RO. Sala polivalenta este o cladire multifunctionala, care, la comanda, isi poate schimba configuratia pentru a gazdui competitii sportive sau mari evenimente culturale. Capacitatea acesteia variaza intre 6.100 de locuri (in cazul unui meci de hochei) si 9.700 de locuri (pentru box), capacitatea salii depasind 10.000 de locuri in cazul concertelor sau congreselor profesionale. Sala Polivalenta a fost gandita si proiectata intr-un proiect integrat alaturi de stadionul Cluj Arena, fiind cladirea civila din Romania construita cu cele mai lungi grinzi metalice, cu 73 de metri de deschidere libera, dimensiuni intalnite numai la hangarele avioanelor. "Acum 40 de ani, in 1974, la Bucuresti se inaugura o sala polivalenta cu 5.300 de locuri. Au fost nevoie de patru decenii pentru ca acest record sa fie depasit. Ne simtim onorati sa fim constructorii care au realizat aceasta performanta", a declarat Mircea Bulboaca, presedintele grupului Con-A. La construirea obiectivului au lucrat 1.100 de oameni, insumand mai mult de 260.000 de ore de munca.
Un alt Trofeu al Calitatii a fost inmanat companiei Bog'Art, pentru realizarea structurii centrului comercial Mega Mall, din Bucuresti. Proiectul este alcatuit dintr-un ansamblu de cinci corpuri de cladire (tronsoane despartite prin rosturi seismice), avand functiuni, numar de etaje si inaltimi diferite. Pentru realizarea structurii s-au folosit 110.000 mc de beton monolit, 37.000 mc de prefabricate din beton si 13.000 de tone de armaturi, pe o suprafata totala construita de 220.000 mp. Centrul comercial a fost dezvoltat de NEPI, in urma unei investitii de 165 milioane de euro.
Compania ACI Cluj a primit distinctia Trofeul Calitatii pentru constructia celui mai inalt depozit de produse congelate de tipul High-Bay din Europa, dezvoltat de grupul Macromex. Cladirea, realizata in urma unei investitii de 17 milioane de euro, are o capacitate de 17.000 de paleti, se intinde pe o suprafata de 6.900 mp si include cel mai inalt depozit de produse congelate de tipul High-Bay din Europa, avand 42 de metri inaltime si 16 niveluri de depozitare. Proiectantul general a fost reprezentat de Pop & Asociatii.
Asocierea formata din companiile Dedal Bahamat si Romlotus Instalatii au fost laureate pentru calitatea lucrarilor de consolidare, reabilitare si modernizare a Palatului Episcopal, care va deveni Muzeul istoriei, culturii si spiritualitatii crestine de la Dunarea de Jos - Galati. Constructia principala existenta a fost finalizata in anul 1900, reprezentand un imobil reprezentativ al municipiului Galati. Proiectul, elaborat de Proiect SA - Galati sub coordonarea regretatului ing. Mircea Chiriac, a fost finantat din fonduri europene. Pentru restaurarea cu fidelitate a formelor initiale ale fatadelor si interioarelor, "mutilate" dupa 1964 prin diverse interventii distructive, s-au folosit imagini de epoca din perioada 1903-1906 si documente cu descrieri ale cladirii, depistate prin cercetari minutioase de arhiva. Diriginte de santier a fost ing. Cornel Condurache, printre colaboratorii de specialitate care au participat la proiect aflandu-se arh. Cristian Ranja si sculptorii Alexandru Siminic si Gheorghe Terescenco.
Un alt proiect laureat cu Trofeul Calitatii 2015 este reprezentat de amenajarea si revitalizarea Centrului Istoric din municipiul Craiova, lucrare executata de Recon SA - Craiova, cu sprijinul companiei Sekisui SPR Romania si TCIF SA. Lucrarile au vizat reabilitarea strazilor cu sistem rutier, inlocuirea retelelor si a conductelor de alimentare cu apa si canalizare, a retelei de iluminat stradal si arhitectural, amenajarea spatiilor verzi, montarea de mobilier urban, construirea de fantani arteziene etc. Suprafata totala a terenului amenajat este de 24.290 mp, din care 1.046 mp reprezinta spatii verzi. Valoarea investitiei s-a situat la circa 11 milioane de euro.
Compania Iamsat-Muntenia a primit Trofeul Calitatii 2015 pentru lucrarile de instalatii realizate la cladirea de birouri "Green Gate" (4S+P+11E+Eteh). Antreprenorul general al lucrarilor a fost compania Bog'Art, beneficiarul proiectului fiind dezvoltatorul ceh S Group Holding, care a alocat pentru aceasta investitie fonduri totale de circa 60 milioane de euro. Cladirea incorporeaza un concept flexibil de proiectare a instalatiilor si are numeroase facilitati care se combina pentru a furniza un mediu de lucru sanatos. Instalatiile HVAC includ o centrala termica echipata cu trei cazane Buderus Logano, ce deserveste intregul imobil si este amplasata intr-un spatiu special amenajat la etajul tehnic. Sarcina de racire a cladirii se realizeaza cu ajutorul a patru chillere Carrier racite cu aer. Pentru evitarea propagarii fumului in cladire si pentru a facilita evacuarea persoanelor si interventia pompierilor in eventualitatea producerii unui incendiu, s-au prevazut instalatii de evacuare a fumului din zonele cu risc de incendiu si instalatii de presurizare pentru caile protejate. Evacuarea fumului se realizeaza cu ventilatoare Novovent montate pe terasa, iar presurizarea cailor de acces se realizeaza cu ventilatoare Sodeca, prevazute cu convertizoare de frecventa. Realizarea instalatiilor sanitare si electrice s-a realizat tot cu sprijinul Iamsat-Muntenia.
Pentru proiectul de reabilitare si modernizare a sectiilor de obstetrica si neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Cuza Voda" din Iasi, compania Conest SA a primit Trofeul Calitatii cu ocazia editiei din acest an. S-au realizat lucrari de recompartimentare si transfer de spatii intre diverse functiuni necesare asigurarii fluxurilor si circuitelor corespunzatoare, modernizarea lifturilor, reabilitarea/ realizarea instalatiilor de fluide mecanice: oxigen si aer comprimat, reabilitarea instalatiilor electrice si dimensionarea acestora corespunzator echipamentelor medicale, reabilitarea instalatiilor de incalzire/ ventilatie/ sanitare, reabilitarea elementelor de zidarie, tamplarie, pardoseli si finisaje, precum si realizarea unei legaturi inchise din metal si sticla la nivelul etajului 3, peste actuala terasa a corpului de legatura dintre cladirile A si B, in vederea obtinerii unor circuite corecte. Proiectul a fost realizat in urma unei investitii de circa 9 milioane de lei, din care 7 milioane de lei a reprezentat cofinantarea europeana nerambursabila.
O alta companie laureata cu Trofeul Calitatii 2015 este reprezentata de Constructii Erbasu SA, pentru realizarea bazinului de inot olimpic din cadrul Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti. Obiectivul a fost inaugurat la data de 10 noiembrie 2014, fiind folosit atat pentru pregatirea sportivilor de performanta si desfasurarea de competitii, cat si pentru activitati de agrement. Constructia este realizata in forma literei "U", a carei latura deschisa este fatada de tip perete cortina orientat spre nord. La adaptarea la teren a constructiei s-a prevazut un zid de sprijin spre strada Doamna Oltea, situata in partea nordica a bazinului. Cladirea (S+P+2E) a fost edificata pe un teren cu o arie de 6.400 mp, suprafata construita desfasurata insumand 9.543 mp. Valoarea investitiei a fost de aproximativ 9 milioane de euro.
O alta distinctie a fost acordata companiei Search Corporation, specializata in proiectarea lucrarilor de infrastructura rutiera, lucrarea premiata fiind podul hobanat peste Canalul Dunare - Marea Neagra, din Portul Constanta (in zona localitatii Agigea). Supratraversarea canalului se realizeaza pe un pod hobanat cu trei deschideri, infrastructura fiind alcatuita din doi piloni din beton armat si la capete din doua pile-culee cu elevatie lamelara. Sistemul de hobane este biplan, inclinat, de tip evantai, sustinand atat deschiderea centrala peste canal, cat si cele doua deschideri marginale. Lucrarea se remarca si printr-o serie de inovatii tehnologice, precum: utilizarea betonului autocompactant (Agilia de la Lafarge) la pilonii podului, implementarea unui sistem de monitorizare modern, cu senzori optici de eforturi si deformatii pe tablier, hobane si piloni, respectiv utilizarea unor aparate de reazem moderne - disipatori seismici cu sistem de autocentrare (Sliding Isolation Pendulum - SIP, produse de Maurer). Valoarea investitiei este de circa 30 milioane de euro.
Celelalte cinci proiecte laureate cu Trofeul Calitatii 2015 sunt: modernizarea instalatiei de macinare a carbunelui la fabrica de ciment Lafarge Ashaka, din Nigeria, lucrare realizata de Iamsat SA (lider), racordarea la reteaua electrica de distributie (RED) a Centralei Electrice Eoliene (CEE) Cerna (judetul Tulcea), proiect implementat de TIAB SA, extinderea statiei de epurare a apei uzate Danutoni (Valea Jiului), obiectiv realizat de Hidroconstructia SA - Sucursala Ardeal, reabilitarea statiei de epurare din municipiul Sighetu-Marmatiei, realizat de Strabag in calitate de antreprenor general si, nu in ultimul rand, constructia statiei de compostare Onesti si a unitatii de transfer Beresti-Tazlau, lucrare realizata de asocierea Hidroconstructia SA - Iridex Grup Constructii - Argif Proiect.
|