Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - CBRE: Spatiile de productie reprezinta 25% din tranzactiile imobiliare din Romania
CBRE: Spatiile de productie reprezinta 25% din tranzactiile imobiliare din Romania
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 26 Oct 2023 13:26
CBRE, lider global si national in servicii si investitii imobiliare comerciale, a lansat studiul "Manufacturing Report 2023" care arata ca spatiile de productie se afla pe o tendinta ascendenta. Potrivit datelor CBRE, in primul semestru al anului 2023, cererile de astfel de spatii au reprezentat circa 25% din activitatea de tranzactionare din Romania.
Industria auto este lider in ceea ce priveste cresterea solicitarilor, generand cea mai mare cerere de spatii de productie in toata tara in perioada 2013 - S1 2023, mai exact 56%. La o distanta considerabila este urmata de industria de Mobila si Electronice cu cote de 10% si respectiv 6% din suprafata totala inchiriata in scopuri de productie.
 
 
"In ultimii zece ani, oferta industriala noua anuala a urmat o tendinta ascendenta, iar din 2018 si pana in prezent a inregistrat un volum apropiat sau chiar mai mare de o jumatate de milion de metri patrati pe an, un ritm de livrari care a impulsionat stocul industrial modern al tarii sa depaseasca rapid obiectivele de dezvoltare. Companiile din industria auto au fost in mod constant cei mai activi jucatori de pe piata industriala din Romania, urmate de sectoare precum mobila, electronice, electrocasnice si FMCG. Piata industriala din Romania este in plina expansiune, cu un potential de crestere sustinut si de factori precum locatia favorabila, accesul la infrastructura rutiera si feroviara si viitoarele scheme de ajutor de stat”, a declarat Daniela Gavril, Head of Research, CBRE Romania.
Potrivit raportului "Manufacturing 2023", in ultimii 10 ani, pe langa producatorii locali, companiile care au ales Romania pentru spatii destinate productiei sunt in principal din Europa si SUA. Primele cinci tari de origine ale jucatorilor de pe piata dupa suprafata de productie inchiriata in perioada analizata sunt Germania, Italia, Romania, SUA si Franta, in aceasta ordine. 
 
Regiunea industriala Vest/Nord-Vest, magnet pentru producatori
In acelasi timp, activitatea totala de leasing desfasurata in zece ani si jumatate demonstreaza ca regiunea industriala Vest/Nord-Vest reprezinta un magnet pentru companiile care au nevoie sa inchirieze un spatiu de productie. Regiunea Sud este urmatoarea pe lista jucatorilor logistici. Cele doua sub-piete industriale au generat impreuna de la jumatate pana la intreaga activitate de leasing (in 2017) in perioada 2013 – S1 2023. La capatul opus, zona de Est/Nord-Est a tarii inregistreaza cel mai mic procent din suprafata inchiriata, cu o singura exceptie in 2013 cand a reprezentat 14% din suprafata inchiriata in scopuri de productie.
Bucurestiul ramane cea mai dezvoltata regiune industriala si logistica din tara Si este singura piata care a fost necesar sa fie divizata in alte opt sub-piete. Pe langa ponderea de aproape 50% a capitalei in stocul modern al tarii, la sfarsitul primului semestru al anului 2023, regiunea Vest/Nord Vest este a doua cea mai dezvoltata cu un sfert din suprafata totala inchiriabila, urmata de regiunile Sud, Centru si Est/Nord-Est.
 
 
"Evenimentele istorice recente au modelat piata imobiliara, dar si nevoile si comportamentele jucatorilor. Pentru a livra o perspectiva completa si complexa care sa contribuie la strategiile viitoare lansam acest studiu de piata amplu folosind informatiile despre piata industriala si logistica din Romania pe care le-am adunat in zece ani si jumatate, dar tendintele pe care le-am observat in perioada recenta. Toate datele noastre indica faptul ca Romania are inca o serie de oportunitati inca nedescoperite ce pot contribui la dezvoltarea productiei, tinand cont de disponibilitatea terenurilor si de concurenta limitata. Pe masura ce piata evolueaza, abordarea impactului asupra ESG va juca, de asemenea, un rol crucial in mentinerea sustenabilitatii si a acceptarii comunitatii”, a adaugat Elena Serban, Senior Research Analyst, CBRE Romania.
Piata industriala din Romania a cunoscut o dezvoltare semnificativa in ultimii zece ani, cu o crestere substantiala a cererii si ofertei. Conform celor mai recente date, noile livrari de spatii industriale au inregistrat o crestere de peste doua ori fata de ceea ce se considera stoc modern cu un deceniu in urma.
Sinergia puternica creata de jucatorii industriali si de retail, si boom-ul comertului digital au contribuit la cresterea cererii pentru astfel de spatii.
Unul dintre principalii factori care trebuie luati in considerare in contextul actual este ESG. Importanta abordarii impactului ESG nu poate fi trecuta cu vederea, fie ca implica dezvoltarea de noi spatii sau modernizarea celor existente. Presiunea pentru conformare devine din ce in ce mai puternica, nu numai din partea autoritatilor de reglementare, dar si a comunitatii locale.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
Ubitech
strabag nivel 1
CDS
EDIT-Structural
rigips
viarom
noark
ness project
Acvatot 2019
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
concelex
quadratum
siniat
theda mar
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
top 500
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander