Agenda Constructiilor
Luni, 27 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - META Estate Trust: REIT-urile mecanism de dezvoltare pentru industria imobiliara
META Estate Trust: REIT-urile mecanism de dezvoltare pentru industria imobiliara
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 22 Oct 2024 11:14
Piata imobiliara romaneasca este subreprezentata pe piata locala de capital, in ciuda unui aport semnificativ la PIB-ul Romaniei, de 7,2% in 2023. Legiferarea REIT-urilor (Real Estate Investment Trusts), societati pentru investitii imobiliare, ar facilita atragerea de capital pentru jucatorii din industria imobiliara si ar asigura o mai buna reprezentare a sectorului la bursa, conform unei analize realizate la nivel regional si global de o echipa de cercetatori angajata de Meta Este Trust (simbol bursier MET), companie de tip holding care activeaza in sectorul imobiliar din Romania si actioneaza ca un portal intre piata imobiliara si piata de capital. Principalele avantaje principale ale companiilor REIT lichiditate crescuta, costuri de tranzactionare reduse in comparatie cu tranzactiile imobiliare directe, transparenta, accesibilitate si protectie impotriva inflatiei. 
"REIT-urile sunt modalitatea prin care romanii pot investi in sectorul imobiliar platind costul unei actiuni listate la bursa. Sunt astfel liantul dintre piata de capital si piata imobiliara. Acum 3 ani, alaturi de restul fondatorilor Meta Estate Trust, ne-am propus sa democratizam investitiile in imobiliare. Evolutia din ultimii trei ani a businessului Meta ne demonstreaza ca economia romaneasca avea si are in continuare nevoie de o conexiune foarte buna intre piata imobiliara si cea de capital, atat pentru cresterea lichiditatii pietei de capital, cat si pentru diversificarea optiunilor de dezvoltare pentru piata imobiliara. Echipa Meta Estate Trust a reusit sa stranga capital, sa investeasca in sectorul imobiliar, sa listeze compania, sa genereze rezultate financiare bune si sa ajungem la aproape 1.000 de actionari. Functionarea REIT-urilor este astfel dovedita, iar pentru a trece la etapa urmatoare, piata are nevoie de legislatie aferenta care sa scaleze businessurile din acest domeniu si sa contribuie si mai mult la dezvoltarea pietei de capital, a celei imobiliare si a econpomiei romanesti", a declarat Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust.
In prezent, 41 de tari si regiuni, care reprezinta 83% din PIB-ul global si aproape 5 miliarde de oameni, au adoptat legislatia REIT, conform analizei realizate de Meta Estate Trust. In decembrie 2022 existau 893 de REIT-uri listate la nivel global, cu o capitalizare bursiera totala de 1,9 trilioane de dolari, o crestere semnificativa fata de cele 120 de REIT-uri listate in doua tari in 1990, se mai arata in analiza. Ungaria, Mexic, Germania, Suedia, Cehia, sunt doar cateva tari unde legiferarea functionarii REIT-urilor a adus rezultate vizibile: mai multe IPO-uri din sectorul imobiliar, capitalizare bursiera imbunatatita si mai multi investitori care investesc in sectorul imobiliar prin intermediul bursei. In Romania, initiativa legislativa care reglementeaza REIT-urile a trecut anul acesta de votul Senatului.
Germania, prin utilizarea REIT-urilor, a reusit sa creasca semnificativ ponderea sectorului imobiliar in capitalizarea bursiera, raportat la PIB. Mexic a introdus FIBRA (echivalentul mexican al REIT) in 2004, ceea ce a condus la o crestere substantiala a numarului de companii imobiliare listate. Din 2013 pana in 2023, numarul FIBRA tranzactionate la bursa a crescut de la 9 la 26, in timp ce capitalizarea bursiera a crescut cu o rata anualizata de 33,4%. REIT-urile din Ungaria au atras investitii semnificative si au contribuit la diversificarea portofoliilor imobiliare. In 2023, capitalizarea bursiera a REIT-urilor din Ungaria a crescut cu 15% fata de 2022, reflectand un interes crescut din partea investitorilor. In Ungaria, piata REIT-urilor a inregistrat o crestere a IPO-urilor in 2023, cand  capitalizarea bursiera a REIT-urilor din Ungaria a crescut cu 15% fata de anul precedent. 
 
Principalele concluzii ale studiului
• Este oportun ca Romania sa implementeze cat mai curand legislatia necesara pentru a sprijini crearea si dezvoltarea REIT-urilor, in vederea atragerii de capital si stimularii pietei imobiliare.
• Guvernul si institutiile financiare ar trebui sa promoveze educatia financiara pentru investitori, in special pentru micii investitori, pentru a creste constientizarea beneficiilor REIT-urilor.
• Introducerea REIT-urilor va avea, cel mai probabil, un efect pozitiv asupra ratei de colectare fiscala si va creste veniturile incasate din impozitul pe dividende.
• Stabilirea unor reglementari clare si transparente este esentiala pentru crearea unui mediu sigur si atractiv pentru investitiile in REIT-uri, reducand riscurile speculative si protejand piata de fluctuatii mari.
 
Cum functioneaza REIT-urile? 
Pe scurt, REIT-urile (sau societatile de investitii imobiliare) sunt companii listate care detin si opereaza intregi portofolii imobiliare cu singurul scop de a distribui 90% din randamentele generate cu actionarii acestora.
Aceste companii au trei caracteristici foarte importante:
1. Model investitional particular: aceste companii sunt in business-ul de a detine portofolii imobiliare si de a le opera pentru generarea de venituri recurente;
2. Legislatie speciala: un REIT este in adevaratul sens al cuvantului un REIT doar atunci cand are o legislatie particulara care reglementeaza modul de functionare. Scopul principal este ca un intreg portofoliu imobiliar sa se comporte ca detinerea directa a unui activ imobiliar. In acest sens, in toate jurisdictiile, aceste companii sunt obligate sa distribuie aproape tot profitul sub forma de dividende .
3. Anvergura considerabila: aceste vehicule ajung sa livreze maximul de valoare doar atunci cand dimensiunea portofoliilor si a structurii de capital este suficient de extinsa pentru a exploata la maxim economiile de scara. 
Astfel romanii au posibilitatea ca, in loc sa cumpere un apartament in scop de investitie, sa achizitioneze REIT-uri, actiuni listate la bursa, prin care au expunere la o serie de active imobiliare detinute si administrate profesionist de respectivul REIT. Legiferarea REIT-urilor ofera acces facil atat investitorilor institutionali, cat si micilor investitori la active imobiliare care, prinprezenta pe piata de capital, devin mai lichide, cu impact asupra diversificarii si stabilitatii portofoliilor. 
Introducerea REIT-urilor ar putea contribui la o reprezentare mai buna a sectorului imobiliar din Romania, oferind solutii financiare reglementate si accesibile, care sa faciliteze integrarea acestuia pe piata de capital. In prezent, piata imobiliara din Romania este doar marginal prezenta in capitalizarea globala a pietei, in ciuda importantei economice a sectorului. 
Propunerea legislativa de reglementare in Romania a societatilor pentru investitii imobiliare, cunoscute la nivel international si local drept REIT, a trecut anul acesta de votul senatorilor. Pentru a intra in vigoare, initiativa legislativa are nevoie si de votul Camerei Deputatilor. Propunerea a fost initiata de deputatii PNL Diana Morar, Gabriel Andronache si Sebastian Burduja.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
noark
MAKITA
ELECTROGRUP
konsent
VEGO
EURO BUILD
GEWISS
Acvatot 2019
Arduro
MCA
Ubitech
DRS
ERBASU CONSTRUCT
CDS
quadratum
EDIT-Structural
SSAB
concelex
AED
theda mar
rigips
leviatan
BogArt

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<