TERRATEST GEOTEHNIC lanseaza pe piata o noua tehnologie de fundatii speciale |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Simona Ene 31 Mai 2013 09:16 |
In calitate de subsidiara autohtona a grupului spaniol, Terratest Geotehnic coordoneaza activitatea de pe pietele din Romania si Bulgaria, beneficiind de suportul Grupului Terratest in materie de cunostinte, echipamente si resurse umane. In pofida faptului ca in Bulgaria societatea nu a mai contractat proiecte noi in ultimii ani, la nivel intern Terratest Geotehnic a reusit sa realizeze in 2012 o cifra de afaceri de 6,3 milioane de euro, care a propulsat firma printre liderii locali din domeniul lucrarilor geotehnice. Incepand cu acest an, se are in vedere implementarea unei noi tehnici in ceea ce priveste solutiile de fundatii speciale, constand in introducerea prin batere a pilotilor prefabricati.
Interviu cu Carlos Vázquez, director general al Terratest Geotehnic.
- In ce consta noua tehnologie pe care o veti implementa?
- Noua tehnica prevede baterea pilotilor prefabricati in teren cu un echipament dotat cu un ciocan cu o greutate cuprinsa intre 5 tone si 9 tone, prin actionare hidraulica, tehnologia avand atat avantajul unui control mai bun, cat si a unui randament sporit. Aceasta procedura a fost aplicata cu succes in executia fundatiei podului Calafat - Vidin, pe partea bulgara, iar din acest an intentionam sa introducem acesta tehnologie si in Romania. In prezent ne aflam in stadii avansate de negociere cu un furnizor de elemente prefabricate, urmand ca, dupa incheiarea contractului, sa putem pune in practica procedeul inovator.
- In ce proiecte este implicata compania in prezent?
- Prin specificul activitatii noastre, suntem subantreprenori pe segmentul de lucrari de fundatii speciale pentru antreprenori generali, relatiile pe care le avem cu acestea asigurandu-ne continuitate in derularea actiunilor. In prezent finalizam prima parte a lucrarilor de pereti mulati la metrou, pe Magistrala IV: Parc Bazilescu - Lac Straulesti. Un nou obiectiv de investitii in care ne-am implicat este pasajul subteran din Timisoara (demarat in luna mai a.c.), in cadrul caruia vom realiza lucrarile de pereti mulati, edificarea acestuia urmand a fi efectuata de compania CCCF Timisoara. Totodata, ne aflam in negociere cu castigatorii unui parc eolian ce va fi construit in judetul Ialomita si vizam si alte obiective din acest domeniu, aflat in plina ascensiune pe piata autohtona. De asemenea, asteptam ordinul de incepere pentru reluarea lucrarilor la Magistrala a V-a a metroului din Capitala, unde am oprit executia, din cauza sistarii finantarii. In cadrul acestui obiectiv, societatea noastra a contractat lucrarile de fundatii pentru statiile Brancusi, Raul Doamnei, Romancierilor si Academia Militara, iar pana la stoparea propriu-zisa - in luna octombrie 2012 - am realizat 70% din total.
- Cum se reflecta activitatea firmei pe pietele-tinta?
- In timp ce, inainte de instalarea recesiunii, circa 70% din incasarile grupului erau asigurate de activitatea din Spania, in prezent situatia s-a inversat, iar cota majoritara este generata actualmente de subsidiarele pe care le avem in alte state din Europa, Asia, America de Sud etc. Cu toate acestea, pe piata de origine, Terratest si-a pastrat pozitia de lider - conform rezultatelor aferente celui mai recent exercitiu -, la nivel european coupand locul al IV-lea in sectorul specific. In prezent se incearca accesarea unor noi piete, cum ar fi cele din regiunile Qatar, Brazilia, Mexic, Panama, Chile, Peru etc. In ceea ce priveste activitatea din Romania, pana la stabilizarea pietei si a mediului economic si de afaceri, ne propunem mentinerea veniturilor in limitele indicatorilor atinsi anul trecut.
|