Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - ACE: Piata locala de arhitectura a depasit 182 de milioane de euro in anul 2020
ACE: Piata locala de arhitectura a depasit 182 de milioane de euro in anul 2020
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 27 Mai 2021 06:44
Numarul arhitectilor din Romania a crescut cu aproximativ 6% in ultimii doi ani, ajungand la circa 10.500 de specialisti in 2020 (de la 9.900 in 2018), potrivit datelor incluse in studiul "Profesia de arhitectura in Europa 2020", realizat de compania de cercetare Mirza & Nacey Research, pentru Consiliul European al Arhitectilor (ACE). Piata de arhitectura din Romania a atins valoarea de 182,2 milioane de euro la finalul anului 2020, in crestere cu peste 34% fata de nivelul din 2018, conform aceluiasi raport, in contextul evolutiei deosebit de favorabile pe care a inregistrat-o piata constructiilor din Romania mai ales in ultimii doi ani (2019 si 2020), de unde rezulta o productivitate de medie anuala de circa 17.359 euro per arhitect. Sectorul local de arhitectura in 2020 este, valoric, de aproape trei ori mai mare fata de nivelul din 2010 (63,5 milioane de euro) si cu 61,8% peste nivelul de varf anterior, din 2008 (112,6 milioane de euro).
Studiul sectorial este un sondaj bienal comandat de ACE si cofinantat prin Programul Europa Creativa al Uniunii Europene, care colecteaza si analizeaza date statistice, sociologice si economice despre arhitectii europeni, piata si practicile arhitecturale. Bazata pe raspunsurile a 25.600 de arhitecti din 26 de tari europene, editia din 2020 a studiului a fost imbogatita cu noi domenii de cercetare. Acesta este cel mai cuprinzator studiu privind profesia de arhitect in Europa si un instrument de referinta pentru toti cei interesati de profesia de arhitect si mediul construit. Criza Covid-19 este filtrul prin care cercetarea s-a derulat inevitabil. Aceasta surprinde perioada dinainte si de la inceputul pandemiei. Costurile sociale si economice, perturbarile diverse si incertitudinea continua au avut impact asupra rezultatelor acestei editii. Covid-19 a afectat modul in care lucreaza arhitectii, locurile unde isi desfasoara activitatea, asta daca lucreaza. Pandemia a afectat locurile de munca in cazul unui numar semnificativ de persoane. Increderea in viitor a scazut, tot mai multi arhitecti asteptandu-se ca volumul de munca sa scada in urmatoarele 12 luni. Cu toate acestea, arhitectii sunt pe o pista buna in ceea ce priveste redresarea. Cercetarea arata ca desi numarul arhitectilor a crescut cu 24% intre 2008 si 2018, dupa aceasta data a ramas neschimbat.
"Amintesc ca astfel de studii sunt un punct de pornire esential pentru o organizatie care aspira sa reprezinte interesele arhitectilor. Inainte de a decide pasii urmatori, trebuie sa stim cine suntem. Din nou, la fel ca in anii precedenti, vedem ca profesia este formata majoritar din microintreprinderi si firme mici. Dar asta nu inseamna ca astfel de birouri nu sunt capabile sa proiecteze lucrari relativ mari: acest fapt nu este atat de bine cunoscut, dar aceasta este realitatea. Trebuie subliniat acest aspect, in special date fiind problemele legate de achizitii publice, domeniu in care ne confruntam cu o tendinta de a exclude entitatile mai mici", a declarat Georg Pendl, presedintele ACE.
Unul dintre autorii raportului, Aziz Mirza, a precizat ca rezultatele studiului sectorial au fost influentate de criza Covid-19. "Unele date - practica profesiei, marimea pietei, volumul de munca - arata ca profesia era in crestere inainte de pandemie. Alte date arata cum arhitectii incep sa fie afectati de criza actuala, ceea ce se vede din scaderea activitatilor cu norma intreaga si cresterea somajului. Desi profesia nu are cum sa ramana neafectata economic de pandemie, studiul sectorial arata ca arhitectii europeni adopta cu entuziasm instrumente digitale, ceea ce ii face sa fie bine pregatiti pentru redresare", noteaza cercetatorul.
Un articol de sinteza avand ca sursa studiul "Profesia de arhitectura in Europa 2020", realizat de compania de cercetare Mirza & Nacey Research, pentru Consiliul European al Arhitectilor (ACE) poate fi citit in editia Mai 2021 a revistei Agenda Constructiilor. Acesta cuprinde date referitoare la sectorul european si romanesc de arhitectura - evolutia acestora in 2020 si estimari pentru 2021. Pentru a descarca gratuit revista, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTotalEnergiesSISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
viarom
leviatan
Acvatot 2019
Arduro
strabag nivel 1
Ubitech
concelex
ERBASU CONSTRUCT
DRS
BogArt
noark
AED
ness project
rigips
konsent
EDIT-Structural
VEGO
ELECTROGRUP
MAKITA
CDS
SIGM
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
SSAB

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<