Agenda Constructiilor
Marti, 27 Februarie 2024
Frontale
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - AICPS: Noi reguli de buna practica pentru vertificarea proiectelor de structura
AICPS: Noi reguli de buna practica pentru vertificarea proiectelor de structura
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 09 Feb 2022 11:37
Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) a publicat un document ce contine noi reguli de buna practica pentru verificarea proiectelor de structura la cerinta de siguranta si stabilitate mecanica A1 si A2. Procedura propusa de AICPS se inscrie in linia asteptata a noii generatii de Eurocode-uri, precum si in linia asteptata a proximei legislatii romanesti in constructii, de asigurare a calitatii pe niveluri diferite, in functie de consecintele care pot aparea ca urmare a avarierii sau abaterii de la functionarea normala a constructiei. De asemenea, procedura este diferita de reglementarea in vigoare - "Procedura privind atestarea tehnico-profesionala a verificatorilor de proiecte si expertilor tehnici", emisa prin Ordinul MDLPA nr. 817/23.06.2021, publicat in Monitorul Oficial nr. 667 din 6 iulie 2021.
"In prezent, exista practici neconforme in majoritatea contractelor private si chiar in contractele publice in care prin acelasi contract se atribuie si proiectarea si verificarea. Astfel de practici conduc la rezultate neconforme ale procesului de verificare tehnica", motiveaza specialistii.
AICPS recomanda ca si in cazul contractelor de tip Design and Build verificarea tehnica a proiectelor sa se faca printr-o relatie contractuala directa dintre beneficiar si verificator si nu printr-un contract intre antreprenorul general/ constructor/ subcontractor si verificatorul tehnic si in nici un caz printr-un contract dintre proiectant(ul constructorului) si verificator.
"Desigur, este posibil sa existe un contract intre antreprenorul general sau constructor si verificatorul tehnic, dar acest lucru trebuie sa se faca numai atunci cand in sistemul calitatii entitatii care ofera contractul exista o procedura care impiedica interferentele neconforme in procesul de verificare", recomanda AICPS.
In noua procedura propusa, verificarea proiectelor se face diferentiat, in functie de incadrarea constructiei in clase de consecinte.
"Chiar daca clasele de consecinta sunt usor diferite de cele prevazute in CR0, ele reflecta tendinta de incadrare la nivel european si mondial. Propunerea acestui din urma model vine si din nevoia de a putea incadra cu usurinta crescanda constructiile in categorii si clase de importanta-expunere", mai spun specialistii in structuri.
Pentru a consulta integral documentul "Reguli de buna practica privind verificarea tehnica a proiectelor structurilor pentru constructii la cerinta de siguranta si stabilitate mecanica domeniile A1 si A2", click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 179 (Noiembrie-Decembrie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
top 500
quadratum
FRONTALE
rigips
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
top 500
noark
leviatan
concelex
Acvatot 2019
CDS
top 500
viarom
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu