ROMAIR CONSULTING a depasit pragul de 50 milioane lei al afacerilor, in 2024 |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 12 Feb 2025 06:25 |
![]() - In ce proiecte sunteti implicati in acest moment si ce tipuri de servicii asigurati?
- Romair Consulting este implicata astazi in mai multe tipuri de servicii. In primul rand, este vorba despre proiectare, intocmirea aplicatiei de finantare si sustinerea acesteia la Comisia Europeana (CE). In acest sens, compania noastra a intocmit si are aprobate la momentul actual 9 din 22 de proiecte majore aprobate de CE, avand o valoare totala de aproximativ 3,1 miliarde euro.
In al doilea rand, ne ocupam de Managementul si Supervizarea proiectelor, domeniu in care asiguram servicii pentru 7 operatori cu investitii, in valoare de aproximativ 1,7 miliarde euro. Suntem antreprenori generali si lucram pe mai multe santiere din Romania.
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2024 si ce estimari aveti pentru 2025 si in perspectiva?
- Operatiunile Romair Consulting in anul precedent au inregistrat o crestere sustenabila atat in domeniul proiectarii, cat si in cel al supervizarii proiectelor. In ceea ce priveste anul 2025, acesta va fi o perioada a provocarilor, perioada in care vor fi finalizate aproximativ 40% din proiectele aflate in executie si, foarte important, in 2025, Romair Consulting va sustine in fata expertilor europeni de la CE primele proiecte PDD. Modificarile fiscale ne obliga sa gasim solutii, pe care le vom identifica impreuna cu colegii nostri, solutii care sa nu blocheze activitatea companiei.
![]() - Ce prevede strategia de dezvoltare a companiei pentru intervalul 2025-2030?
- Am finalizat strategia companiei pentru perioada 2025-2030, iar aceasta are in vedere, pe langa extinderea activitatilor in domeniile in care Romair Consulting are experienta, cum ar fi elaborarea aplicatiilor de finantare pentru Uniunea Europeana, o serie de prioritati precum: initierea si implementarea obligatorie a conducerii proiectelor conform noului program de Management al Proiectelor, eficientizarea cheltuielilor si, totodata, promovarea intr-o masura mai mare a proiectelor de succes.
De asemenea, avem in plan sa demaram noi proiecte in domeniile infrastructurii medicale, digitalizarii, infrastructurii de mediu si a energiei regenerabile. Romair Consulting are dezvoltate 16 proiecte in energie regenerabila si pe aceasta axa dorim sa promovam experienta similara in noi domenii, cum ar fi stocarea energiei, construirea a doua centrale de eficienta energetica pe baza de gaz metan, destinate imbunatatirii eficientei consumului de energie la nivel national in Romania, pregatirea primelor 4 proiecte folosind sistemul BIM (modelarea informatica a cladirilor).
- Statia de epurare de la Glina, proiect la care ati participat, a atras atentia comunitatii internationale anul trecut, prin nominalizarea la 2024 Global Awards. Ce inseamna aceasta performanta pentru Romair?
- Proiectul Statiei de Epurare Glina a fost nominalizat pentru prestigiosul premiu pentru cel mai bun proiect de mediu in tratarea apelor uzate la nivel mondial. Selectia reprezinta o recunoastere a eforturilor si a angajamentului in realizarea inovatiilor si a standardelor inalte in domeniul protejarii mediului si a gestionarii resurselor de apa. Statia de Epurare Glina a devenit un model de excelenta in domeniul tratarii apelor uzate, reusind sa ofere solutii eficiente si sustenabile pentru protejarea mediului inconjurator si pentru asigurarea unei calitati superioare a apei. Prin adoptarea unor tehnologii avansate si a unor practici inovatoare, proiectul a demonstrat ca este posibil sa se realizeze o gestionare responsabila a resurselor de apa, contribuind astfel la conservarea ecosistemelor si la imbunatatirea calitatii vietii. Lucrarile au fost efectuate de Aqualia si FCC Construcción, in timp ce grupul Suez a fost responsabil de constructia incineratorului de namol. Serviciile de asistenta tehnica si supervizare a lucrarilor au fost furnizate de Romair Consulting si Hill International. A fost un proiect deosebit de important pentru noi, care ne-a confirmat inca o data pozitia de lider in consultanta in domeniul infrastructurilor de mediu.
![]() - Sunteti implicati in mai multe proiecte de alimentare cu apa si canalizare in Romania. Cum ati caracteriza aceasta infrastructura si cum a evoluat aceasta, in ultimii 10 ani, ca grad de racordare si calitate a apei?
- Infrastructura de apa si canalizare din Romania este in continua dezvoltare. Evolutia acestei categorii de lucrari in ultimii 10 ani este foarte diferita de la o zona la alta. Operatorii care au accesat fonduri ale Uniunii Europene din primele programe PHARE si ISPA au ajuns la un grad de asigurare a apei potabile si uzate de 80%-90%, iar altii inca sunt la nivelul de 50%-60%. Preocuparea viitoare trebuie sa o reprezinte asigurarea serviciilor in localitatile cu o populatie mai mica de 2.000 de locuitori echivalent. Aceste localitati, astazi, nu sunt eligibile si atunci in mod obligatoriu la nivelul Romaniei trebuie gasita o solutie in acest sens.
- Care sunt problemele pe care le intampinati in desfasurarea activitatii, in acest moment?
- Dificultatile pe care Romair Consulting le intampina sunt probleme pe care le transformam in noi provocari, iar cea mai importanta dintre ele este obtinerea finantarilor europene pentru cat mai multe domenii, finantari de care populatia Romaniei are nevoie. Si mai important decat atat, provocarea esentiala este implementarea acestora
|