Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - ROOF Architecture: Se va construi tot mai scump si mai putin, in urma pandemiei
ROOF Architecture: Se va construi tot mai scump si mai putin, in urma pandemiei
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cornel Dinu 27 Dec 2021 06:55
Pandemia de coronavirus nu a generat niciun impact asupra activitatii biroului de proiectare Roof Architecture, activitatea urmand aceeasi evolutie de crestere liniara si sustenabila caracteristica inca de la infiintare. "Roof Architecture creste constant si sustenabil inca din anul 2010. Nu am cautat niciodata salturi rapide, ci stabilizarea unui portofoliu de clienti. Volumul de lucru a ramas constant in pandemie. Nu pot vorbi de o crestere a solicitarilor, dar nici de o scadere a lor. Va fi interesant de vazut cum va evolua piata in urmatorul an in contextul crizelor existente sau previzionate", precizeaza drd. arh. Raluca Boros, Senior Principal al Roof Architecture. In opinia sa, pandemia din ultimul an si jumatate a selectat natural proiectele mature si a cernut o piata uneori mult prea pestrita. "Terenuri bune nu mai exista pentru ca au fost construite. Iar cele care mai exista sunt dificile: soluri proaste, in litigii si cu probleme cadastrale, au forme geometrice ciudate, lipsa insoririi, accese dificile etc. De aceea, doar cei mai experimentati arhitecti vor reusi sa duca la bun sfarsit autorizarea unor constructii pe astfel de terenuri. Se va construi mai scump si mai putin. Ne asteptam la o continua crestere a preturilor", subliniaza drd. arh. Raluca Boros.
 
- Ce proiecte aveti in lucru, in aceasta perioada, si in ce stadii se afla acestea?
- Roof Architecture are in lucru o gama variata de proiecte. Cea mai consistenta categorie de lucrari este asigurata de sectorul rezidential, prin locuintele colective din Bucuresti si cele individuale din judetul Ilfov. Acestea sunt in toate fazele de proiectare, de la concept la executie si "as built". De asemenea, un specific al biroului nostru il reprezinta proiectele medicale. La aceste capitol, avem in studiu extinderea unei clinici medicale realizata de catre biroul nostru in anul 2018, cat si alte doua proiecte noi. Pe partea de lucrari industriale, avem in executie cateva hale in zona metropolitana si remodelarea a doua fabrici majore, prin retehnologizare si schimare de echipamente si linii tehnologice. Pe de alta parte, am remarcat anul acesta o crestere majora comenzilor pentru amenajarile interioare si refurbisment. Ne place sa ramanem foarte ancorati in economia reala, fapt pentru care construim toate tipurile de functiuni. In acest fel, evitam rutina si plafonarea realizarii unei singure tipologii de proiecte. Acceptam orice provocare, o analizam cu prospetimea unui nou inceput dar si cu maturitatea a 14 ani de experienta. In definitiv, avem de respectat parteneriatul dintre beneficiar (care putea alege orice alt birou de arhitectura) si noi. Acest lucru este onorant de fiecare data. Avem obiceiul de a merge constant pe santier, ceea ce ne da posibilitatea de a vedea ce a fost bine si ce poate fi imbunatatit si ne ajuta sa fim mult mai eficienti in identificarea solutiilor tehnice de executie.
 
- Cum a evoluat activitatea biroului in ultimii doi ani si ce estimari aveti in perspectiva?
- Roof Architecture creste constant si sustenabil inca din anul 2010. Nu am cautat niciodata salturi rapide, ci stabilizarea unui portofoliu de clienti. De aceea, pentru noi a fost un an bun. Greu si bun. Greu in lucrul cu avizatorii si administratia, bun in ceea ce priveste finalizarea constructiilor autorizate in 2020. Fiecare birou are clientii pe care ii merita, iar noi am avut norocul de niste dezvoltatori foarte curajosi, care au livrat la timp si nu s-au oprit din lucru. Obisnuiesc sa spun ca noi nu lucram cu primariile, ci cu oamenii din ele. Sistemele informatice au fost greoi implementate in cadrul primariilor si daca nu am fi avut colegi in administratie care sa isi faca treaba constiincios, lucrurile ar fi stat complet altfel. Sintagma "omul sfinteste locul" a fost valabila si de aceasta data. In acest moment, echipa noastra numara 10 arhitecti, dublu fata de anul 2019. Ramanem focusati pe finalizarea proiectelor contractate si pe semnarea unei parti dintre cele ofertate. Ne dorim o perioada de stabilizare, pentru a putea pregati in vara anului viitor urmatoarea etapa de crestere.
 
 
- Care a fost impactul pandemiei asupra activitatii dumneavoastra? Ati inregistrat modificari in ceea ce priveste cererea de proiecte in noul context?
- Nu cred in lucrul "work from home" in profesia noastra, asa ca mi-am incurajat colegii sa trecem impreuna prin aceasta pandemie. Am continuat sa venim la birou, pentru ca in acest fel se creeaza o energie, o emulatie pe care nu ai cum sa o obtii ca arhitect, in pijama, acasa. De asemenea, am continuat sa acordam asistenta tehnica pe santier. Clientii ne-au gasit aici, lucrand. Intalnirile din etapa de segregare a conceptului si de cristalizare a temei de proiectare sunt foarte importante. Ele se intampla aici, in biroul de arhitectura. Dumneavoastra ati acorda un proiect de milioane de euro unei firme care e volatila? Cum poti sta acasa cand este nevoie de tine? Volumul de lucru a ramas constant. Nu pot vorbi de o crestere a solicitarilor, dar nici de o scadere a lor. Va fi interesant de vazut cum va evolua piata in urmatorul an in contextul crizelor existente sau previzionate.
 
- Care credeti ca vor fi tendintele in proiectare/ arhitectura in anii urmatori?
- Piata rezidentiala din Bucuresti a ajuns la un nivel de maturitate a tuturor celor implicati, maturitate rezultata din experienta, din cateva esecuri rasunatoare si din lectiile invatate. Anul pandemic a ajutat la segregarea unor decizii. Erau tendinte in analiza cu doze mai mari sau mai mici de risc care au devenit brusc si clar decizii ferme. Pandemia a selectat natural proiectele mature si a cernut o piata uneori mult prea pestrita. Terenuri bune nu mai exista pentru ca au fost construite. Iar cele care mai exista sunt dificile: soluri proaste, litigii si probleme cadastrale, forme geometrice ciudate, lipsa insoririi, accese dificile, etc. De aceea, doar cei mai experimentati arhitecti vor reusi sa duca la bun sfarsit autorizarea unor constructii pe astfel de terenuri. Se va construi mai scump si mai putin. Ne asteptam la o continua crestere a preturilor. Pe de alta parte, prin tema de proiect, devin castigatoare la vanzare apartamentele ce au terase ample sau gradini, un mic colt de soare si verdeata. De asemenea, blocurile si ansamblurile rezidentiale care au incluse o zona a comunitatii, o mica piateta, un loc de promenada, un spatiu comercial sau servicii in zona parterului sunt la mare cerere.
 
- Ati implementat modul de lucru BIM? Ce versiune folositi si la ce proiecte ati folosit sistemul? In ce mod v-a influentat lucrul?
- Lucrul cu programele BIM a venit firesc acum 4 ani, fiind implementat de mai tinerii mei colegi. Ne-am dat seama cat este de util la obiectivele mari pentru proiectarea pe verticala. Practic, programele BIM ne ajuta sa ridicam volumul 3D in timp ce modelam "spatiul interior", sa coordonam instalatiile de la un etaj la altul. Orice modificare la proiectele mari este implementata pe loc, pe toate verticalele, fapt ce ajuta la economia de timp. Acest mod de lucru este eficient la proiectele mari rezidentiale, dar si la cele medicale, unde instalatiile sunt mult mai complexe si necesita corelare speciala. In programele BIM putem vedea simultan structura, instalatiile si arhitectura, iar asta ne ajuta sa nu gresim si sa avem toate informatiile corecte atunci cand luam decizii. Toti clientii s-au invatat cu o grafica din ce in ce mai buna, iar asta ne-a ajutat la prezentari mai realiste si mai convingatoare. Dintre programele folosite cel mai des utilizam Arhicad si uneori Revit, dar ne place sa jonglam intre programele 2D, 3D si cele de editare fotografica pentru o imagine personalizata care transmite emotii.
 
 
- Ce impact credeti ca vor avea digitalizarea si noile tehnologii pe piata de constructii si asupra fortei de munca si a productivitatii din acest sector?
- Inca din anii 2002 si 2003, cand proiectarea CAD a intrat in forta pe piata proiectarii din Romania, s-a vazut o diferenta majora. Proiectele de mari dimensiuni sunt greoi de lucrat la planseta, asta ca sa nu spun imposibil. Centralizarea datelor in sistem informatic privind suprafetele, cantitatile de materiale, suprafata utila versus cea construita sau volume pot fi gestionate mult mai eficient in sistem digital. De asemenea, bazele de date devin o referinta pentru imbunatatirea constanta a proiectelor. Noile tehnologii vin cu referinte termice si vizuale deosebite si cu o economie majora de costuri in exploatare. De aceea pariem pe ele in anii care urmeaza.
 
- Care sunt lectiile acestei crize medicale, din punctul dumneavoastra de vedere?
- Prima pandemie din timpul vietilor nostre a pus sub semnul intrebarii vietile noastre de pana acum. Multi si-au dat seama ca vor altceva de la casa lor, de la partenerul lor, de la jobul lor, lucruri greu de vazut in agitatia zilelor de munca, intre ecran si predari. In 2020 si 2021, ne-am intors catre (A)casa si catre noi. Oamenii nu au mai folosit spatiile comune (restaurantele sau cafenele unde era "frumos") si au constientizat ca trebuie sa fie "frumos" si acasa. Astfel, toata lumea a pus mana pe trafaleti si bormasini si a regandit locul in care traia. Dinamica proiectelor rezidentiale a acestui an a tinut cont de cererea tot mai mare a pietei pentru spatii de tip "work from home". Schimbarea modului de lucru al angajatilor a determinat modificari majore pentru actorii implicati pe piata imobiliara. Pe masura ce sectorul de birouri a scazut dramatic in volum, fie ca vorbim despre proiectare, relocare sau amenajare, lucrul de acasa a sustinut segmentul rezidential. Astfel, am constatat o cerere crescuta a solicitarilor pentru apartamentele de 3 camere si, surprinzator, de 4 camere, precum si pentru apartamentele ce contin terase sau gradini. Spatiul s-a contractat sufocant si lumea a devenit mai mica in anii pandemiei, asa ca multi au incercat sa o faca mai frumoasa. Cu toata frica de a investi, pentru ca nu stiai ce aduce ziua de maine, toata lumea a incercat sa schimbe ceva propriile locuinte. Casa frumoasa inseamna, in definitiv, viata frumoasa!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
CDS
ness project
quadratum
theda mar
Acvatot 2019
viarom
MAKITA
noark
leviatan
strabag nivel 1
concelex
siniat
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
rigips

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
top 500
AICPS_30
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander