Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - DocProcess (DESI): Persista teama ca investitia in tehnologie este recuperata greu
DocProcess (DESI): Persista teama ca investitia in tehnologie este recuperata greu
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 21 Iul 2020 10:36
Comisia Europeana a publicat la sfarsitul lunii iunie editia din 2020 a „Digital Economic and Society In-dex” (DESI), un studiu anual care evalueaza performanta digitala a Europei si urmareste evolutia state-lor membre ale UE in ceea ce priveste competitivitatea digitala. Romania s-a clasat pe locul 26 din 28 intre statele membre, pozitie obtinuta in baza a cinci criterii cheie - conectivitate, capital uman, utiliza-rea serviciilor de internet, integrarea tehnologiei digitale si serviciile publice digitale. In ciuda unui sector IT puternic si a reputatiei bune a companiilor din domeniul tehnologiei, Romania este inca deficitara in comparatie cu alte state membre ale UE la adoptarea digitalizarii in sectorul privat si cel public.
„Rezultatele studiului, desi alarmante, nu vin ca o surpriza pentru antreprenorii romani din domeniul teh-nologiei. Majoritatea companiilor de IT dezvolta produse pentru pietele externe sau vizeaza multinationa-le care inteleg valoarea adaugata a solutiilor tehnologice avansate. Este un paradox ca in Romania, care este renumita de altfel pentru expertii in IT, majoritatea IMM-urilor locale sunt rezervate in fata transformarii digitale. Adoptarea digitalizarii ar trebui considerata o investitie si nu o cheltuiala, iar in unele cazuri nici nu se poate vorbi despre investitie, pentru ca este vorba pur si simplu despre utilizarea de servicii digitale. Este adevarat ca utilizarea acestor servicii necesita uneori transformari organizatio-nale interne de adaptare la procesele automatizate, care pot fi considerate investitii. Experienta noastra, capatata in urma colaborarii cu firme de toate dimensiunile, ne-a aratat ca o companie poate recupera in mai putin de un an investitia in reorganizare interna necesara pentru utilizarea unei platforme de factura-re digitala”, a declarat Liviu Apolozan, fondator DocProcess.
La categoria servicii publice digitale si utilizarea serviciilor de internet, Romania s-a clasat pe ultimul loc in UE. La integrarea tehnologiei digitale, care include adoptarea de catre IMM-urile locale a solutiilor digitale, Romania ocupa penultimul loc. Studiul arata ca doar 23% dintre companiile romanesti transmit informatii prin canale electronice, comparativ cu 34% media din UE, si doar 8% folosesc retele de soci-alizare (media din UE fiind de 25%). Incepand cu 2019, 11% dintre IMM-urile romanesti au migrat la vanzari online si doar 5% din cifra de afaceri totala a fost generata prin platformele de e-commerce, comparativ cu media din UE de 11%. In plus, studiul mai arata ca, IMM-urile romanesti au facut cele mai mici investitii in tehnologie in cursul anului 2019 dintre toate statele membre ale UE.
Studiul DESI a subliniat faptul ca Romania nu are o strategie nationala de transformare digitala pentru intreprinderi si ca sunt necesare masuri specifice pentru sprijinirea digitalizarii IMM-urilor si cresterea gradului de constientizare cu privire la importanta si beneficiile adoptarii tehnologiilor digitale. Evaluarea s-a bazat pe datele din 2019, inainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, care a evidentiat inca o data importanta cruciala a competentelor digitale ale cetatenilor si digitalizarea economiei.
In prima jumatate a anului 2020, cererea pentru serviciile de digitalizare oferite de DocProcess a crescut in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. DocProcess subliniaza ca in urma izbucnirii pande-miei, s-a observat o crestere semnificativa a discutiilor privind procesul de transformare digitala, in spe-cial in sfera publica, concentrate insa in mare parte pe teorie. DocProcess ajuta companiile locale si corporatiile internationale sa elimine hartia si munca manuala repetitiva prin dezvoltarea de solutii digita-lizate care ajuta la migrarea proceselor de achizitii si vanzari, logistice sau administrarea de contracte in mediul online.
Cel mai mare obstacol in procesul de digitalizare in Romania ramane in continuare ingrijorarea ca in-vestitia in transformarea digitala nu va fi recuperata. Totusi, in 2019, DocProcess a realizat un studiu de caz asupra unuia dintre clientii sai, Cora, un brand de retail care opereaza supermarketuri din Roma-nia. Studiul a aratat ca retailerul a economisit 150.000 de euro in 18 luni prin migrarea a 93% din furnizo-rii sai la facturarea electronica. In afara de suma economisita, trecerea la facturarea electronica a rezul-tat in facturi 100% corecte, reducand astfel sarcinile de rutina ale personalului din departamentul finan-ciar, plata mai rapida catre furnizori, acces in timp real la informatii despre situatia financiara, precum si raportari legale mai precise si un proces mult mai rapid de rambursare a TVA-ului de catre autoritati. Studiul DESI 2020 poate fi consultat aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
ness project
MAKITA
rigips
noark
theda mar
Ubitech
concelex
Acvatot 2019
viarom
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
FRONTALE
CDS
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander