Impetum: Criza fortei de munca, cea mai mare frica a managerilor romani |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 26 Oct 2023 13:49 |
Criza fortei de munca este, inca de la inceputul acestui an, cea mai mare frica a managerilor romani, mai mare chiar decat cresterea preturilor. Studiul CONFIDEX, realizat de Impetum Group, identifica inca din primavara, aceasta problema ca fiind principala ingrijorare a managerilor romani.
Potrivit studiului, care masoara gradul de incredere al mediului de afaceri in economie, 27% dintre manageri se declarau, in primul semestru al acestui an, ingrijorati de lipsa fortei de munca, cu 16% mai multi fata de sfarsitul anului trecut. Astfel, criza fortei de munca pare sa devina una dintre principalele preocupari ale oamenilor de afaceri, depasind alte subiecte ingrijoratoare precum rata inflatiei si majorarea preturilor, subiecte care, la finalul anului trecut, ii preocupau pe aproape jumatate dintre managerii chestionati de CONFIDEX.
Cum va evolua aceasta preocupare spre finalul anului si ce solutii au companiile la criza fortei de munca?
Bogdan Badea, presedintele directoratului Hidroelectrica SA, considera ca lipsa fortei de munca specializate reprezinta o provocare majora. “Au fost ani de zile in care industria si companiile nu s-au implicat in sectorul de invatamant, astfel incat scolile profesionale si universitatile cu profil tehnic capabile sa creeze urmatoarele generatii de specialisti si-au diminuat foarte mult activitatea sau chiar s-au inchis”, a declarat acesta, in cadrul interviului calitativ realizat pentru editia din al doilea semestru a studiului CONFIDEX, care urmeaza sa fie data in curand publicitatii.
Solutia pe care o propune Bogdan Badea, aplicata deja de compania pe care o conduce, este implicarea profesionistilor din industrie in dezvoltarea invatamantului specializat si concentrarea pe meseriile de viitor.
Integrarea in mediul privat a unor angajati din sistemul public este vazuta de unii manageri ca fiind o alta posibila solutie la criza fortei de munca.
“Trebuie schimbata proportia intre oamenii implicati in activitatile productive ale domeniului privat si activitatile mai putin aducatoare de valoare adaugata din administratie. Acolo sunt milioane de oameni ale caror aptitudini ar putea fi convertite spre activitati mai productive, daca acele joburi s-ar desfiinta prin reorganizare, debirocratizare, digitalizare si acei oameni ar deveni disponibili ca resurse de competenta ale sectorului privat”, a afirmat Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte Romania&Moldova.
O alta solutie la care apeleaza managerii romani este importul de resursa umana, care, insa, s-a dovedit a fi un proces complicat. Romania nu este o tara atractiva pentru muncitorii imigranti, astfel incat retinerea lor este o provocare in sine.
“Desi, in ultimul an, inflatia a fost fenomenul care a atras in mod preponderent atentia opiniei publice, adevarata ingrijorare a managerilor romani, in prima jumatate din 2023, este legata de criza fortei de munca. Aceasta este generata, pe de o parte, de lipsa resursei umane specializate in domenii de activitate specifice si, pe de alta parte, de faptul ca piata autohtona a fortei de munca inca nu este suficient de atractiva incat sa retina la nivel local oamenii talentati si care pot face performanta.
In plus, vedem ca se adauga si o problema calitativa a relatiilor de munca. Aceasta este generata de perioadele de incertitudine care creeaza neliniste in randul angajatilor si poate chiar defocusare si o nerabdare manifestate in procesul de aprofundare a relatiilor interne din organizatie sau chiar a domeniului profesional”, spune Andrei Cionca, CEO Impetum Group.
Urmatorul studiu CONFIDEX, ajuns la editia a 9-a, va dezvalui care este perceptia la zi a oamenilor de afaceri asupra deficitului de forta de munca, precum si asupra economiei, in general. Rezultatele noului studiu vor fi publicate la inceputul lunii noiembrie.
CONFIDEX este singurul studiu longitudinal din Romania care masoara increderea managerilor romani in economie si sa decripteze provocarile cu care se confrunta mediul de business local.
***
Ajuns la editia cu numarul 9, studiul a devenit un instrument reper pentru luarea deciziilor de business. Realizat de Impetum Group, studiul ofera, de peste 3 ani, o imagine clara asupra perceptiilor oamenilor de afaceri din Romania. Extrapoland tendinte, compania pune la dispozitia celor interesati un instrument care ii ajuta sa inteleaga mai bine vremurile in care traim si sa ia decizii corecte si bine argumentate, cu impact pozitiv asupra mediului de business si societatii in general.
Peste 2.500 de antreprenori si executivi C-Level au contribuit, in ultimele 8 editii CONFIDEX, la stabilirea unor repere extrem de importante pentru economia romaneasca, atat de valoroase pentru identificarea oportunitatilor reale de crestere in vremuri incerte.
|