Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Utilaje & Echipamente - UTILBEN: Cererea de utilaje se indreapta spre inchiriere, in detrimentul achizitiei
UTILBEN: Cererea de utilaje se indreapta spre inchiriere, in detrimentul achizitiei
Utilaje & Echipamente Publicat de Ovidiu Stefanescu 22 Aug 2024 06:25
Grupul UTILBEN se afla intre liderii industriei de utilaje agricole si de constructii din Romania datorita unui ecosistem unic de produse, servicii si tehnologie, care are rolul de a le oferi clientilor cea mai buna experienta din industrie. Echipa UTILBEN este compusa din 120 de angajati, iar compania are 4 sedii in Cluj, Bucuresti si Iasi. Compania furnizeaza echipamente agricole si de constructii, noi si second-hand, inchiriere de utilaje, ateliere de service, flota de service mobil, atasamente, piese de schimb, finantare, consultanta. Site-ul www.utilben.ro cuprinde peste 30.000 de produse, de la utilaje, la atasamente si piese de schimb.
Compania UTILBEN a fost fondata in anul 2006, de catre sotii Ruben si Oana Marian. Integritatea si caracterul stau la baza acestei organizatii, asa ca UTILBEN a devenit un etalon antreprenorial si are un impact profund pozitiv in societate. O dovada in acest sens este ca UTILBEN doneaza anual 1% din cifra sa de afaceri. Ruben Marian, fondatorul si CEO-ul UTILBEN, face o radiografie precisa a pietei de profil, a provocarilor si oportunitatilor care caracterizeaza industria de utilaje.
 
 
 
- Ce valoare a avut piata de utilaje de constructii din Romania in 2023 si in primele 6 luni din 2024?
- In 2023, piata de utilaje de constructii din tara noastra a atins valoarea de aproximativ 1,2 miliarde euro. Din acest total, aproximativ 700 de milioane de euro au fost vanzari de echipamente noi de constructii. Daca ne uitam la aceste statistici, constatam ca piata a cunoscut in 2023 o evolutie spectaculoasa fata de anul precedent, respectiv de 35%. Cresterea are la baza investitiile masive care s-au facut pentru dezvoltarea infrastructurii prin finantarile obtinute din fonduri europene. Proiectele de infrastructura au reprezentat 34% din totalul lucrarilor din Romania. Acest procent arata cat de importanta este finantarea europeana pentru sustinerea sectorului constructiilor din tara noastra. Mai mult decat atat, 60% din utilajele achizitionate in 2023 au fost finantate cu fonduri europene, deci avem un motiv in plus sa fim mandri si recunoscatori ca facem parte din marea familie UE.
In ceea ce priveste tipurile de echipamente de constructii preferate de romani, pe primul loc se situeaza excavatoarele, cu 35% din total, urmate de buldoexcavatoare, cu 25%. Din pacate, vestile bune se opresc aici. In primele 6 luni ale lui 2024, piata de utilaje de constructii din tara noastra a inregistrat un declin de 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Motivul este legat de un cerc vicios de intarzieri. Este o lipsa de lichiditati in piata, cauzata de amanarea platilor de catre antreprenorii generali, care nu primesc la randul lor banii la termen. Chiar daca sunt proiecte de constructii in desfasurare si exista cerere pentru altele noi, provocarea majora tine de cash flow. Este dezamagitor ca aceasta scadere vine dupa un an 2023 exceptional, considerat cel mai bun din istorie pentru sectoarele constructiilor, utilajelor si tehnologiilor. Totusi, trebuie sa luam in considerare ca piata are tendinta sa se regleze, asa ca este normal sa asistam la aceasta scadere, care poate fi interpretata si ca o stabilizare. Mai ales in contextul entuziasmului inregistrat in 2023.
La nivel european, scaderea este si mai mare, de 15%-20%, in functie de tara. Acest declin este cauzat de costurile ridicate cu finantarea, perioada electorala globala pe care o traversam si starea economiei, in general. Perspectivele pe termen lung pentru industria constructiilor raman insa pozitive, in pofida scaderii vanzarilor de utilaje de anul acesta. Optimismul meu se fondeaza pe contextul geopolitic ce incurajeaza investitiile si pe proiectele majore de infrastructura prezente si viitoare.
 
 
- Ce perspective sunt pentru urmatorii 3 ani?
- Consider ca, in intervalul 2024-2027, piata utilajelor de constructii din Romania va fi pozitionata undeva intre provocari si oportunitati. Daca proiectiile pentru final de 2024 indica un declin al vanzarilor de maximum 30% la nivel european, urmatorii ani vor fi definiti de stabilitate. Dupa pandemia COVID-19, statele lumii au investit masiv in dezvoltarea infrastructurii pentru a stimula economia si pentru a evita o noua criza financiara. Ca urmare, piata a fost inundata cu utilaje de constructii. Ritmul constructiilor a scazut intre timp, insa utilajele inca exista si inca isi fac treaba, asa ca nu este de mirare de ce ne confruntam cu o scadere a volumului de achizitii. Anul trecut, 60% dintre achizitiile de utilaje noi din Romania s-au facut cu fonduri europene. Si in urmatorii ani, subventiile vor juca un rol deosebit de important, mai ales cele incluse in PNRR, insa este nevoie si de investitii private pentru a sustine industria.
Romania are nevoie de proiecte de constructii si de dezvoltare a infrastructurii care sa se intinda pe perioade lungi, daca vrem o evolutie sustenabila a industriei utilajelor. Realizarea de drumuri, transformarea urbana, retelele de gaz, electricitate, apa si canalizare, toate acestea necesita aportul utilajelor si angreneaza forta de munca specializata. Mai mult decat atat, este nevoie de materiale si echipamente de constructii, care implica statii de betoane, camioane si utilaje terasiere. Deci, un intreg ecosistem se pune in miscare odata cu demararea unor mari proiecte de infrastructura.
Romania are un potential imens de dezvoltare si datorita pozitiei strategice pe care o ocupa in contextul geopolitic actual. Razboiul de la granita reprezinta un factor de risc pentru Romania, insa poate fi si o oportunitate. Orice conflict armat are un inceput si un sfarsit, asa ca Ucraina va trebui reconstruita la un moment dat. Deci, putem profita ca suntem vecini si ne putem extinde influenta si acolo, prin construirea de drumuri si cladiri.
 
 
- Care sunt tendintele pe piata utilajelor de constructii in perioada urmatoare?
- Tot mai multi clienti se indreapta catre inchirierea de utilaje in detrimentul achizitiei. Marele avantaj aici este ca poti beneficia de echipamente de ultima generatie fara sa fie nevoie sa cheltui sume mari de bani. In plus, folosesti un utilaj atata timp cat ai nevoie, asa ca elimini costurile de intretinere si cele cu mentenanta. Se estimeaza ca piata de inchiriere de utilaje va lua avant serios in urmatorii ani, deoarece clientii vor alege sa plateasca doar pentru perioada in care utilajele lucreaza efectiv si, astfel, isi vor reduce costurile operationale.
O alta tendinta la nivel mondial, dar mai putin in Romania, este orientarea catre utilaje electrice. Legislatia este tot mai stricta in ceea ce priveste poluarea, iar companiile de constructii trebuie sa reduca emisiile de dioxid de carbon cauzate de utilaje si nu numai. Utilajele electrice sunt prietenoase cu mediul inconjurator, asigura un nivel scazut de zgomot si costuri mici de operare si de intretinere. Cu toate astea, clientii din Romania sunt reticenti cand vine vorba sa faca tranzitia de la motorizarea diesel la alimentarea cu electricitate, mai ales din cauza temerilor legate de autonomia bateriei, necesitatea unor puncte de incarcare in proximitate si, desigur, rezistenta la schimbare.
Digitalizarea, automatizarea utilajelor si integrarea inteligentei artificiale sunt preocupari care nu mai tin de viitor si isi fac deja loc in cotidian. Operatorii isi doresc sa depuna mai putin efort, iar constructorii cauta o mai mare productivitate, asa ca cea mai la indemana solutie la aceste nevoi este tehnologia. Un exemplu elocvent este Leica Geosystems, care le ofera clientilor sai sisteme de ghidare, de semiautomatizare si de automatizare a utilajelor de constructii. Principalele beneficii ale folosirii tehnologiei Leica Geosystems sunt reducerea costurilor operationale, cresterea productivitatii si imbunatatirea acuratetei in executie.
Costul total de utilizare a unui echipament de constructii include pretul de achizitie, cheltuielile de operare, de intretinere si de mentenanta pe parcursul intregului ciclu de viata al utilajului. Prin urmare, leasingul operational este o solutie financiara la indemana, deoarece clientul acopera cu o rata lunara fixa toate costurile cu utilajul. Mai mult decat atat, cu ajutorul leasingului operational, companiile pot sa isi gestioneze mai bine bugetele si sa aiba o activitate financiara mai predictibila decat in cazul unei achizitii.
 
 
- Cum a evoluat activitatea UTILBEN, din punct de vedere financiar, in perioada 2023-2024?
- In 2023, am inregistrat o cifra de afaceri de 28 milioane de euro, ceea ce a reprezentat o crestere cu 26% fata de anul precedent. Aceasta evolutie se datoreaza, in principal, vanzarilor de utilaje si atasamente de constructii, doua linii de business care au inregistrat o crestere cu 52% fata de 2022. Grupul nostru se afla intre liderii industriei de utilaje agricole si de constructii din Romania datorita unui ecosistem unic de produse, servicii si tehnologie, care are rolul de a le oferi clientilor cea mai buna experienta din industrie.
Pe segmentul de utilaje de constructii, a avut loc o majorare cu 101%, pe cel de service, cu 48%, pe cel de inchirieri, cu 44%, vanzarile de atasamente au crescut cu 20%, iar cele de utilaje agricole, cu 10%. In prima jumatate a lui 2024, am inregistrat o scadere a tranzactiilor de utilaje de constructii cu 10% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ceea ce a reprezentat o ajustare a pietei dupa un an record in materie de vanzari. In schimb, activitatea de service a cunoscut o crestere cu 30%, iar vanzarile de piese de schimb au fost cu 17% mai mari fata de perioada similara a anului anterior. Ca urmare a acestor rezultate, ne-am adaptat strategia de business si ne-am concentrat mai mult pe zonele de service si piese pentru a echilibra situatia.
 
 
- Care sunt obiectivele pe care vi le-ati stabilit pentru perioada 2024-2027?
- Compania noastra este in plin proces de extindere la nivel national, cu accent pe dezvoltarea sucursalelor din Cluj, Bucuresti si Iasi. Am infiintat firma in urma cu 18 ani si ne-am consolidat pozitia de furnizor de incredere. Planul nostru pe termen lung este sa ne extindem nu doar la nivel national, ci si la nivel international. Vizam, in special, Orientul Mijlociu, nordul Africii si Asia Centrala.
In ceea ce priveste viitorul apropiat, ne propunem sa deschidem filiale in Timisoara si Craiova pana in anul 2026. Pana in anul 2029, vrem sa deschidem filiale in Ucraina, Bulgaria, Moldova si Serbia. Totodata, ne propunem sa avem sedii dedicate pentru divizia agricola, cu showroom-uri, service si stocuri de piese de schimb. Pe langa atragerea in portofoliul propriu a unor brand-uri de renume mondial - ceea ce reprezinta o preocupare constanta pentru noi -, ne dorim sa urmam noi directii de business. De la infiintarea liniilor de business de utilaje municipale, de reciclare si miniere, pana la crearea unei scoli de operatori de utilaje si infiintarea departamentului UTILBEN Finance. Pana in anul 2031, planul este sa lansam produse sub brand propriu, sa avem sedii in afara Romaniei si sa cream o retea de magazine de piese si atasamente. Nu in ultimul rand, ne dorim sa achizitionam alte companii si sa listam grupul la Bursa de Valori Bucuresti.
 
 
- Ce dificultati intampinati in desfasurarea activitatii si care considerati ca sunt oportunitatile acestei perioade?
- Una dintre principalele provocari a fost incertitudinea generata de contextul international instabil. Razboiul din Ucraina a provocat intarzieri pe lantul de aprovizionare, ceea ce a dus la o penurie de utilaje noi si la majorarea preturilor. Ca urmare, a fost nevoie sa ne ajustam strategia de aprovizionare si sa regandim politica de pret. Un exemplu de cauzalitate este pretul petrolului care a inregistrat fluctuatii, ceea ce a dus la majorarea costurilor logistice.
O alta provocare pe care a trebuit sa o combatem a fost atragerea de finantare pentru sustinerea dezvoltarii companiei. Dat fiind contextul economic incert, bancile au manifestat reticenta in acordarea creditelor. Acest comportament ne-a limitat accesul la capitalul necesar extinderii companiei si nu am putut investi mai mult in inovatie si in tehnologii noi. In plus, ratele dobanzilor au crescut simtitor, deci imprumuturile au fost mai costisitoare decat in mod normal. Tot acest context economic si geopolitic i-a facut pe oamenii de afaceri din tara noastra sa fie reticenti si sceptici cand a venit vorba de colaborari. Lipsa de incredere este o mare piedica in crearea de parteneriate sustenabile. In loc sa conlucram pentru a contracara efectele negative economice, ale pandemiei si ale razboiului, instinctul de conservare a primat.
In pofida acestor piedici, am mizat pe strategii inovatoare de business, pe dezvoltarea culturii organizationale si pe gasirea de solutii care sa ne ajute sa ne adaptam rapid la starea de fapt. Concret, am investit in programe informatice care sa automatizeze procesele de lucru si sa automatizeze sarcinile repetitive. Acestea au imbunatatit eficacitatea operationala si ne-au facut mai putin dependenti de angajati, care sunt din ce in ce mai costisitori si mai greu de gasit. Peste 120 de angajati activeaza in cele 4 sedii ale grupului, iar capitalul uman este prioritar pentru noi, astfel incat am lucrat la consolidarea unei culturi organizationale puternice, care sa puna la loc de cinste integritatea, colaborarea si invatarea. 
Consider ca, astfel, vom fi mereu pregatiti sa facem fata obstacolelor care ne apar inevitabil in cale si ne vom adapta mai usor la schimbari. Ca sa conchid, increderea este fundatia companiei noastre si intotdeauna vom alege o crestere sanatoasa si sustenabila in detrimentul unui castig pe termen scurt.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesABONARE REVISTESISECAMhiltiRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
DRS
leviatan
konsent
Ubitech
BogArt
noark
SSAB
quadratum
viarom
ELECTROGRUP
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
strabag nivel 1
rigips
EDIT-Structural
theda mar
Acvatot 2019
ness project
CDS
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
VEGO

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<