Agenda Constructiilor
Marti, 16 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - ACUE: Investitii de 6 miliarde euro finantate de operatorii de distributie de energie
ACUE: Investitii de 6 miliarde euro finantate de operatorii de distributie de energie
Info-Santiere Publicat de AG&F 15 Iul 2024 10:07
Operatorii de distributie a energiei electrice sunt pregatiti sa angajeze un nivel semnificativ crescut de investitii anuale in dezvoltarea si adaptarea retelelor electrice, pana in 2030.
Potrivit ultimelor evaluari ale companiilor membre ACUE, pe langa fondurile europene disponibile pentru retelele electrice, cel putin 6 miliarde de euro pentru investitiile necesare in urmatorii 5 ani vor trebui finantate din surse proprii ale operatorilor de distributie.
Pentru a putea mobiliza si incuraja aceste resurse, elementul cheie pentru atragerea investitiilor il reprezinta cadrul de reglementare care ar trebui sa permita recuperarea prin tarifele de distributie a costurilor de finantare actuale, din piata de capital.
Este esential ca reglementarile sa fie clare si aliniate realitatilor economiei, astfel incat investitorii sa aiba incredere ca isi pot recupera costurile finantarilor iar rata de rentabilitate este la un nivel rezonabil, competitiv fata de alte optiuni disponibile pe piata.
Asigurarea recuperarii acestor costuri prin tarife determinate pe baza unor reguli stabile si predictibile incurajeaza investitorii sa finanteze proiectele de infrastructura a retelelor electrice, avand in vedere faptul ca investitiile lor vor fi amortizate pe termen lung, in cazul de fata, 25-30 de ani. In acelasi timp, o abordare graduala ofera o mai mare predictibilitate atat pentru distribuitori, cat si pentru consumatori, facilitand planificarea bugetara si financiara.
In spiritul transparentei, Federatia ACUE a facut o serie de scenarii iar, in cazul cel mai optimist, pentru un nivel triplu de investitii, impactul in tarif ar creste progresiv, in urmatorii 5 ani, pana la aproximativ 5 bani/kWh in 2030. Cu valoare de exemplu, pentru un consum lunar de 150 kWh, acest cost suplimentar estimat la nivelul anului 2030 este de circa 8 lei.
“Pentru membrii Federatiei ACUE, imbunatatirea semnificativa a infrastructurii de distributie a energiei electrice, asigurand capacitatea de a satisface cererea viitoare, reprezinta o prioritate iar angajamentul nostru are la baza obiectivele asumate la nivel national. Avem speranta ca factorii de decizie vor trata cu responsabilitate prioritatile domeniului, in sensul adoptarii unui cadru de reglementare favorabil investitiilor.” Daniela Daraban, Director executiv ACUE.
Retelele inteligente si reziliente vor face posibila dublarea capacitatii de productie din surse regenerabile conectate la retea, 2,5 GW capacitate instalata la prosumatori, dezvoltarea noilor tehnologii (statii pentru incarcarea a 850.000 masini electrice, implementarea solutiilor de stocare),electrificarea accelerata (25,1% din consumul final brut de energie din sectorul incalzire si racire asigurat de pompe de incalzire-racire), flexibilitatea retelelor si eficienta energetica.
Cadrul de reglementare pentru perioada urmatoare va determina ritmul si dimensiunea investitiilor si posibilitatea de a atrage, sau nu, finantarile necesare. In lipsa unui semnal motivant pentru investitori, prin recuperarea costurilor de finantare si remunerari adecvate asigurate de noile reglementari, investitiile nu pot depasi ritmul actual anual.
Impactul pe termen mediu si lung la nivelul consumatorilor va fi semnificativ prin privarea de beneficiile tranzitiei la un nou model de productie si consum, de accesul la noi functiuni ale serviciului de distributie prin care ar putea juca un rol activ in piata de energie si, nu in ultimul rand, ar ridica o problema serioasa de competitivitate a economiei romanesti.
*** 
ACUE este o federatie reprezentativa la nivelul sectorului de activitate energie electrica, petrol, gaze si minerit energetic, reprezentand interesele unor importante companii din domeniul producerii, distributiei, furnizarii energiei electrice si a gazelor naturale si al serviciilor conexe acestor activitati. ACUE reprezinta 25 de companii din sectorul energetic, ceea ce insumeaza peste 23.000 de angajati si o cifra de afaceri anuala de peste 5,5 miliarde de euro. Valoarea totala a investitiilor in retele realizate de membrii ACUE in perioada 2018-2022 s-a ridicat la peste 13,5 miliarde de lei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
Ubitech
ness project
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
CDS
Acvatot 2019
strabag nivel 1
EDIT-Structural
leviatan
siniat
rigips
BogArt
concelex
CONCEPT STRUCTURE
konsent
Arduro
noark
MAKITA
viarom
SSAB
SIGM

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander