Agenda Constructiilor
Marti, 23 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - BEI: Finantare de 145 milioane euro pentru investitii in energia nucleara
BEI: Finantare de 145 milioane euro pentru investitii in energia nucleara
Info-Santiere Publicat de AG&F 28 Dec 2023 13:42
Societatea Nationala Nuclearelectrica SA (Nuclearelectrica) si Banca Europeana de Investitii (BEI) au semnat un acord de imprumut in valoare de 145 de milioane de euro pentru a sprijini finalizarea primei instalatii de detritiere (CTRF) din Europa la Centrala Nucleara Cernavoda (CNE Cernavoda). CTRF va elimina tritiul din agentul de racire si din moderatorul (apa grea) reactorului, ceea ce va conduce la o protectie sporita a mediului, publicului si a sanatatii si securitatii ocupationale a angajatilor, in deplina aliniere cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica si ale Europei.
Proiectul va spori securitatea radiologica a centralei electrice, va reduce si mai mult volumul deseurilor radioactive, acordand prioritate sanatatii angajatilor si permitand reutilizarea agentului de racire si a moderatorului (apa grea), dupa indepartarea tritiului. Finalizarea cu succes a proiectului va permite intretinerea regulata, retehnologizarea si, eventual, dezafectarea sa fie intreprinse mai usor, sigur si eficient.
Cosmin Ghita, CEO al Nuclearelectrica, a declarat: „Acest proiect face parte din strategia noastra de investitii, care conduce la dezvoltarea sectorului nuclear in conformitate cu politica energetica nationala. Utilizand o tehnologie romaneasca inovatoare, dezvoltata de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice – ICSI Rm. Valcea, instalatia de detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia instalatie de detritiere din lume si prima din Europa si va oferi Romaniei posibilitatea de a deveni un centru european pentru productia si exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. Suntem bucurosi sa implementam o tehnologie inovatoare romaneasca, bazata pe ani de cercetare si dezvoltare, un exemplu de leadership al Romaniei in industria nucleara”
"BEI finanteaza proiecte de energie durabila in intreaga lume si suntem bucurosi sa sprijinim acest proiect cu beneficii de sanatate, siguranta si economie circulara intreprinse de un operator cu experienta.” a declarat Kyriacos Kakouris, vicepresedintele BEI.
Abordarea BEI cu privire la proiectele nucleare a fost definita in Criteriile sale de imprumut pentru energie din 2013 si a ramas neschimbata de atunci. Banca adopta o abordare neutra din punct de vedere tehnologic, in conformitate cu obiectivul de decarbonizare al Uniunii Europene si cu obiectivele de asigurare a securitatii aprovizionarii cu energie si a competitivitatii intr-un mod durabil din punct de vedere al mediului, eficient din punct de vedere al costurilor, eficient, sigur si acceptabil din punct de vedere social.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
viarom
Ubitech
CDS
BogArt
EDIT-Structural
Arduro
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
siniat
leviatan
MAKITA
konsent
concelex
noark
ness project
Acvatot 2019
rigips
SIGM
theda mar

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander