Cetatea Soimos din Lipova necesita fonduri de 40 milioane euro pentru reconstructie |
Info-Santiere Publicat de AG&F 28 Feb 2024 12:12 |
Cetatea Soimos ar urma sa fie consolidata cu fonduri de la Compania Nationala de Investitii (CNI) dupa ce, recent, unul dintre ziduri s-a prabusit, a anuntat primarul orasului Lipova, Florin Pera, care spune ca inainte de efectuarea lucrarilor Institutul National al Patrimoniului (INP) va finanta realizarea documentatiilor.
Primarul a transmis, printr-o postare pe contul sau de Facebook, ca a fost la Bucuresti si a discutat cu reprezentantii CNI si ai INP, fiind asigurat ca va primi fondurile necesare.
"Asa cum recent am afirmat in spatiul public, Cetatea Soimos reprezinta un simbol al orasului Lipova si administratia locala a initiat, inca de la repunerea acestui obiectiv in administrarea directa a Primariei si Consiliului Local Lipova, toti pasii necesari pentru identificarea si obtinerea unei finantari care sa asigure reabilitarea si valorificarea Cetatii Soimos. In acest sens, cu ocazia ultimei vizite la Bucuresti, la Compania Nationala de Investitii si Institutul National al Patrimoniului, a fost discutat si acest subiect. Alaturi de colegul meu, viceprimarul Ioan Lapadat, si cu sprijinul domnului Mihai Fifor - deputat, am discutat impreuna cu doamna Manuela Patrascoiu - director general CNI si doamna Valeria Oana Zaharia - manager interimar INP despre situatia Cetatii Soimos (...) fiind identificata sursa de finantare care va asigura consolidarea si restaurarea", a aratat primarul in postare.
El a afirmat ca "este vorba despre un proiect extrem de complex si amplu, la care vor fi necesari de parcurs pasi importanti si realizati de profesionisti in domeniul obiectivelor de patrimoniu".
Conform edilului, la Bucuresti a fost etapizat intreg proiectul pentru consolidarea si restaurarea cetatii, iar prima data se vor face expertiza tehnica si documentatia DALI (Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventie).
"Dupa finalizarea acestei etape DALI de catre Institutul National al Patrimoniului, proiectul de consolidare si restaurare a Cetatii Soimos va fi realizat si desfasurat prin Compania Nationala de Investitii. Odata cu realizarea acestui proiect, administratia locala a orasului Lipova va face un pas urias pentru dezvoltarea turismului si, implicit, a orasului si va reda comunitatii si intregii tari un obiectiv istoric si de patrimoniu deosebit", a mai scris Florin Pera.
Un zid al Cetatii Soimos s-a prabusit, saptamana trecuta, ceea ce a provocat un schimb de replici si acuze intre Consiliul Judetean Arad si Primaria Lipova.
Contactat de Agerpres, primarul orasului Lipova a dat vina pe Consiliul Judetean pentru starea in care se afla obiectivul.
"Cetatea a fost data in administrare Consiliului Judetean timp de aproximativ zece ani tocmai pentru reabilitare, insa avand in vedere ca nu s-a intamplat nimic in tot acest timp, am preluat-o din septembrie 2020 cu intentia de a accesa noi fonduri europene. Din pacate, programele de finantare actuale nu prevad alocarea unei sume atat de mari cat ar fi nevoie la Soimos, unde estimam costuri de 40 de milioane de euro pentru un proiect de reconstruire a 80% din vechea cetate. Ar fi refacuta inclusiv sala tronului, am avea spatii de expozitie si sali de conferinte, iar cetatea ar deveni o atractie turistica a zonei", a punctat Florin Pera.
In replica, reprezentantii CJ Arad au transmis ca au avut cetatea in administrare doar patru ani, intre 2016 si 2020, si ca nu au reusit sa o reabiliteze cu fonduri europene din cauza ca "documentatia nu a putut fi depusa, avand in vedere intarzierile mari cu care administratia orasului Lipova a raspuns solicitarii de eliberare de documente in vederea intocmirii cererii de finantare".
Intrebat daca exista vreun pericol pentru vizitatori dupa prabusirea zidului, primarul din Lipova a spus ca turistii trebuie sa fie prudenti si sa nu se mai apropie foarte mult de ruine. El a precizat ca urmeaza sa fie montate placute de avertizare, pentru a se evita accidentarile.
Cetatea Soimos, una dintre cele mai frumoase cetati medievale de pe teritoriul Romaniei, a fost construita dupa primele invazii ale tatarilor in zona si a fost atestata documentar din anul 1278. Complexul se afla pe lista monumentelor istorice.
|