ELECTROMONTAJ si KONCAR vor retehnologiza Amenajarea Hidroenergetica Vidraru |
Info-Santiere Publicat de AG&F 02 Iul 2024 10:49 |
Electromontaj, in parteneriat cu Končar Engineering Ltd., anunta castigarea licitatiei pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, una din cele mai mari hidrocentrale din tara, cu o putere instalata de 220 MW. Din asociere face parte si compania Butan Grup, ca subcontractor. In urma adjudecarii licitatiei, castigatorii au semnat contractul cu Hidroelectrica SA pentru realizarea unui ansamblu complex de lucrari necesare retehnologizarii hidrocentralei Vidraru, una din cele mai importante centrale de acest fel, de o importanta majora pentru Sistemul Energetic National.
Valoarea contractului este de 188,38 milioane de euro (fara TVA), lucrarile urmand a fi realizate in 84 de luni, conform graficului de executie.
Lucrarile contractate de asocierea Electromontaj - Končar Engineering Ltd. includ:
Prin procesul de retehnologizare se va asigura, pe langa inlocuirea si/sau reabilitarea tuturor instalatiilor si echipamentelor, o crestere a puterii instalate pe centrala de la 226 MW la 244 MW.
“Castigarea acestei licitatii laborioase reprezinta un moment deosebit de important pentru Electromontaj si pentru intreaga industrie energetica din Romania. Retehnologizarea hidrocentralei Vidraru va contribui semnificativ la cresterea eficientei si sigurantei sistemului nostru energetic. Suntem onorati sa contribuim la modernizarea uneia dintre cele mai mari hidrocentrale din tara si sa ne punem expertiza in serviciul unui proiect de o asemenea anvergura, impreuna cu partenerul nostru pe acest proiect, Končar Engineering Ltd.. Multumim Hidroelectrica pentru increderea acordata.” declara Ionut Tanasoaica, Director General Electromontaj.
Hidrocentrala Vidraru, pusa in functiune pe 9 decembrie 1966, utilizeaza potentialul hidroenergetic al Argesului pe un sector de 28 km lungime, intre Cumpana si Oiesti, valorificand o cadere totala de apa de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezinta volumul util.
Barajul Vidraru, construit de Hidroconstructia, companie care s-a alaturat grupului Electromontaj in anul 2022, a fost, la momentul inaugurarii, al cincilea in Europa si al noualea in lume intre constructiile similare. Amenajarea asigura o productie anuala de energie electrica de circa 400 GWh, intr-un an hidrologic mediu.
Electromontaj a semnat de curand un contract nou pe energie verde, pentru parcul eolian Vifor iar la inceputul anului a finalizat un alt proiect de o importanta deosebita pentru Sistemul Energetic National, linia electrica aeriana 400kV Portile de Fier – Anina – Resita si are in derulare multiple proiecte pentru proiectare si construire de linii de inalta tensiune, statii de transformare, lucrari de tractiune electrica, retehnologizari de centrale electrice precum si proiecte electrice pentru sisteme de irigatii, atat in Romania cat si in afara ei.
***
Electromontaj este o companie de constructii in domeniul energiei electrice, infiintata in 1949, cu proiecte in intreaga lume, lider pe piata din Romania.
Electromontaj proiecteaza, construieste, transforma si mentine infrastructura pentru transportul si distributia energiei electrice si este o companie cu capital privat 100% autohton.
Activitatea de productie interna este organizata in puncte de lucru raspandite pe tot cuprinsul tarii, in unitati de productie proprii in Bucuresti (Fabrica de Stalpi Zincati) si in Campina (Fabrica de Cleme si Armaturi), Electromontaj detine propria Statia de Testari pentru Stalpi Electrici din Bucuresti, una dintre cele mai mari din lume.
Electromontaj are peste 2.000 de angajati.
Din Grupul Electromontaj fac parte companiile Emfor, Iproeb, Electrotehnica si Hidroconstructia.
Končar Engineering Ltd. este o companie cu o expertiza indelungata in domeniul constructiilor energetice infrastructura feroviara, automatizare si control, cu sediul in Zagreb, Croatia.
|