EnergoNuclear semneaza contractul EPCM pentru Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 18 Nov 2024 11:21 |
EnergoNuclear, filiala detinuta integral de Nuclearelectrica (SNN), si FCSA Joint Venture, au semnat contractul de inginerie, achizitie si management al constructiei (EPCM) faza LNTP pentru avansarea Unitatilor 3 si 4 ale CNE Cernavoda in cadrul COP 29, in Baku. Valoarea contractului atat pentru faza LNTP, cat si pentru etapa FNTP ulterioara, a contractului EPCM, este estimata la 3,2 miliarde euro. FCSA Joint Venture este formata din Fluor BV, Fluor Energy Transition Inc. Wilmington Sucursala Bucuresti, Candu Energy Inc., companie detinuta de AtkinsRéalis, Ansaldo Nucleare SpA, S&L Engineers Ltd. si Sargent & Lundy Energie SRL.
Contractul EPCM, cu o durata estimata de 108 luni, este structurat in doua faze: faza LNTP (Limited Notice to Proceed), cu o durata de implementare de 24-30 de luni si ulterior, sub rezerva stabilirii si aprobarii termenilor comerciali si a luarii Deciziei Finale de Investitie, in conformitate cu Acordul de Sprijin dintre statul roman si SNN, faza FNTP (Final Notice to Proceed), de 80-84 de luni.
Contractul prevede servicii EPCM de proiectare necesare elaborarii unor tipuri specifice de documentatii, servicii de dezvoltare si management de proiect, servicii de inginerie, servicii de asistenta pentru achizitii, servicii de asistenta tehnica pana la punerea in functiune a Unitatilor si asigurarea calitatii si dezvoltarea unui sistem integrat de asigurare a calitatii, aplicat atat la contractant, cat si pe santier.
"Ziua de astazi marcheaza o etapa majora in dezvoltarea si, in cele din urma, finalizarea proiectului strategic al Romaniei privind Unitatile 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda. Contractul EPCM reprezinta fundamentul proiectului. Suntem onorati sa lucram la acest contract si proiect cu parteneri profesionisti, recunoscuti la nivel international, precum AtkinsRéalis, Fluor Corporation, Ansaldo Nucleare, Sargent si Lundy, deoarece succesul unui proiect deriva atat din expertiza, cat si din tehnologie robusta. Unitatile 3 si 4, tehnologie CANDU, vor oferi Romaniei securitate energetica si energie curata intr-un mod sigur si durabil. Odata ce Unitatile 3 si 4 vor fi conectate la retea, 66% din energia curata a Romaniei va fi furnizata de energia nucleara, demonstrand, inca o data, rolul critic al energiei nucleare in decarbonizare. Imi exprim aprecierea sincera fata de echipa EnergoNuclear, echipa SNN si partenerii nostri pentru profesionalismul si eforturile comune de a construi impreuna un proiect solid", a declarat Cosmin Ghita, directorul general al Nuclearelectrica.
"Tehnologia CANDU a servit bine Romaniei si este alegerea potrivita pentru urmatorii 60 de ani. Ultimele sapte reactoare CANDU construite in lume si prelungirea duratei de viata a 10 reactoare CANDU in Ontario, au fost realizate la timp si in limitele bugetului. Vom folosi expertiza noastra de neegalat in domeniul energiei nucleare, in calitate de administrator al acestei tehnologii, pentru a asigura un rezultat similar de succes pentru constructia acestor doua noi unitati in Romania", a precizat Joe St. Julian, presedintele Nuclear, AtkinsRéalis.
Pas important catre startul lucrarilor
Semnarea contractului EPCM, faza LNTP pentru Unitatile 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda marcheaza tranzitia catre faza a doua, FNTP, a dezvoltarii proiectului, la finalul careia va fi adoptata decizia finala de investitie pentru avansarea in etapa a III-a, de constructie. La sfarsitul fazei FNTP, fezabilitatea proiectului va fi reanalizata pe baza noilor indicatori tehnico-economici si va fi adoptata Decizia finala de investitii, permitand astfel avansarea in etapa a III-a.
"Am colaborat cu guvernele Statelor Unite si Romaniei inca de la inceputul acordului interguvernamental din 2020 pentru a permite cooperarea in vederea avansarii proiectelor de la Cernavoda si a sectorului energiei nucleare civile din Romania. Aducem expertiza noastra completa de proiectare integrata la scara larga a centralelor nucleare pentru a contribui la furnizarea de solutii sigure, fiabile si durabile pentru Romania. Impreuna, ne straduim sa raspundem nevoilor energetice in crestere ale lumii, reducand in acelasi timp emisiile de carbon", a declarat presedintele si CEO Sargent & Lundy, Victor Suchodolski.
"Acest proiect reprezinta o etapa importanta care aduce Italia impreuna cu parteneri internationali cheie. In contextul cresterii cererii de electricitate, energia nucleara joaca un rol vital in securitatea energetica si in tranzitia catre o energie mai curata. Acest acord subliniaza importanta colaborarii internationale si angajamentul Europei fata de energia nucleara, dar si increderea in expertiza de 60 de ani a Ansaldo Nucleare", a adaugat Daniela Gentile, CEO Ansaldo Nucleare.
"Energia nucleara este o sursa sigura si curata de electricitate in banda, fiabila, esentiala pentru a raspunde cererii de energie in crestere la nivel global. Fluor este incantata sa fie parte a unui proiect atat de important pentru Romania si Europa de Est", a spus, la randul sau, Pierre Bechelany, presedintele diviziei LNG & Power a Fluor, prezent la semnarea contractului.
Prin dezvoltarea proiectului Unitatilor CANDU 3 si 4, Romania va ajunge la aproximativ 19.000 de locuri de munca indirect generate, iar contributia energiei nucleare in productia totala de energie la nivel national va ajunge la 33%, avand in vedere o crestere a consumului de 2,1% pe an. Circa 20 de milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual cu 4 unitati in functiune. Pe langa impactul pozitiv asupra stabilitatii energetice si atingerea obiectivelor de decarbonizare, proiectele nucleare contribuie si la dezvoltarea lantului national de aprovizionare.
"Este cel mai important proiect pentru sectorul energetic romanesc din ultimele decenii. Avem alaturi cei mai puternici parteneri internationali pentru a-l duce la bun sfarsit pana in 2031-2032. Semnarea contractului a necesitat un efort considerabil, pe toate palierele: diplomatic, financiar, juridic. (…) Cifrele proiectului sunt impresionate. Cele doua noi reactoare vor insemna o putere instalata aditionala de peste 1.400 MW la Cernavoda, o crestere a productiei anuale de energie in Romania cu peste 11 milioane MWh, pentru cel putin 30 de ani de operare. Pe baza productiei estimate, Unitatile 3 si 4 vor putea acoperi echivalentul consumului anual de astazi pentru peste 7 milioane de gospodarii in Romania. Odata finalizata aceasta investitie, peste 7-8 ani de zile, Romania va asigura peste 30% din necesarul de energie la nivel national doar prin productia de energie nucleara. Mai mult, tara noastra va avea un pret la energie competitiv la nivel regional si european, ceea ce va sustine intreaga economie romaneasca si va reduce facturile pentru toti romanii", a declarat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei.
|