GUVERN: Noua linie de finantare pentru constructia de spitale, de 13,25 miliarde lei |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 01 Mar 2024 16:32 |
Guvernul va aloca 13,25 miliarde lei pentru finantarea de proiecte de infrastructura in sistemul de sanatate. O noua linie de finantare va fi deschida, in acest sens, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta analizat in prima lectura de Executiv, programul urmand a se derula in perioada 2024-2030.
"In prima analiza, Guvernul a luat in considerare in sedinta de astazi (n.r. din data de 28 februarie) si Programul National de investitii in infrastructura unitatilor spitalicesti. Acest proiect presupune o alocare financiara de peste 13 miliarde lei pentru perioada 2024-2030. Iar aceste investitii sunt sustinute si de fonduri externe si din alocarile bugetare interne. Prin aceste investitii vor fi realizate spitale, se vor dota alte unitati sanitare, se vor desfasura lucrari de modernizare si de reabilitare, lucrari de conectare la cladiri deja existente sau lucrari de dotare pentru adaptarea la era digitala si la serviciile digitale pe care sistemul medical trebuie sa il acorde beneficiarilor", a declarat Mihai Constantin, purtatorul de cuvant al Guvernului, la finalul sedintei Executivului.
Valoarea maxima aferenta unui proiect finantata din Program este de doua miliarde lei pentru spitale judetene/ judetene de urgenta, spitale de urgenta si spitale mono specialitate. Finantarile pentru spitale municipale/ municipale de urgenta pot ajunge pana la 350,5 milioane de lei, iar cele pentru spitalele orasenesti pana la 250 de milioane de lei.
Pot beneficia de acest Program unitatile administrativ-teritoriale, unitatile sanitare publice aflate in gestiunea institutiilor publice centrale sau a Ministerului Sanatatii.
Investitiile care vor beneficia de finantare vizeaza realizarea de constructii noi si dotare; lucrari de modernizare/ reabilitare si dotare, extindere la constructiile existente, inclusiv lucrari de conectare la cladiri existente si dotare pentru digitalizare si tranzitia la energie verde.
Finantarea Programului va fi asigurata din fonduri nationale si fonduri externe, detalii urmand sa fie stabilite ulterior printr-o Hotarare de Guvern.
Beneficiarii pot depune cereri de finantare in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a normelor metodologice pentru punerea in aplicare a Programului.
|