Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Info-Santiere - IULIUS va investi 500 milioane euro intr-un nou proiect de regenerare urbana, in Cluj
IULIUS va investi 500 milioane euro intr-un nou proiect de regenerare urbana, in Cluj
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 05 Apr 2022 10:27
Cu o expertiza de peste un deceniu in dezvoltarea si operarea ansamblurilor mixed-use de regenerare urbana in Romania, grupul IULIUS anunta un nou proiect, la Cluj-Napoca. Investitia, cu o valoare de peste 500 de milioane de euro, vizeaza platforma Carbochim, care va deveni cel mai mare proiect de reconversie urbana de pe piata autohtona. Prin acest demers, zona industriala va fi transformata intr-un spatiu viu al Clujului si va fi integrata ca parte din oras. Fabrica Carbochim va fi relocata si retehnologizata anul acesta, fara perioade de inactivitate.
Noul proiect ce va fi dezvoltat de Iulius include un centru de retail cu suprafata de 115.000 mp, un centru cultural dedicat artelor performative, conservarea si readucerea in circuitul public a doua cladiri de patrimoniu industrial, un model de abordare integrata a spatiilor verzi, prin conectarea gradinii urbane de peste 4 hectare cu parcurile adiacente si prin reconfigurarea completa a infrastructurii rutiere si pietonale, un nou pod peste Somes si o pasarela pietonala, un eco-cartier integrat intr-un proiect mixt, infrastructura velo-pietonala pe malurile Somesului, un nou pol de business si cea mai mare parcare subterana din tara, cu peste 6.000 de locuri.
Investitia va fi realizata de IULIUS in parteneriat cu Atterbury Europe. Proiectul este in etapa de analiza, consultare si autorizare, demararea lucrarilor fiind estimata pentru inceputul anului 2023.
"Ne dorim sa redam orasului o parte a sa, transformand platforma Carbochim intr-un spatiu al intregii comunitati. Investitia de reconversie a zonei industriale va fi de mare anvergura, aliniata strategiei generale de dezvoltare urbana a Clujului. Este un proiect gandit in prezent, dar si pentru generatiile urmatoare. Reprezinta viziunea noastra de a fi recunoscatori trecutului, continuand activitatea industriala, dar si de a crea viitorul, printr-un proiect sustenabil si rezilient", a declarat Iulian Dascalu, presedintele companiei IULIUS.
Carbochim este cel mai mare producator de abrazive profesionale din Romania. Platforma industriala se intinde pe aproximativ 14 hectare, dintre care suprafata utilizata in prezent pentru productie este sub 30%, iar restul este nevalorificata sau reziduala. Fabrica va fi relocata anul acesta in zona industriala a orasului, in fosta hala Tricotaje Somesul, din Bulevardul Muncii. Peste 5 milioane de euro vor fi investite in relocarea, modernizarea si retehnologizarea unitatii de productie, a carei activitate nu va fi intrerupta.
 
 
Reconversie a vechilor hale si constructii noi
Potrivit dezvoltatorului, vechea hala Carbochim va fi convertita in centru de live-arts, care va fi gestionat de unele dintre cele mai importante organizatii culturale si de festivaluri din Cluj-Napoca, oferind comunitatii un spatiu pentru concerte, spectacole de teatru si dans contemporan, evenimente de moda, design si arte media. Tot in zona artistica si culturala, proiectul de reconversie urbana include un amfiteatru si spatii pentru evenimente in aer liber, o sala de teatru si cinematograf, numeroase cafenele cu tematica internationala si restaurante concept.
A doua cladire ce va face obiectul conversiei este Uzina fabricii, care va fi transformata intr-un spatiu ce va reuni atat facilitati de coworking, cat si spatii-pilot de promovare a antreprenorilor, de incurajare a talentelor si a initiativelor inovative locale.
Intregul proiect va fi deschis catre Somes si coordonat cu masterplanul Municipalitatii de amenajare a raului, integrandu-se firesc in noul culoar verde-albastru al orasului. Trei parcuri din Cluj-Napoca vor fi conectate printr-un traseu velo-pietonal: Parcul Armatura, Parcul Feroviarilor si noua gradina de peste 4 hectare, amenajata in ansamblul mixt. Astfel, noua dezvoltare va avea vedere panoramica asupra uneia dintre cele mai mari zone verzi integrate a orasului: peste 12 hectare.
Investitia include si reamenajarea malului raului Somes, in portiunea cuprinsa intre Parcul Armatura si Podul Portelanului. Malul raului va fi reconvertit intr-o zona de agrement, cu facilitati sportive in aer liber si optiuni de petrecere a timpului liber, care va fi in legatura cu proiectul prin pasarele pietonale.
In cadrul proiectului va fi dezvoltat si un ansamblu rezidential “verde”, un mall de 115.000 mp - cel mai mare din Romania, precum si peste 23.000 mp de spatii de birouri verzi inteligente, intr-o prima etapa.
Investitia va presupune restructurarea urbana a intregii zone, atat prin remodelarea axului natural generat de Somes, cat si prin regandirea infrastructurii zonale, pentru a creste conectivitatea cu vecinatatile si cu restul orasului. Cea mai importanta este crearea unui nou pod peste raul Somes, la nord de calea ferata, investitie ce va intregi inelul de circulatie dintre Podul Portelanului si Podul Rasaritului. Totodata, se vor realiza noi sensuri giratorii, vor fi largite strazile, vor fi noi accese pietonale de legatura cu orasul, toate integrate cu proiectele de investitie publica planificate pentru aceasta zona. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SSAB
Arduro
concelex
Acvatot 2019
quadratum
CDS
AED
strabag nivel 1
theda mar
Ubitech
ELECTROGRUP
rigips
BogArt
SIGM
konsent
VEGO
noark
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
EDIT-Structural
ness project
MAKITA
viarom
CONCEPT STRUCTURE
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<