Lockheed Martin ar putea produce baterii GridStar Flow in Romania pentru UE |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 15 Feb 2024 12:18 |
Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, a anuntat ca a semnat, la Boston, in SUA, o scrisoare de intentie cu Lockheed Martin, companie americana de top in domeniile aerospatial, militar si energetic, pentru productia de baterii in Romania.
"Este un prim pas pentru dezvoltarea tehnologiei de productie a bateriilor in Romania. Si nu orice fel de baterii, ci bateriile de ultima generatie produse de Lockheed Martin, GridStar Flow (baterie de flux redox), o solutie inovatoare de stocare a energiei la scara larga pentru aplicatii utilitare, comerciale, industriale si militare. Este o tehnologie rentabila si eficienta pe termen lung, cu o durata de viata operationala de 20 de ani si care, foarte important, nu depinde de materii prime critice si este prietenoasa cu mediul", a precizat Sebastian Burduja.
Compania americana cauta sa stabileasca parteneriate strategice pentru a dezvolta capacitati de productie GridStar Flow pe pietele din intreaga lume. Conform ministrului Energiei, aceasta a ales sa exploreze Romania datorita pozitiei strategice, a capacitatii de productie, a competentelor inginerilor locali, dar mai ales datorita potentialului tarii noastre de a deveni lider european in domeniul securitatii energetice si al stocarii energiei pe termen lung.
"Toate acestea inseamna locuri de munca bine platite, prestigiu si exporturi de valoare adaugata mare pentru Romania. Am vazut cu ochii nostri o asemenea capacitate de stocare in baterii langa Boston. Functioneaza perfect, la standardele Lockheed Martin. Putem astfel dezvolta in tara noastra o unitate de productie care va deveni un furnizor unic de flux GridStar in Uniunea Europeana si in regiune. Stocarea in baterii este tot mai importanta pentru sistemul energetic national, in contextul cresterii ponderii de productie intermitenta a energiei din surse regenerabile.
Cu Lockheed Martin am colaborat inca din mandatul trecut de ministru al cercetarii, inovarii si digitalizarii. Compania americana a inceput atunci un parteneriat cu Universitatea Tehnica din Cluj Napoca pentru dezvoltarea solutiilor bazate pe inteligenta artificiala. Este al doilea centru de cercetare-dezvoltare al Lockheed Martin din intreaga lume, dupa laboratorul din Australia", a adaugat Sebastian Burduja.
|