Agenda Constructiilor
Sambata, 18 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Info-Santiere - Nuclearelectrica estimeaza investitii de 8-9 miliarde euro pana la finalul lui 2030
Nuclearelectrica estimeaza investitii de 8-9 miliarde euro pana la finalul lui 2030
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 06 Mai 2022 09:06
Investitiile estimate in sectorul nuclear, pana la finalul anului 2030, sunt de 8-9 miliarde de euro si, in conditiile in care incep noile proiecte, contributia anuala a energiei nucleare la PIB ar fi de circa 590 milioane de euro, a declarat, intr-o conferinta de specialitate, Teodor Chirica, presedintele Consiliului de Administratie al Nuclearelectrica.
"Contributia energiei nucleare in Romania la total energie fara emisii este de 33%. Asiguram circa 11.000 de locuri de munca, in conditiile in care incep si noile proiecte si atunci lantul orizontal incepe sa se faca vizibil. Si in aceste conditii, contributia anuala a energiei nucleare la PIB ar fi de circa 590 de milioane de euro. Estimam investitii pana la sfarsitul anului 2030 in jur de 8-9 miliarde de euro", a spus Teodor Chirica, citat de Agerpres.
Printre proiectele Nuclearelectrica pentru a atinge tintele de mediu si a asigura securitatea energetica, acesta a mentionat retehnologizarea Unitatii 1, pentru care s-a aprobat decizia de investitii de catre Adunarea Generala a Actionarilor, s-au contractat serviciile de inginerie, se pregateste contractarea echipamentelor cu ciclu lung de fabricatie, contractarea lucrarilor de constructii-montaj si structurarea finantarii.
"In aceasta retehnologizare, in cei doi ani ani si ceva in care unitatea va fi oprita, noi vom implementa si o instalatie de producere cobalt radioactiv, care este folosit atat in medicina, cat si in sterilizarile de materiale medicale si de alimente", a subliniat oficialul Nuclearelectrica.
De asemenea, al a amintit cele doua unitati noi CANDU, tinta pentru unitatea 4 fiind 2030-2031. Pentru acestea s-a actualizat studiul de fezabilitate, s-au contractat servicii de inginerie pentru a se actualiza documentatia de proiect etc, finalizarea proiectului fiind estimata in 2031.
"Va trebui sa reluam procesul de obtinere a opiniei Comisiei Europene in baza articolului 41 al tratatului Euratom. Noi am obtinut acest aviz in 2010, dar Comisia considera ca trebuie sa-l revedem. Si documentatia suport trebuie reactualizata si acesta este motivul pentru care am contractat aceste servicii de inginerie cu firma care detine dreptul de proprietatea asupra tehnologiei CANDU, CANDU Energy din Canada", a explicat Teodor Chirica la evenimentul News.ro "Energy road-Energie la tine acasa".
In ceea ce priveste reactoarele nucleare de mici dimensiuni (SMR), reprezentantul Nuclearelectrica a reiterat ca tinta de punere in functiune este 2028 si ca acestea sunt intr-o complementaritate perfecta cu unitatile 1-4, care functioneaza la baza sistemului, si au o flexibilitate necesara pentru a fi si "un partener pentru regenerabile", avantajul lor fiind costurile sustenabile in conditii de securitate nucleara sporite.
"Mai avem si alte proiecte, statia de extragere si stocare a tritiului de la Cernavoda, care e un izotop cu nivel inalt de radioactivitate si el se extrage, se stocheaza, se reduce si e un combustibil pentru viitorul reactor de fuziune, si, sigur, ciclul nuclear integrat. Sunt cunoscute preocuparile noastre. Deja am preluat o fabrica de la Feldioara, in care prelucram concentratul de uraniu. Din pacate, partea de minerit si partea de productie a octoxidului de uraniu nu mai e la nivelul la care a fost. Noi, totusi, am luat licenta unui zacamant de uraniu si de aceea vorbim foarte mult ca intentia Nuclearelectrica este ca reconstituie ciclul nuclear integrat", a punctat presedintele Consiliului de Administratie al Nuclearelectrica, Teodor Chirica.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMhiltiRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
CDS
ERBASU CONSTRUCT
konsent
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
rigips
viarom
Ubitech
ness project
noark
quadratum
concelex
MAKITA
EDIT-Structural
strabag nivel 1
theda mar
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
top 500
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander