Agenda Constructiilor
Joi, 27 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - OMV Petrom: Lucrarile de foraj ale SAIPEM la Neptun Deep, pot sa inceapa in 2025
OMV Petrom: Lucrarile de foraj ale SAIPEM la Neptun Deep, pot sa inceapa in 2025
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 20 Iun 2024 11:37
Saipem SpA si Saipem Romania ar putea sa inceapa in 2025 lucrarile de foraj la proiectul Neptun Deep, livrarea primelor cantitati de gaze naturale fiind prevazuta in 2027. Proiectul a primit si Acord de Mediu, emis de Agentia Pentru Protectia Mediului (APM) Constanta.
"Am facut progrese mari in dezvoltarea proiectului nostru de referinta - unul transformator pentru OMV Petrom, dar si pentru Romania si pentru regiune, datorita rolului sau in tranzitia energetica si pentru securitatea aprovizionarii cu energie. Dupa cativa ani de explorare si evaluare, am luat decizia finala de investitie in iunie 2023 si am intrat in faza de dezvoltare. Toate contractele majore de executie au fost atribuite unor companii-cheie care activeaza la nivel global. Avem o echipa excelenta, oameni cu inalta calificare care au realizat cu succes proiecte foarte mari in ape de mare adancime in toata lumea, in Marea Nordului, Noua Zeelanda, Australia, Golful Mexic.
Lucram, in paralel, pe mai multe directii, de la autorizare si contractare pana la fabricare, instalare si foraj. Unele dintre lucrari se desfasoara aici, in Romania, altele, precum fabricarea, au loc in Indonezia si Italia. Deci, avem mai multe locatii unde se lucreaza la diverse aspecte ale proiectului.
Ne asteptam sa incepem forajul in 2025 si suntem in grafic pentru a livra primele cantitati de gaze naturale in 2027, in limitele bugetului anuntat initial de pana la 4 miliarde de euro", a declarat Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom, intr-un interviu acordat agentiei Agerpres.
Referitor la solicitarile activistilor pentru clima pentru oprirea proiectului, reprezentanta OMV Petrom a precizat ca, asa cum este indicat de concluziile Evaluarii impactului asupra mediului si rapoartelor de evaluare corespunzatoare, proiectul Neptun Deep nu induce un impact semnificativ asupra factorilor de mediu si asupra mediului socio-economic.
"Proiectul se bazeaza pe practici si tehnologii internationale utilizate in exploatarea in ape adanci in intreaga lume. Intensitatea directa a emisiilor carbon estimata a proiectului este semnificativ sub media industriei. Respectam toti pasii procedurali pentru a ne asigura ca proiectul Neptun Deep este implementat in siguranta si in deplina conformitate cu autorizatiile si legislatia specifice", a adaugat Christina Verchere.
 
Investitii de 1,7 miliarde euro pe an, in 2024-2026
Reprezentanta OMV Petrom a mai vorbit in interviu si despre Strategia 2030 a companiei, despre achizitiile de parcuri fotovoltaice, precum si despre taxa de solidaritate achitata de OMV Petrom.
"In mai putin de trei ani de cand am lansat strategia, am realizat multe: am inceput sa dezvoltam cea mai mare resursa de gaze naturale din UE - Neptun Deep, am pus bazele celui mai mare portofoliu solar si eolian din Romania si am demarat cele mai mari investitii pentru un transport mai curat, prin productia de combustibili sustenabili si reteaua de incarcare a vehiculelor electrice. Aceste proiecte majore ne dau increderea ca putem fi lideri ai tranzitiei energetice in Romania si SEE si de a ne mentine ambitia de operatiuni Net Zero pana in 2050", a declarat reprezentanta OMV Petrom.
Planurile companiei vizeaza investitii medii de aproximativ 1,7 miliarde de euro pe an, din 2024 pana in 2026, si aproximativ un miliard de euro pe an, in urmatorii patru ani (2027-2030). "Aceasta reprezinta o accelerare in comparatie cu planurile noastre anuntate in 2021 si se datoreaza in principal progresului proiectelor de energie regenerabila si de electromobilitate", a precizat Christina Verchere.
OMV Petrom va investi si in productia de hidrogen verde, urmand a construi doua electrolizoare cu o capacitate totala de 55 MW. "Astfel, vom asigura aproximativ 70% din necesarul de hidrogen pentru unitatea noastra care va produce combustibil sustenabil pentru aviatie, cunoscut si sub numele de SAF, si ulei vegetal hidrotratat sau HVO. Ne asteptam ca Rafinaria Petrobrazi sa devina astfel primul producator major de combustibili regenerabili din regiune pana in 2028", a explicat managerul OMV Petrom.
Interviul integral poate fi citit aici.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
quadratum
MAKITA
konsent
Acvatot 2019
EDIT-Structural
CDS
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
siniat
viarom
ness project
strabag nivel 1
concelex
theda mar
rigips
BogArt
noark

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander