PMB: 8.000 de imobile vor fi evaluate vizual, in vederea expertizarii si consolidarii |
Info-Santiere Publicat de AG&F 24 Iul 2024 10:48 |
Peste 400 de studenti de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti s-au implicat in inventarierea a 15.000 de imobile din zonele construite protejate ale Capitalei, informeaza Agerpres.
Din aceasta lista vor fi stabilite cele pentru care e necesara evaluarea vizuala rapida. Potrivit estimarilor, 8.000 de imobile urmeaza sa fie evaluate vizual, astfel incat ulterior sa fie stabilita ordinea expertizarii si consolidarii lor.
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a explicat utilitatea acestui inventar prin faptul ca nu erau cunoscute cu exactitate imobilele care necesita o evaluare vizuala rapida, din cauza bazelor de date incomplete.
"Intr-o conferinta de presa pe care am facut-o in primavara acestui an, am anuntat ca vom face un proiect pilot pentru aceasta evaluare preliminara. Si, lucrand la acest proiect pilot, ne-am dat seama ca inainte de evaluare trebuie sa facem o etapa preliminara de identificare a acestor cladiri, in mod sistematic, pe o harta. Am facut asta pentru zonele construite protejate din Bucuresti - 15.000 de imobile - am facut aceasta identificare, urmand ca pentru ele sa incepem evaluarea preliminara", a spus Nicusor Dan, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la sediul PMB.
Rectorul UTCB, prof. Radu Vacareanu, a precizat ca demersul universitatii este util atat pentru evaluarea vizuala rapida, cat si pentru Registrul National al Cladirilor. Cele 15.000 de cladiri inventariate reprezinta 11% din fondul construit al Bucurestiului.
"Am facut echipe si studentii, impreuna cu cadrele didactice, au mers si au identificat cladire cu cladire. Au aflat informatiile preliminare, pentru ca atunci cand se trece le evaluarea vizuala rapida sa existe deja un volum important de informatii", a spus el.
Directorul Administratiei Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, Razvan Munteanu, a precizat ca in martie-aprilie 2023 a fost implementat un proiect pilot de evaluare vizuala rapida in zona Romana-Universitate-Unirii. In urma acestuia a reiesit necesitatea realizarii unui inventar preliminar al cladirilor, dar si faptul ca dintre cele 40 de cladiri evaluate vizual 18% ar trebui sa fie expertizate cu prioritate.
In ce priveste consolidarea propriu-zisa a imobilelor, Nicusor Dan a estimat ca in acest an vor incepe si lucrarile pentru finalizarea proiectelor la cele zece santiere deschise in timpul administratiei anterioare. El a mentionat ca a fost "rezolvata situatia juridica" a celor zece imobile, la care se realizasera lucrari "fara niciun fel de acte". Astfel, s-au facut expertize tehnice care indica stadiul lucrarilor, dar si obligatiile de plata ale PMB fata de Compania Municipala Consolidari.
"Suntem in faza de a prelua si de a incepe lucrarile de finalizare pentru toate aceste zece cladiri. S-a mai deschis un santier, Boteanu nr. 3, un monument istoric cu 90 de apartamente. Lucrarile sunt in grafic la Hanul Solacolu; a fost scoasa o cantitate uriasa de deseuri. (...) In acest an vom deschide alte sapte santiere de cladiri de consolidat, pentru care avem finantare. (...) Pentru celelalte 155 de cladiri pentru care suntem in diverse faze trebuie sa luam in calcul cam un an - un an si jumatate, pentru toate fazele din contract, cu asociatia de proprietari, proiectare, achizitie publica. Si cam doi ani de executie. Pentru cele, putine, cu care suntem in executie, suntem in grafic cu toate", a spus Nicusor Dan.
|