POR: Fonduri europene pentru restaurarea unor monumente din sudul tarii |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 04 Ian 2018 07:29 |
La finele anului trecut s-au semnat contractele de finantare pentru restaurarea a doua monumente de patrimoniu din zona de sud a tarii, respectiv pentru consolidarea, restaurarea si reabilitarea bisericii "Inaltarea Domnului" (plus construirea unor si reabilitarea unor cladiri anexe) din comuna Manasia (judetul Ialomita) si a cladirii Centrului Cultural Protoieria Ploiesti Nord.
In cadrul primului contract, Parohia Manasia, in calitate de beneficiar, va beneficia de fonduri totale de 4,9 milioane de lei, din care 4,19 milioane de lei reprezinta fonduri nerambursabile, acordate prin FEDR, iar diferenta va proveni de la bugetul de stat. Proiectul de investitie, ce are o perioada de implementare de 18 luni, dupa momentul semnarii contractului, vizeaza consolidarea, reabilitarea si restaurarea obiectivului de patrimoniu de clasa A biserica „Inaltarea Domnului”, construirea si reabilitarea unor cladiri anexe si realizarea unor amenajari exterioare.
Biserica parohiala „Inaltarea Domnului” a fost construita din caramida, intre anii 1838 si 1842 si are forma de cruce, fiind ridicata pe o solida fundatie de piatra. Zidurile sunt din caramida cu o grosime de 1,10 m. Lungimea este de 29 m, iar inaltimea in dreptul turlei mari este de 20 m. Parohia are o biblioteca ce cuprinde carti de ritual bisericesc cu valoare de patrimoniu, cea mai importanta fiind Evanghelia din 1697.
Prin intermediul celui de-al doilea contract, Protoieria Ploiesti Nord, in calitate de beneficiar, va dispune de fonduri de 4,84 milioane de lei, din care 4,74 milioane de lei fonduri europene, pentru reabilitarea si consolidarea cladirii Centrului Cultural Protoieria Ploiesti Nord. Ansamblul, denumit Casa „Dr. Constantin Vasiliu”, dateaza din anul 1900. Proiectul vizeaza consolidarea, restaurarea si punerea in valoare a spatiilor existente aferente Centrului Cultural Protoieria Ploiesti Nord, cu scopul de a salva de la degradare obiectivul de patrimoniu cultural-religios si, in acelasi timp, promovarea zonei si a obiectivului in sine, urmand a avea ca impact valorificarea potentialului turistic, cu accent pe dezvoltarea sectorului de turism ecumenic in judetul Prahova.
***
Pana in prezent, in cadrul POR 2014-2020, la nivelul regiunii Sud Muntenia s-au depus 46 de proiecte ce vizeaza conservarea si reabilitarea obiectivelor de patrimoniu national. Dintre acestea s-au semnat 15 contracte de finantare, in valoare totala de aproximativ 210 milioane de lei, din care aproximativ 205 milioane de lei reprezinta valoarea totala a fondurilor nerambursabile solicitate de beneficiari.
|