Primaria Oradea aloca un buget de 256 milioane euro pentru investitii in anul 2024 |
Info-Santiere Publicat de AG&F 29 Ian 2024 11:27 |
Primaria Oradea a lansat in consultare publica Proiectul bugetului de venituri si cheltuieli al municipiului pe anul 2024. Primarul Florin Birta, impreuna cu directorul economic Eduard Florea, au prezentat, pe 26 ianuarie, in cadrul unei conferinte de presa, propunerea de buget pe 2024 si calendarul consultarii proiectului.
In deschiderea conferintei, primarul Florin Birta a subliniat faptul ca reusita anului 2023 de a fi cel mai bun an din punct de vedere a investitiilor, cu o valoare totala de peste 918 milioane lei investiti, se datoreaza unei munci de echipa.
"Este meritul intregii echipe din cadrul primariei, atat a celor care au scris proiecte, cat si al celor care le-au implementat. Dar trebuie sa stiti ca este si meritul foarte mare al Directiei Economice si ii multumesc pe aceasta cale domnului Eduard Florea si intregii sale echipe pentru efortul facut la finalul anului trecut, cand in 5 zile s-au facut 700 de ordine de plata, pentru a putea efectua toate platile, astfel incat sa ne putem deconta toate proiectele pe fonduri europene, pentru cand a trebuit sa gaseasca solutii pentru a utiliza creditele pentru lucrarile pe care le aveam de platit, pentru ca apoi in 2024 sa ne recuperam banii”, a precizat primarul Florin Birta.
Printre prioritatile bugetului pe anul 2024 se numara proiectele cu finantare nerambursabila, datoria publica, contractele deja angajate si serviciile publice pentru cetateni.
"Pentru anul 2024 avem un buget de 2,9 miliarde de lei, cel mai mare din istoria post-decembrista. Este o crestere de 28% fata de executia anului trecut, executie care s-a incheiat la 2,2 miliarde de lei. Este un buget care cuprinde si excedentul bugetar de anul trecut de 114 milioane de lei, din care 77,9 de la bugetul local si 36 milioane de la institutii finantate din venituri proprii. In mare, acest excedent s-a datorat interdictiilor de a face plati in lunile noiembrie si decembrie pentru bunuri, servicii si alte investitii care nu erau finantate din fonduri europene. Aceste sume au ramas in conturile primariei, astfel incat urmeaza ca in lunile ianuarie-februarie sa fie platite catre furnizorii si constructorii care nu au putut fi platiti la finalul anului trecut”, a precizat primarul Florin Birta.
Directorul Eduard Florea a completat: „Faptul ca componenta sanatate este gestionata de administratia locala aduce in bugetul municipiului o componenta importanta, 31% din totalul bugetului sunt veniturile pe care le inregistreaza spitalul”.
In ceea ce priveste cheltuielile, resursele au fost alocate pentru sustinerea cheltuielilor operationale in suma de 1,6 miliarde lei (56%) si pentru cheltuielile cu investitiile in suma de 1,2 miliarde lei (44%), rezultand un total de cheltuieli de finantat in valoare de 2,9 miliarde lei.
Ca si dificultati intampinate, directorul Eduard Florea a subliniat lipsa de predictibilitate legislativa, cu modificari fiscale foarte dese. „Este al doilea an cand orasul are venituri proprii in scadere. Motivul il reprezinta acea decizie a Guvernului de a regandi modul de distribuire a cotelor din impozitul pe venit. Este cel mai important venit propriu, si evident orice formula diferita de calcul impacteaza asupra veniturilor proprii. Astfel, desi formula a ramas aceeasi, la redistribuire nu se mai includ impozitele aferente veniturilor din pensii, impozitele aferente dividendelor, respectiv cele din dobanzi. Este o scadere cu 3 procente fata de incasarile anului anterior”, a spus Eduard Florea, directorul Directiei Economice..
Anul 2024 va aduce multe investitii noi, printre care se numara noul grup energetic, noul spital de pe strada Vladeasa, Geotermal Iosia Sud, Pasajul Borsului, Pasajul Decebal, Parcul 1 Decembrie, iluminatul public, o cresa noua, reabilitarea energetica a unor scoli.
Pentru informatii suplimentare, click aici.
|