PROIECT redimensionat la 300 milioane euro, pentru finantare constructie SJU Sibiu |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 09 Sep 2024 16:31 |
![]() "Spitalul de la Sibiu se va face. Cu adevarat, s-a facut o redimensionare de la 500 de milioane de euro, la 300 de milioane, ca sa se poata incadra in sumele solicitate. Avem 3 spitale regionale, care sunt in jur de 500 de milioane, care au inceput toate, fiecare, Craiova, Cluj si Iasi, si au venit 3 proiecte majore, toate la fel, facute de aceeasi persoana, la Sibiu, la Focsani si la Piatra Neamt. Piatra Neamt a redimensionat proiectul, fiind in jur de 300 de milioane, la fel, Focsani, Vrancea, a intrat in aceeasi procedura si Sibiu este in aceeasi procedura. Spitalul de la Sibiu se va face. Dar acestia sunt parametrii pe care si-i permite statul roman ca banii sa nu-i pierdem din PNRR pe un spital care nu are timp sa se finalizeze executia. Acesta este adevarul complet", a declarat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.
Oficialul a precizat ca nu suficienti medici, cadre medicale si asistente pentru a acoperi constructia unui nou spital de anvergura in zona central-vestica a tarii si ca este necesar ca proiectele de dezvoltare sa acopere intreaga tara, nu doar anumite regiuni.
"In Sibiu va fi un spital nou. Dar nu pot sa vin cu bani sa cheltui pe trei spitale toti banii luati de la BEI, pentru ca Romania e mult mai mare. Mai mult, nu poti intr-o anumita regiune sa faci investitii de 2-3 miliarde si sa uiti restul tarii. Mai mult, avem 100 de miliarde. Vom face 3 miliarde. Vom face la Sibiu un spital de 1 miliard. Nu e sustenabil, nu are cine lucra, nu are adresabilitate, tinand cont de cat de dezvoltat e sistemul de sanatate din zona de vest a tarii. Am investit si pe nise in Targu Mures si in Cluj", a mai adaugat Marcel Ciolacu.
Pentru dezvoltarea acestui spital au fost organizate si doua licitatii, prin care au fost atribuite lucrarile de constructii, respectiv pentru asigurarea serviciilor de supervizare si asistenta tehnica, care au fost, insa, anulate.
Contractul de executie a fost atribuit, in urma cu un an, cu clauza suspensiva, unei asocieri conduse de Con-A Operations pentru 2,1 miliarde de lei (fara TVA), insa procedura a fost anulata, deoarece autoritatea contractanta nu a reusit sa asigure finantarea in termen de un an, conform clauzei.
In ceea ce priveste contractul de asistenta tehnica si supervizare, au fost depuse initial 4 oferte, dar licitatia a fost anulata dupa ce toate ofertele, cererile de participare sau proiectele au fost retrase sau au fost considerate inadmisibile.
|