RoPower Nuclear primeste 99 milioane USD pentru dezvoltarea de reactoare SMR |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 02 Oct 2024 16:57 |
RoPower Nuclear SA, un joint-venture intre Nuclearelectrica si Nova Power & Gas, a obtinut un angajament financiar de 99 milioane de dolari din partea Bancii de Export-Import a SUA (EXIM) pentru a sprijini dezvoltarea proiectului cu reactoare modulare mici (SMR) la Doicesti, Romania. Acest angajament face parte dintr-un pachet initial de finantare in valoare de 275 milioane de dolari, care include contributii semnificative de la alte institutii internationale, precum Corporatia Financiara pentru Dezvoltare Internationala a SUA (DFC) si parteneri privati.
"Proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicesti este un semnal puternic dat de Romania, impreuna cu partenerul strategic, Statele Unite ale Americii. Un semnal pentru independenta si securitate energetica, un semnal pentru inovare, un semnal pentru o tranzitie verde pragmatica, de la carbune la energie nucleara, tot o forma de productie in banda, un semnal bazat pe competitivitatea Romaniei in sectorul nuclear. Finantarea aprobata de US EXIM este o confirmare a angajamentului SUA fata de acest proiect de amploare, care pozitioneaza Romania ca unul dintre liderii noilor tehnologii nucleare. Am convingerea ca la nivelul finalului de deceniu putem fi printre primele tari din lume cu SMR, ceea ce va insemna o oportunitate istorica de dezvoltare a unui lant local de aprovizionare, iar Nuclearelectrica are toate sansele sa opereze si alte asemenea proiecte in toata regiunea", a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.
Proiectul SMR de la Doicesti, care utilizeaza tehnologia NuScale Power, reprezinta un moment important pentru sectorul energetic din Romania, urmand sa implementeze aceasta tehnologie nucleara avansata, flexibila si cu masuri aditionale de securitate nucleara. SMR-urile sunt apreciate pentru capacitatea lor de a furniza energie curata si pentru natura lor modulara, care permite o integrare mai eficienta in infrastructurile energetice existente. Proiectul, care va incepe constructia dupa finalizarea celei de-a doua faze a studiilor de proiectare si inginerie (FEED), va ajuta Romania sa reduca emisiile de carbon cu aproximativ 4 milioane de tone anual.
"Acest angajament financiar din partea EXIM Bank reprezinta un vot de incredere nu doar in capacitatea Romaniei de a implementa tehnologii nucleare de ultima generatie, ci si in parteneriatul solid dintre tara noastra si Statele Unite. Finantarea ne va permite sa facem pasi decisivi catre un viitor energetic mai sigur, mai curat si sustenabil, iar Romania se pozitioneaza astfel ca un lider in inovatia energetica la nivel regional", a subliniat Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica.
Finantarea din partea EXIM Bank este esentiala pentru avansarea proiectului, sprijinind activitati critice precum caracterizarea amplasamentului, obtinerea aprobarilor de reglementare si realizarea lucrarilor detaliate de inginerie. Aceasta pozitioneaza Romania ca un lider regional in inovatia energiei curate, contribuind la obiectivele climatice ambitioase ale Uniunii Europene.
Proiectul SMR de la Doicesti reprezinta un pas strategic pentru Romania, folosind parteneriate internationale si tehnologii avansate pentru a trece de la combustibilii fosili, consolidandu-si astfel pozitia pe scena energetica globala.
|