Agenda Constructiilor
Marti, 18 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - Sala Polivalenta, Casa Radio, Spitalul Metropolitan si Metroul, in campania electorala
Sala Polivalenta, Casa Radio, Spitalul Metropolitan si Metroul, in campania electorala
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 07 Iun 2024 15:13
Campania electorala pentru alegerile locale din aceasta duminica s-a incheiat, iar candidatii la primariile din Bucuresti, generala si de sectoare, au scos la inaintare proiecte majore de investitii care ar contribui semnificativ la cresterea calitatii serviciilor publice din Capitala. O noua sala polivalenta, un proiect pentru regenerarea urbana a Casei Radio, constructia Spitalului Metropolitan Bucuresti, extinderea liniilor de metrou, constructia de parcuri, Cartierul Energiei si reluarea proiectului canalului navigabil Dunare - Bucuresti sunt numai cateva dintre proiectele prezentate de candidati. 
Orientarea politicienilor catre investitii care depasesc infrastructura critica, de baza (trafic, circulatie, parcari, scoli/gradinite, termoficare) reprezinta un semn al cresterii nivelului de trai al locuitorilor Bucurestiului, dar si al unei oarecare rezolvari a unor probleme sistemice si care nu mai reprezinta puncte de tensiune pentru alegatori. 
 
Sebastian Burduja - campion al proiectelor majore propuse
Cel care poate fi supranumit "Campionul proiectelor electorale" este Sebastian Burduja care, intr-o luna de campanie electorala a promis ca va realiza nu mai putin de 4 proiecte de mare anvergura, respectiv: un proiect de regenerare urbana la Casa Radio, constructia canalului navigabil Dunare-Bucuresti si a Cartierului Energiei, precum si a unei noi centrale la CET Titan
Cel mai recent proiect propus de candidatul PNL la alegerile pentru Primaria Capitalei este reprezentat de regenerarea urbana a Casei Radio, cladire neterminata situata pe malul Dambovitei, in cartierul Cotroceni. Noul proiect ar urma sa cuprinda o universitate de stiinte, laboratoare, centre de cercetare, cu tehnologii noi, calculatoare cuantice, inteligenta artificiala.
 
 
"Casa Radio este o pata de rusine pe obrazul Bucurestiului, un loc care ar fi trebuit sa fie o emblema pentru acest oras, o incercare esuata de parteneriat public-privat, demarata la inceputul anilor 2000, pe vremea Guvernului Nastase si care in acest moment se afla intr-un litigiu la Tribunalul international pentru genul acesta de litigii comerciale. Statul roman este dat in judecata de investitorul privat. Se cere un prejudiciu de peste 300 milioane de dolari. Ca primar general al Capitalei trebuie sa ne asumam si repararea unor asemenea erori pe care administratia din Bucuresti le-a facut", a afirmat Sebastian Burduja, la o conferinta de presa.
Potrivit acestuia, "Casa Radio trebuie sa renasca" si este necesar ca acest loc important pentru comunitate "sa capete un nou sens". El a spus ca a ales ca la Casa Radio sa se faca "cel mai mare proiect de regenerare urbana din ultimii 34 de ani din Romania, din toata epoca post comunista".
"Este un concept si vom face un concurs de solutii, vom organiza procedurile necesare, vom recupera acest important patrimoniu pentru Primaria generala si pentru municipiul Bucuresti. (…) Va renaste acest mare proiect pe care noi l-am si branduit in Xpert Tech Academy of Bucharest sau, pe scurt, XTAB", a transmis Sebastian Burduja.
 
 
El a explicat ca aceasta investitie va putea fi facuta si in parteneriat public-privat. Constructiile vor avea o suprafata totala de peste 100.000 mp.
Conform acestuia, situatia juridica a Casei Radio poate fi rezolvata si statul roman poate sa recapete in termen foarte scurt acest teren pe care l-a dat in concesiune pana in 2049, iar, in paralel, procesul se va judeca la Tribunalul international unde Romania are sanse "bune" de castig.
Arhitectul Lucian Pirvulescu, care a realizat conceptul proiectului, a precizat ca acesta cuprinde renovarea Casei Radio unde va functiona o universitate de stiinte, laboratoare, fiind prevazute si spatii de plimbare si de recreere, pentru expozitii, muzee, sali de cinematograf si cafenele, spatii de birouri sau un hotel, camin pentru studenti. Cladirea universitatii urmeaza sa fie prevazuta cu panouri solare, conceptul fiind de energie zero. "Ar trebui ca acest spatiu sa fie un spatiu multicultural si sa fie un pol de interes al orasului Bucuresti si un hub cultural", a spus arhitectul.
 
Nicusor Dan: Noul PUG va indica locuri potrivite pentru o sala polivalenta mare si un complex sportiv, un parc zoologic, o filarmonica si un muzeu al stiintei si tehnicii
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat recent ca noul Plan Urbanistic General (PUG), care ar urma sa fie aprobat, va indica locurile potrivite pentru o sala polivalenta de dimensiuni mare si un complex sportiv, un parc zoologic, o filarmonica si un muzeu al stiintei si tehnicii pentru copii.
"Odata cu Planul Urbanistic General, in dezbaterea care va avea loc o sa avem si locatiile potrivite pentru investitii de interes public pe care bucurestenii le asteapta de mult: o sala polivalenta, pe care eu mi-as dori-o impreuna cu un mare complex sportiv, care sa poata sa organizeze, de exemplu, competitii de un anumit nivel de tenis; parc zoologic, pentru ca in mod evident gradina zoologica nu mai corespunde standardelor; filarmonica si un muzeu al stiintei si tehnicii pentru care Proedus a deschis deja o colaborare internationala cu Centrul de Stiinte din Paris", a precizat edilul general, intr-o conferinta de presa.
Printre obiectivele propuse de Nicusor Dan pentru un nou mandat se afla pe langa aprobarea noului PUG, transferul in subteran al cablurilor aeriene de pe 1.500 km de strazi si inscrierea a cel putin un sfert dintre copiii din Bucuresti in programul "Sport in scoala".
Alte investitii pe care le va prioritiza edilul general sunt: extinderea sistemului de parcare cu plata la toate spatiile publice din interiorul inelului central; terminarea infrastructurii din cartierul Henri Coanda, ambele zone; montarea a 20.000 aparate LED stradale cu telegestiune, pentru inlocuirea retelei de iluminat public existente; modernizarea sistemului de iluminat pentru 200 de treceri de pietoni si transferul in subteran a cablurilor aeriene de pe 1.500 km strazi.
 
 
Nicusor Dan a mentionat ca vor fi elaborate studiul de fezabilitate si planul urbanistic zonal pentru intregul inel median, dar si ca vor incepe lucrari la cateva dintre segmentele acestuia.
"Inelul median, in zona de nord, a fost un proiect faraonic in anul 2013 si care, de fapt, a fost o scuza pentru dezvoltari imobiliare speculative in jurul sau. Trebuie refacut - pentru ca sa avem in sfarsit preturi rezonabile - si inelul median Nord si traversarile de la Avionului, care deserveste cartierul Henri Coanda, Petricani si Andronache. Trebuie integrata acea bucata intre Ghencea si Sos. Alexandriei. Pe zona de sud, trebuie redefinit intregul inel median si aici ne pot ajuta studiile care s-au facut pentru PUZ Sector 5, chiar daca PUZ-ul in ansamblu a fost nociv si a fost anulat de instanta. Pentru intreaga zona de est, studiile de fezabilitate sunt in curs", a spus Nicusor Dan.
De asemenea, acesta a anuntat ca exista documentatia pentru construirea Podului Calicilor, a unei promenade si a unei piste de biciclete de-a lungul Dambovitei intre Piata Unirii si Podul Izvor.
Un alt obiectiv este terminarea evaluarii preliminare pentru toate cele 8.000 de imobile cu potential risc seismic.
Totodata, urmeaza sa fie aprobat masterplanul pentru dezvoltarea retelei de piste de biciclete, dupa ce in martie 2023 a fost semnat un contract in acest sens.
Alte masuri pentru un viitor mandat sunt: consolidarea malurilor de lac din Herastrau; terminarea reabilitarii aleilor din toate parcurile gestionate de Primaria Capitalei; inlocuirea tuturor locurilor de joaca din parcurile gestionate de Primaria Capitalei; construirea si operationalizarea Bancii de tesuturi din cadrul Spitalului Colentina; terminarea patinoarului Flamaropol; terminarea Bancii de alimente si operationalizarea unui sistem care sa asigure accesul la hrana de calitate pentru copiii din medii vulnerabile.
 
 
Gabriela Firea: Sala polivalenta cu 20.000 de locuri si constructia Spitalului Metropolitan Bucuresti
Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, vrea sa inceapa, imediat dupa castigarea alegerilor locale, constructia unei Sali Polivalente cu 20.000 de locuri, unde vor putea fi organizate competitii sportive si evenimente culturale. De asemenea, fostul primar al Capitalei isi propune sa reia si sa duca la bun sfarsit proiectul de constructie a Spitalului Metropolitan Bucuresti, proiect ale carui baze le-a pus in fostul mandat.
"S-au pierdut inca patru ani pentru constructia Salii Polivalente, din apropierea Arenei Nationale. Am lasat acest proiect la cheie in 2020. Cu studiu de fezabilitate aprobat si contract semnat pentru proiectare si executie. De atunci, am auzit doar declaratii halucinante ca nu s-au facut pasi pentru ca nu e bine ales locul. De patru ani, terenul e parloaga. (...) Unde s-ar putea construi o astfel de sala mai potrivit decat in Complexul Sportiv «Lia Manoliu», langa Arena Nationala? Tocmai asta a fost gandirea, sa construim acolo un campus sportiv si cultural. Voi construi Sala Polivalenta, cea mai mare sala de acest gen din Romania, cu o capacitate de 20.000 de locuri", a declarat Gabriela Firea.
Potrivit proiectului prezentat de candidatul PSD la Primaria Capitalei pe vremea cand ocupa functia de primar general, proiectul prevedea ca Arena Polivalenta va mai include 4 sali de conferinte, centru de presa si o parcare subterana pentru 380 de autovehicule. De asemenea, langa sala urmau sa existe si 5 terenuri de sport in aer liber. Contractul pentru proiectarea si executia acestui obiectiv de investitii a fost semnat cu Trustul de cladiri Metropolitane, inca din anul 2019. Prin studiul de fezabilitate a fost estimat, la vremea respectiva, un cost de aproximativ 138 de milioane de euro (inclusiv TVA) pentru constructia si dotarea completa a arenei, iar proiectarea si executia lucrarilor urmau sa dureze 36 de luni. 
In total, programul de guvernare locala al candidatului PSD la Primaria Capitalei contine 14 proiecte care vor incepe sa fie implementate imediat dupa castigarea alegerilor si care vor contribui "la renasterea stralucirii culturale a Bucurestiului".
Pe langa noua Arena Polivalenta, Gabriela Firea mai are intre obiective reabilitarea, consolidarea si modernizarea sediilor teatrelor, institutiilor de spectacol si a institutiilor de cultura din Bucuresti, modernizarea si asigurarea dotarilor pentru spectacolele Circului Metropolitan, realizarea de expertize pentru evaluarea riscului seismic pentru cladirile teatrelor si ale altor institutii de spectacol, construirea Teatrului Temporar, o constructie usoara cu circa 450 de locuri, care sa permita relocarea spectacolelor pentru teatrele care vor intra in reabilitare, modernizare si consolidare, infiintarea unui nou teatru pentru copii si adolescenti.
 
 
De asemenea, pentru un nou mandat, Gabriela Firea are in plan sa duca la bun sfarsit proiectul Spitalului Metropolitan Bucuresti, pe care l-a inceput in mandatul de primar general.
"In domeniul Sanatatii trebuie sa reluam constructia de spitale pentru ca toti bucurestenii sa aiba acces la servicii de sanatate de calitate. Dupa constructia de cladiri noi la Spitalul de copii dr. Victor Gomoiu sau de la Spitalul Foisor, imi propun sa duc la bun sfarsit si proiectul ambitios al Spitalului Metropolitan Bucuresti, pe care l-am inceput in mandatul meu anterior", a precizat Gabriela Firea, intr-un comunicat.
Gabriela Firea a punctat ca sunt inca probleme in sistemul medical, aproape jumatate dintre unitatile medicale din intreaga tara nu sunt autorizate ISU, peste 230 de cladiri din cele 3.040 aflate in reteaua publica de sanatate se afla in risc de prabusire si exista un deficit "crunt" de medici, Romania situandu-se pe penultimul loc la nivelul UE, cu un numar de 304,7 medici la 100.000 de locuitori.
 
Rares Hopinca isi propune sa construiasca cel mai mare parc al Sectorului 2 si o noua sala polivalenta
Sectorul 2 din Bucuresti ar putea avea, in zona Petricani, un parc de 75 de hectare si o sala polivalenta ultramoderna, in cazul in care Rares Hopinca, candidatul PNL-PSD la Primaria Sectorului 2 ar castiga alegerile si si-ar realiza proiectele din plan. Proiectul este asumat in programul de guvernare locala pe care PSD il propune pentru dezvoltarea sectorului cu cea mai mica suprafata de spatiu verde din Capitala. 
Parcul Petricani, cu 75 ha de spatii verzi, va fi amenajat ca zona de relaxare pentru intreaga familie, cu facilitati pentru promenada, sport si evenimente. Premierul Marcel Ciolacu a declarat ca Guvernul pe care il conduce va sustine acest proiect.
In incinta noului parc ar urma sa fie construita si Nord Arena, o sala polivalenta cu minimum 8.000 de locuri. 
"Construim o noua sala polivalenta, in nordul Capitalei, cu o capacitate de minimum 8.000 de locuri, care va putea gazdui evenimente sportive interne si internationale, precum si alte evenimente. Aceasta va fi integrata urbanistic si peisagistic in noul parc si va beneficia de conexiuni facile de transport in comun", a mentionat Rares Hopinca.
 
 
Piedone promite sa se implice in constructia liniei de metrou M7 Piata Unirii - Bragadiru
Prin intermediul unui comunicat, Primaria Sectorului 5 isi asuma initiativa de a contribui activ la dezvoltarea urbana durabila a Municipiului Bucuresti, prin realizarea Magistralei de metrou M7 Voluntari - Bragadiru. Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a anuntat ca acest proiect esential va cuprinde 15 statii pe o lungime de 13 km intre Piata Unirii si Bragadiru si va aduce numeroase beneficii comunitatii.
Statiile incluse in acest proiect sunt: Piata Unirii 3, Regina Maria, George Cosbuc, Tudor Vladimirescu, Mihail Sebastian, Piata Rahova, Margeanului, Antiaeriana, Autogara Rahova, Albeni, Soseaua Alexandriei, Independentei 1877, Linia de centura Bragadiru, Dumbravei si Bragadiru. 
"Prin asocierea cu Ministerul Transporturilor, Metrorex si Consiliul Local Sector 5, ne-am angajat sa lansam procedura de achizitie pentru realizarea Studiului de Fezabilitate al acestui proiect. Magistrala M7 va oferi un transport public sigur, confortabil si modern, dotat cu tehnologii de ultima generatie. Prin acest proiect, ne propunem sa facilitam mobilitatea urbana, sa promovam utilizarea transportului in comun in locul celui privat si sa sprijinim dezvoltarea economica viitoare. In conformitate cu angajamentele noastre la nivel european, acest proiect va contribui la reducerea emisiilor de carbon si la cresterea coeziunii sociale si economice. Invitam toti cetatenii sa ni se alature in efortul de a construi un viitor mai bun si mai sustenabil pentru Bucuresti", a transmis Primaria Sectorului 5.
Dezvoltarea Magistralelor 7 (Bragadiru - Voluntari) si 8 (Inel Sud - Crangasi), dar si extinderea Magistralei 1 cu patru noi statii, de la Pacii sunt planuri pe care Metrorex le-a prezentat inca din anul 2020 si sunt incluse in strategia operatorului pentru perioada 2016-2030. Magistrala 7 (Bragadiru - Voluntari), ce va include si sectorul sprijinit de Cristian Popescu Piedone (Piata Unirii - Bragadiru), va avea o lungime totala de 25 km si 30 de statii, urmand a conecta cartierele Colentina si Rahova. Potrivit estimarilor realizate de Metrorex in octombrie 2019, valoarea investitiei ajunge la 2,47 miliarde euro, lucrarile urmand a se derula intr-un orizont de timp de circa 10 ani.
In ceea ce priveste Magistrala 8 (Inel Sud - Crangasi), investitie estimata la 1,8 miliarde euro, aceasta va conecta cartierul Crangasi cu statiile Lujerului (M3), Parc Drumul Taberei (M5), Piata Rahovei (M7), Toporasi (M4), Piata Sudului (M2) si Dristor (M1).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
konsent
quadratum
rigips
strabag nivel 1
Ubitech
CDS
concelex
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
theda mar
siniat
ness project
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
viarom
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander