Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - SIBIU: Investitii de 14 milioane euro in modernizarea Spitalului de Psihiatrie
SIBIU: Investitii de 14 milioane euro in modernizarea Spitalului de Psihiatrie
Info-Santiere Publicat de AG&F 16 Mai 2024 10:35
Activitatile pentru cresterea eficientei energetice a Spitalului de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu nu se limiteaza la cele doua contracte de reabilitare termica si eficientizare energetica – pentru doua corpuri ale acestei unitati medicale – care au fost semnate in luna martie in cadrul Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027. Cererile de finantare pentru ”Reabilitare termica a cladirii C8 – Policlinica din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu” si ”Reabilitare termica a Cladirii C16 – Pavilion psihiatrie V din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Dr. Gheorghe Preda Sibiu” sunt completate acum de al treilea contract ”Reabilitarea termica a pavilionului C17 – Fizioterapie, Psihiatrie copii”, a carui valoare totala este de 46.390.606,63 lei. Asta inseamna ca in aceasta unitate medicala din Sibiu in urmatorii ani se vor investi mai mult de 14 milioane euro, prin toate cele 3 proiecte europene.
”Sanatatea a fost si ramane o prioritate pentru Consiliul Judetean Sibiu, dovada fiind un nou val de investitii care vor fi demarate la Spitalul de Psihiatrie, care sunt posibile datorita finantarilor externe pe care le-am atras, fie prin PNRR, fie prin Programul Regiunea Centru. 
Reabilitarea pavilionului C 17, care deserveste preponderent sectiile destinate copiilor, este cea de-a cincea investitie care urmeaza sa fie demarata, alaturi de reabilitarile Pavilionului Central si a pavilioanelor C 8 si C 16, precum si a cladirii in care functioneaza punctul termic”, a precizat doamna Daniela Cimpean, presedinta Consiliului Judetean Sibiu.
Cladirea ”C17 - Fizioterapie, psihiatrie copii” din cadrul Spitalului de Psihiatrie ”Dr. Gh. Preda” Sibiu este una din cladirile reprezentative aflate in patrimoniul Consiliului Judetean Sibiu, fiind situata pe str. Dr. Dumitru Bagdasar, nr. 12 din Sibiu, avand o suprafata construita la sol de peste 2000mp si o suprafata construita desfasurata de peste 8700 mp. Aceasta cladire necesita investitii substantiale in vederea imbunatatirii performantei energetice. Corpul A - care face obiectul proiectului - are o suprafata construita la sol de 1554,14 mp, desfasurata la 6.282 mp pe: subsol, parter, etaj 1, etaj 2, etaj 3 si acoperis sarpanta. In acest corp functioneaza doua entitati. O parte a cladirii este utilizata de catre Spitalul de Psihiatrie ”Dr. Gh. Preda” Sibiu, iar o parte este utilizata de catre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, pentru sectia de Fizioterapie II.
 
 
Proiectul include izolarea termica, reabilitarea tamplariei unde este cazul, montarea de echipamente specifice eficientizarii, precum ventilo-convectoare de pardoseala, panouri solare si panouri fotovoltaice. Astfel, in urma reabilitarii termice, se estimeaza ca se va reduce consumul de energie primara cu aproximativ 60%, iar nivelul anual estimat al gazelor cu efect de sera va scadea cu circa 80%. Finantarea este asigurata din fondurile europene gestionate de ADR Centru in calitate de Autoritate de Management prin Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027. Contributia proprie in proiect a CJ Sibiu este in valoare de 1.544.992,90 lei cu TVA, din care 915.216,61 lei cu TVA reprezinta cofinantarea de 2% din valoarea eligibila a proiectului, iar 629.776,29 lei cu TVA reprezinta cheltuielile neeligibile.
Contractul de finantare a fost semnate de doamna Daniela Cimpean -  Presedinte Consiliul Judetean Sibiu in calitate de beneficiar si de domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru, care reprezinta institutia finantatoare. Fondurile sunt alocate prin Prioritatea 3 - O regiune cu comunitati prietenoase cu mediul, Actiunea 3.2 – Eficienta energetica in cladiri publice a PR Centru.
”Spitalul de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda”, cu toate ca functioneaza in mai multe corpuri de cladire, a cunoscut o dezvoltare continua. Au fost construite noi sectii si au fost diversificate serviciile medicale oferite. In acest spital multipavilionar consumul de energie este cu mult peste cel al unui spital mono-bloc, motiv pentru care s-au impus investitii majore in domeniul eficientizarii energetice. Modernizarea acestui spital s-a realizat in etape, in principal cu fonduri europene nerambursabile. Astfel, prin Programul REGIO 2014-2020 a fost reabilitat Pavilionul IV al Spitalului de Psihiatrie din Sibiu si s-a realizat relocarea Ambulatoriului pentru adulti, cu fonduri totale in valoare de peste trei milioane euro. In luna martie a acestui an am semnat contractele de finantare pentru reabilitarea termica a cladirilor C8 si C16, cu fonduri totale de peste 4,5 milioane euro. 
 
 
In Regiunea Centru o parte a constructiilor publice existente sunt vechi si neperformante din punctul de vedere al microclimatului. Impreuna cu autoritatile publice locale ne preocupam de cresterea eficientei energetice a acestor constructii, iar Uniunea Europeana vine in sprijinul oamenilor, alocand importante fonduri europene nerambursabile in vederea economisirii resurselor primare de energie si pentru reducerea emisiilor poluante. La nivel regional am alocat peste 67 milioane euro pentru reabilitarea cladirilor publice si avem depuse 69 proiecte in valoare totala de aproape 200 milioane euro. Vom contracta cat mai multe cereri de finantare pentru reducerea consumului de energie, a emisiilor de carbon si extinderea utilizarii surselor regenerabile de energie. Acestea duc direct la imbunatatirea calitatii vietii pentru toti utilizatorii prin imbunatatirea confortului termic, a conditiilor de igiena, a sigurantei si calitatii aerului, toate acestea fiind in acord cu principiile strategice stabilite la nivel UE in domeniul eficientei energetice”, a declarat domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru.
Proiectul ”Reabilitarea termica a pavilionului C17 – Fizioterapie, Psihiatrie copii”, din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu este complementar cu alte proiecte derulate de CJ Sibiu, in cadrul carora au fost instalate sisteme complexe de producere a energiei din surse regenerabile. In primul rand, acest proiect isi propune sa aduca plus valoare in domeniul eficientizarii energetice, inclusiv prin masuri de producere a energiei din surse regenerabile. Totodata se vizeaza utilizarea pe cat posibil a produselor prietenoase cu mediul. In al doilea rand, in momentul proiectarii s-a tinut cont de toate reglementarile urbanistice, inclusiv de incadrarea proiectului in ansamblul construit existent, din punct de vedere arhitectural si estetic. Toate cladirile renovate, inclusiv cele reabilitate energetic, schimba in totalitate aspectul cladirilor asupra carora se intervine, intr-o nota pozitiva. In cel de-al treilea rand, aceasta investitie raspunde unei importante necesitati publice: deoarece de-a lungul timpului au fost si vor fi realizate actiuni cu caracter participativ al cetatenilor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
SSAB
quadratum
ness project
Ubitech
strabag nivel 1
theda mar
BogArt
viarom
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
siniat
noark
konsent
rigips
CONCEPT STRUCTURE
concelex
CDS
SIGM
MAKITA
Arduro
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
AICPS_30
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander