Agenda Constructiilor
Sambata, 26 Octombrie 2024
Home - Stiri - Info-Santiere - UE sustine proiectul NuScale VOYGR SMR, dezvoltat de Nuclearelectrica si Nova Power
UE sustine proiectul NuScale VOYGR SMR, dezvoltat de Nuclearelectrica si Nova Power
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 22 Oct 2024 10:28
Ministerul Energiei anunta ca Romania are doua proiecte selectate in prima evaluare realizata de Alianta Industriala Europeana pentru Reactoare Modulare Mici (SMR-uri). Este vorba despre NuScale VOYGR™ SMR (RoPower Nuclear SA, dezvoltat la Doicesti de NuclearElectrica si Nova Power) si EU-SMR-LFR proiect (dezvoltat de RATEN la Mioveni, in colaborare cu Ansaldo Nucleare, SCK-CEN, ENEA). Aceasta reusita marcheaza un pas important in consolidarea pozitiei Romaniei ca lider regional in domeniul energiei nucleare, transmite Ministerul Energiei.
Proiectele selectate fac parte dintr-o initiativa noua paneuropeana care vizeaza accelerarea dezvoltarii si implementarii tehnologiilor SMR in Europa, pana la inceputul anilor 2030, inclusiv lanturile de furnizare pentru viitoarele reactoare modulare de mici dimensiuni. Acestea au fost incluse in primul lot de Grupuri de Lucru pe Proiecte (PWGs), in urma unei evaluari riguroase realizate de Consiliul de Conducere al Aliantei si secretariatul acesteia.
"Saptamana asta au facut inconjurul lumii stirile legate de angajamentul gigantilor IT care investesc in reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) - energie curata, produsa in banda, pentru centre de date. Consumul de energie al centrelor de date, in contextul dezvoltarii inteligentei artificiale, va creste exponential. Romania tine pasul cu aceste evolutii si, prin ceea ce am facut in ultimii ani, ne pozitionam ca lider in sectorul nuclear civil. Avem traditie din anii 70, avem profesionisti, dar avem si curajul asumarii celor mai noi tehnologii. Romania este deja pe radarul marilor investitori in centre de date. Vestea buna vine de la Bruxelles, care recunoaste eforturile noastre. Doua proiecte romanesti au fost selectate in prima evaluare a Aliantei Industriale Europene pentru Reactoare Modulare Mici (SMR-uri), o initiativa a Comisiei Europene: NuScale VOYGR SMR, dezvoltat de Nuclearelectrica si Nova Power, si EU-SMR-LFR, pe scurt ALFRED, un reactor de generatie IV dezvoltat de RATEN, in parteneriat cu Ansaldo Nucleare, SCK-CEN si ENEA. Din 9 proiecte selectate la nivel european, dintr-un total de 22 de candidaturi, doua proiecte sunt din Romania. O performanta de care trebuie sa fim mandri.
Vreau sa cred ca aceasta reusita ii va convinge, sau macar ii va pune pe ganduri, pe cei care ne spun ca aceasta tehnologie nu are viitor si ca Romania nu ar trebui sa isi mai asume proiecte indraznete in energie. Dezvoltarea energiei nucleare, atat la nivel national, cat si european, este indisolubil legata de reducerea dependentei fata de Federatia Rusa, de atingerea obiectivelor UE privind competitivitatea si de dorinta noastra comuna de a avea energie curata si accesibila. In Romania, ne propunem sa atingem in urmatorii ani o capacitate de peste 3.500 MW in centrale nuclearo-electrice, prin proiectele aflate in plan sau in derulare - fie la Cernavoda, fie la Doicesti (prin tehnologia SMR NuScale), fie la Mioveni (demonstratorul ALFRED)", a declarat Sebastian Ioan Burduja, ministrul Energiei.
Alianta Industriala Europeana pentru SMR-uri, creata in februarie 2024, isi propune sa sprijine implementarea acestor tehnologii in Europa, aducand impreuna designeri de tehnologie, companii din lantul de aprovizionare, institute de cercetare si organizatii financiare. Romania, prin proiectele selectate, isi continua traseul de a deveni un pilon de stabilitate si progres in domeniul energiei nucleare in Europa Centrala si de Est.
 
 
RoPower Nuclear primeste 99 milioane USD pentru dezvoltarea de reactoare SMR
La inceputul lunii octombrie 2024, RoPower Nuclear SA, un joint-venture intre Nuclearelectrica si Nova Power & Gas, a obtinut un angajament financiar de 99 milioane de dolari din partea Bancii de Export-Import a SUA (EXIM) pentru a sprijini dezvoltarea proiectului cu reactoare modulare mici (SMR) la Doicesti, Romania. Acest angajament face parte dintr-un pachet initial de finantare in valoare de 275 milioane de dolari, care include contributii semnificative de la alte institutii internationale, precum Corporatia Financiara pentru Dezvoltare Internationala a SUA (DFC) si parteneri privati.
Proiectul, a carui constructie va incepe dupa finalizarea celei de-a doua faze a studiilor de proiectare si inginerie (FEED), va ajuta Romania sa reduca emisiile de carbon cu aproximativ 4 milioane de tone anual.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEhiltiALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
Arduro
DRS
theda mar
concelex
ness project
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
SIGM
konsent
Ubitech
viarom
quadratum
SSAB
rigips
CDS
BogArt
noark
ELECTROGRUP

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<