Agenda Constructiilor
Sambata, 29 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - UMF Iasi primeste 35,4 milioane euro de la BEI pentru dezvoltarea campusului
UMF Iasi primeste 35,4 milioane euro de la BEI pentru dezvoltarea campusului
Info-Santiere Publicat de AG&F 25 Iun 2024 15:16
Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi (UMF Iasi) imprumuta 35,4 milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru reabilitarea si modernizarea cladirilor campusului universitar. Tranzactia reprezinta primul imprumut extern al UMF Iasi si prima operatiune a BEI in cadrul unei initiative de 200 de milioane de euro pentru imbunatatirea invatamantului superior din Romania.
Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rectorul UMF Iasi, si Manuel Dueñas, seful sectorului public de imprumuturi al BEI pentru Europa Centrala si de Sud-Est, au reprezentat cele doua institutii la ceremonia de semnare desfasurata in campusul UMF Iasi, in fata invitatilor si a jurnalistilor.
Din 2019, BEI a acordat imprumuturi in valoare totala de 125 de milioane de euro altor cinci universitati romanesti pentru investitii in imbunatatirea calitatii educatiei si a vietii studentilor.
"Suntem mandri sa adaugam UMF Iasi, o institutie de invatamant cu o reputatie si o istorie impresionante, pe lista universitatilor sustinute de BEI, printre care se numara multe universitati de prestigiu din Europa”, a declarat vicepresedintele BEI, Ioannis Tsakiris. „Ne pastram angajamentul de a ne folosi resursele pentru dezvoltarea competentelor inalte si a invatamantului superior, elemente esentiale pentru dezvoltarea unei economii inteligente, verzi si durabile, sprijinind dezvoltarea Romaniei. Randamentul investitiilor in educatie – si in special in educatia universitara – este imens. Absolventii cu inalta calificare sunt indispensabili pentru progresul social si economic.”
Universitatile romanesti de medicina, in mod deosebit, aspira sa se alinieze cu omologii lor europeni, atat in ceea ce priveste programele academice, cat si activitatile de cercetare. Finantarea BEI poate permite universitatilor romanesti sa creasca investitiile necesare atat pentru infrastructura educationala, cat si pentru cea de cercetare. BEI sprijina deja Universitatea de Medicina din Bucuresti si Universitatea de Medicina din Targu Mures. De asemenea, BEI sprijina programele de dezvoltare ale campusului Universitatii Politehnica din Bucuresti, Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.
Rectorul UMF Iasi, Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu a declarat ca imprumutul reprezinta un vot de incredere in universitate.
"Semnarea contractului de imprumut cu Banca Europeana de Investitii reprezinta un moment important in evolutia Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa" din Iasi. Acest contract demonstreaza in mod clar faptul ca Universitatea noastra este sustenabila din punct de vedere economic si financiar, reflectand increderea pe care partenerii europeni o au in capacitatea noastra de a gestiona resursele si de a implementa proiecte de anvergura. Cu ajutorul acestor fonduri, vom dezvolta infrastructura Universitatii prin opt proiecte majore de investitii. Printre acestea se numara construirea unei noi cantine si a unei sali de sport, reabilitarea unui camin studentesc, esentiale pentru bunastarea studentilor nostri. De asemenea, vom moderniza policlinicile stomatologice, asigurand astfel spatii optime pentru invatamantul clinic al studentilor de la Medicina Dentara.
Fondurile vor sustine crearea Centrului de Cercetari Fundamentale si a Centrului de Cercetari Materno-Fetale, ambele importante pentru dezvoltarea directiilor de cercetare ale Universitatii. Aceste centre vor oferi cadrul necesar pentru desfasurarea activitatilor de cercetare, aducand  beneficii pe termen lung intregii comunitati academice.” a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi.
UMF Iasi a beneficiat, de asemenea, de sprijin financiar si tehnic din partea InvestEU, un program de colaborare dintre BEI si Comisia Europeana. Expertii BEI si consultantii externi au oferit universitatii un un pachet complet de sprijin tehnic pentru pregatirea unei propuneri de finantare bine argumentate, pentru a usura accesul ulterior la finantare.
***
Banca Europeana de Investitii (BEl) este institutia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene detinuta de statele membre ale acesteia. Institutia finanteaza investitii solide care contribuie la obiectivele politicilor UE. Proiectele BEI consolideaza competitivitatea, stimuleaza inovarea, promoveaza dezvoltarea durabila, consolideaza coeziunea sociala si teritoriala si sprijina o tranzitie corecta si rapida catre neutralitatea climatica.
Grupul BEI, care cuprinde si Fondul European de Investitii (FEI), a semnat noi finantari in valoare totala de 88 miliarde euro pentru peste 900 de proiecte in 2023. Se asteapta ca aceste angajamente sa mobilizeze circa 320 miliarde euro in investitii, sprijinind 400 000 de intreprinderi si 5,4 milioane de locuri de munca.
Toate proiectele finantate de Grupul BEI sunt in conformitate cu Acordul de la Paris privind schimbarile climatice. Grupul BEI nu finanteaza investitii in combustibili fosili. Suntem pe drumul cel bun pentru a ne atinge obiectivul de a mobiliza 1 000 miliarde euro pentru a sprijini investitiile in durabilitatea climei si a mediului in deceniul pana in 2030, asa cum ne-am angajat in Foaia de parcurs a Bancii privind schimbarile climatice. Mai mult de jumatate din finantarile anuale ale Grupului BEI sprijina proiecte care contribuie direct la atenuarea efectelor schimbarilor climatice, la adaptarea la acestea, precum si la un mediu mai sanatos.
Aproximativ jumatate din finantarile BEI din cadrul Uniunii Europene sunt directionate catre regiunile de coeziune, in care venitul pe cap de locuitor este mai mic. Acest lucru subliniaza angajamentul Bancii de a promova cresterea favorabila incluziunii si convergenta standardelor de viata.
Activitatea BEI in Romania
In total, BEI a angajat finantari de peste 19 miliarde euro pentru 193 de proiecte din Romania de la inceputul operatiunilor sale in tara, in 1991. Rezultatele de anul trecut includ acorduri in valoare de peste 2 miliarde euro pentru facilitarea accesului la finantare pentru IMM-urile si intreprinderile cu capitalizare medie din Romania, inclusiv din agricultura, peste 1 miliard euro pentru energie durabila si resurse naturale sustenabile si peste 1 miliard euro pentru orase si regiuni durabile.
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
theda mar
quadratum
CDS
rigips
noark
ness project
konsent
MAKITA
EDIT-Structural
siniat
viarom
Acvatot 2019
Ubitech
concelex
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
econet
top 500
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander