Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - CA Buzau continua investitiile in extinderea retelelor de apa, prin PDD 2021-2027
CA Buzau continua investitiile in extinderea retelelor de apa, prin PDD 2021-2027
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 08 Mai 2024 06:25
Compania de Apa (CA) Buzau implementeaza, in aceasta perioada, Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Buzau in perioada 2014-2020, ce are ca obiectiv general imbunatatirea infrastructurii de apa si canalizare in localitatile din aria proiectului, in vederea indeplinirii obligatiilor stabilite prin Tratatul de Aderare si Directivele Europene relevante. Contractul de finantare are valoarea totala este de aproape 1,7 miliarde lei, din care 1,14 miliarde lei reprezinta finantarea nerambursabila din Fondul de Coeziune. Prima etapa de implementare a proiectului, finantata din POIM 2014-2020, a fost finalizata in decembrie 2023, urmand ca Etapa a II-a sa beneficieze de finantare din Programul de Dezvoltare Durabila (PDD) 2021-2027. In acest sens a fost depusa o cerere de etapizare a proiectului catre Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene. Conform datelor CA Buzau, progresul fizic al acestui proiect este 15,23%, iar cel financiar de 6,12%.
De asemenea, compania are in desfasurare si proiectul de asistenta tehnica "Sprijin pentru pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa apa uzata din judetul Buzau, in perioada 2014-2020", cu o valoare de 11,9 milioane de lei. Acesta este aproape finalizat.
Interviu cu Mariana Simona Savulescu, directorul general al Companiei de Apa Buzau.

- In ce stadiu de implementare se afla proiectele europene de extindere si modernizare a retelelor de apa din judetul Buzau?
- In acest moment, in cazul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Buzau implementam a doua etapa, pentru care am depus cerere de etapizare pentru includerea la finantare din PDD 2021-2027. Progresul fizic al acestui proiect este 15,23%, iar cel financiar de 6,12%. Beneficiarii proiectului sunt locuitorii din 42 localitati aferente unui numar de 17 Unitati Administrativ Teritoriale (UAT) din judetul Buzau care, momentan, nu beneficiaza de sisteme de distributie a apei potabile sau au o acoperire partiala a serviciului, precum si locuitorii din 58 de localitati din 16 UAT-uri care nu beneficiaza de sisteme de colectare a apei uzate sau acoperirea acestui serviciu este doar partiala. In urma implementarii investitiilor in sistemele de alimentare cu apa, vor rezulta 57 de foraje noi, 100 km de conducte de aductiune sau transport noi, 45 de statii de pompare noi, 24 de rezervoare de inmagazinare noi si reabilitate, 230 km de retele de distributie a apei potabile noi sau reabilitate. 
In ceea ce priveste sistemul de canalizare, principalele rezultate asteptate in urma implementarii investitiilor includ 440 km de retele de canalizare noi, 172 de statii de pompare noi sau reabilitate, doua statii de epurare noi, extinderea capacitatii a doua statii de epurare, precum si realizarea instalatiei de namol la Statia de Epurare existenta din municipiul Buzau.
Investitiile in sistemele de alimentare cu apa si apa uzata din cadrul proiectului sunt grupate in 10 Contracte de lucrari, din care 4 vizeaza reabilitarea si extinderea sistemelor de distributie a apei si de canalizare si 6 au ca obiect proiectarea si executia de statii de tratare a apei potabile si de epurare a apelor uzate, dar si retele de canalizare, foraje, rezervoare. La acestea se adauga si doua contracte de servicii.
Pana in acest moment, au fost semnate 9 Contracte de lucrari care se afla in diverse stadii de executie, iar CL8 se afla in procedura de achizitie publica, urmand a fi atribuit in perioada imediat urmatoare.
De asemenea, a fost semnat un Contract de servicii (CS1) POIM - "Asistenta tehnica pentru managementul proiectului si supervizarea executiei lucrarilor" care se afla in desfasurare, iar CS2 - Servicii de audit al proiectului - este in procedura de achizitie publica.

 
- Ce alte proiecte aveti in derulare, in acest moment, din sursele proprii ale Companiei?
- Dintre proiectele pe care le mai avem in implementare as mentiona Apeductul, un proiect extins, care acopera sapte comune din zona de sud-vest a judetului Buzau, respectiv UAT Ulmeni - Clondiru, Baltareti si Sarata, UAT Sahateni - Vintileanca si Sahateni, UAT Amaru - Amaru si Dulbanu, cu un cost total de 27 de milioane de lei. Acest proiect are ca scop asigurarea accesului la apa potabila in zonele cu dificultati de acces sau calitate limitata a apei. Amintim, in acest context, situatia apei de la Amaru, care este netratabila, in afara parametrilor de calitate ai apei potabile, deci imposibil de consumat sau de utilizat chiar si numai pentru activitatile gospodaresti. Aici intervine "drumul apei", care va transporta apa potabila de la Lipia, localitate din proximitatea Municipiului Buzau, inlocuind astfel apa neutilizabila de la Amaru.
Proiectul "Apeduct", demarat in 2018, a avut ca scop identificarea celei mai bune solutii tehnico-economice pentru alimentarea cu apa potabila in conformitate cu Legea Calitatii Apei Potabile nr. 458/2002. Autorizatia de construire a proiectului a fost obtinuta in martie 2021.
Proiectul a fost impartit in doua faze. Prima dintre acestea, finantata integral de catre Compania de Apa SA Buzau, a acoperit zonele Sahateni, Ulmeni si Amaru, deservind un total de 7.235 locuitori. Faza a doua permite extinderea pentru a acoperi si alte UAT-uri/ comune, cu un total de 13.072 de locuitori, in zona de sud-vest a judetului Buzau.
Prima etapa a proiectului este finalizata. In ceea ce priveste faza a doua, UAT-urile beneficiare au depus o cerere de finantare prin Programul National "Anghel Saligny" pentru lucrarile de extindere a retelei de alimentare cu apa in satele Cioranca si Limpezis si a fost avizat proiectul de alimentarea cu apa a localitatilor Gageni si Istrita de Jos din Apeduct. Tot din Apeduct se vor alimenta si locuitorii satelor Mihailesti, Margineanu si Satul Nou, precum si satul Saranga, din UAT Pietroasele. In cazul acestui ultim proiect, am inceput deja lucrarile de proiectare si executie, pe care le vom realiza in regie proprie.
Proiectul Apeduct reprezinta una dintre cele mai mari investitii finantate de un operator din surse proprii din Romania, contribuind la asigurarea accesului la apa potabila in comunitatile rurale. 

 
- Ce planuri aveti, la nivel de companie, referitor la digitalizarea serviciilor de contorizare si reducerea pierderilor din retele?
- Proiectul "Cresterea gradului de digitalizare a infrastructurii de apa la nivelul operatorului regional CA Buzau in vederea eficientizarii consumurilor de apa in municipiul Buzau", finantat prin POIM 2014-2020, a beneficiat de o finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene in cuantum de 6,2 milioane de lei. Valoare totala a proiectului este de 9,24 milioane de lei. Initiat, la finalul anului 2022, proiectul a avansat rapid, iar in mai 2023, CA Buzau a depus o cerere de finantare pentru achizitionarea a 7.500 de contoare performante LoRa. Printr-un efort sustinut al operatorului regional de a reduce pierderile de apa rezultate din erori de masurare si de prelucrare a datelor, de a optimiza costurile si de a creste gradul de digitalizare, 7.500 de astfel de contoare inteligente au fost montate in municipiul Buzau.
Contoarele inteligente de apa rece dispun de sisteme de citire/ comunicatie tip LoRa. S-au implementat solutii software dedicate de Management inteligent al sistemului de monitorizare/ contorizare, infrastructura hardware - server local pentru implementarea solutiei software. Noua tehnologie are capacitatea de a comunica date la distante mari, fata de contoarele radio digitale clasice. De asemenea, contoarele LoRa pot detecta presiunea si debitul apei, precum si anomaliile din inregistrarile pe care le consemneaza, cum ar fi consumul atipic, astfel ca poate identifica in timp real incidentele ascunse la reteaua de distributie a apei. Beneficiind deja de aceasta inovatie, 5.000 de locuitori din Buzau au avut contoare LoRa montate inca din anul precedent, finantate din resursele proprii ale CA Buzau. 
Proiectul, cu o durata de implementare de 14 luni (noiembrie 2022 - decembrie 2023), a fost finalizat cu aproximativ o luna mai devreme decat termenul prevazut initial. Obiectivul general al acestuia a fost cresterea gradului de digitalizare al operatorului regional prin implementarea unui sistem avansat de monitorizare si contorizare inteligenta.

- Cum a evoluat, financiar, compania, in ultimii doi ani, si ce estimari aveti pentru perioada urmatoare?
- Potrivit celor mai recente date financiare disponibile, CA Buzau a incheiat anul 2023 cu o cifra de afaceri de 119,77 milioane de lei, in crestere cu 25% fata de nivelul de 95,75 milioane de lei realizat in 2022. Pentru anii urmatori, bugetele prevad mentinerea trendului ascendent al veniturilor. Astfel, pentru 2024 avem prevazuta o cifra de afaceri de 134,76 milioane de lei, iar pentru 2025, de 136,5 milioane de lei.

 
- Care sunt provocarile pentru companiile de apa in acest moment, in ceea ce priveste accesul la sursele de apa si protectia mediului, in contextul schimbarilor climatice?
- In contextul schimbarilor climatice, companiile de apa se confrunta cu provocari semnificative legate de accesul la sursele de apa si protectia mediului. Fenomenele extreme, precum seceta si inundatiile, afecteaza disponibilitatea si calitatea apei. In acelasi timp, impactul antropic asupra mediului si cresterea populatiei cresc presiunea asupra resurselor de apa. De asemenea, trebuie asigurat un echilibru intre cererea crescuta pentru apa si conservarea ecosistemelor acvatice fragile. 
Romania beneficiaza de o resursa socioeconomica de apa subterana de 850 milioane mc. Apa este o resursa limitata, care trebuie protejata si utilizata intr-un mod sustenabil, atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ. Incalzirea globala si schimbarile climatice asociate, reprezinta o realitate a zilelor noastre. 
Avand in vedere impactul schimbarilor climatice asupra alimentarii cu apa din subteran, putem discuta de o serie de efecte si provocari din doua puncte de vedere. Iernile mai calde au ca rezultat scaderea cantitatilor de zapada si topirea timpurie si in ritm accelerat a acesteia, ducand la regenerarea incompleta si insuficienta a rezervei subterane. Verile cu temperaturi extreme si secetoase genereaza reducerea cantitativa a resursei de apa subterana, prin majorarea cererii. Cresterea nivelului de risc afecteaza nivelul de calitate si genereaza costuri de operare neprevazute.
Alimentarea cu apa, in judetul Buzau, depinde in mare parte de apele subterane, cu exceptia nordului si unei parti din centrul judetului, unde se trateaza ape de suprafata, resursa fiind exploatata din lacurile de acumulare Siriu si Barajul Ciresu. In ultimii ani, s-a constatat o diminuare a cantitatii apelor subterane, precum si a calitatii acestora. 
In zona de campie, Pogoanele - Caldarasti - Padina, debitele forajelor au scazut, iar concentratiile clorurilor si amoniului a crescut cu mult peste nivelul admis, ca rezultat al secetei si agriculturii intensive in zona. In localitatea Pogoanele, statia de tratare a apei a fost dotata, in anul 2021, dupa ce am inregistrat cresterea concentratiilor de cloruri peste limita maxima admisa, cu o instalatie de osmoza inversa, pentru tratarea unui debit de 35 mc/h. 
Aceleasi efecte ale secetei prelungite se constata si in zonele de deal Sapoca - Cernatesti si Grebanu - Topliceni - Murgesti. In localitatea Cernatesti au fost inchise cele 4 foraje existente din cauza concentratiei mari a clorurilor (depasind 600 mg/l), apa ajungand in zona din localitatea Sapoca, unde statia de tratare a apei este dotata cu sistem de osmoza inversa. In localitatile din zona Grebanu - Topliceni - Murgesti, debitele forajelor au scazut considerabil, ajungand in localitatile Murgesti si Batogu la 1 mc/h.

 
- Ce strategie aveti pentru a raspunde acestor provocari?
- In acest context, eforturile CA Buzau s-au concentrat spre a spori si optimiza sistemele de tratare a apei potabile si a apelor uzate. Pe langa aceste preocupari, generate de scaderea disponibilului de apa bruta, ce ne-au condus la cautarea de noi surse de apa in vederea exploatarii, care pe de o parte sa asigure necesarul de apa, iar pe de alta parte, sa permita mentinerea apei brute in parametrii de tratabilitate corespunzatori cu capacitatile de tratare ale statiilor existente, am adaugat in ultimii ani preocupari in directia reutilizarii apei uzate tratate, rezultate de la statiile de epurare pe care le operam, toate fiind dotate cu treapta tertiara de tratare. 
Astfel, in municipiul Buzau se afla in implementare un proiect pilot cu tinta ambitioasa: irigarea a aproximativ 25.000 de hectare reutilizand apa de la statia de epurare municipala. Astfel 10 milioane de metri cubi de apa, dupa tratare, vor fi deversati intr-un sistem complex de colectare a apelor intr-o cascada de iazuri, din care, utilizand infrastructura de irigatii existent, vor fi alimentate cu apa terenurile Agricole din zona. Proiectul reutilizarii apei poate fi aplicat in domenii distincte. Reutilizarea apei uzate, tratate, dar si colectarea si reutilizarea apelor pluviale in agricultura sunt pasi esentiali in dezvoltare durabila, dar mai ales in valorificarea resurselor si protectia mediului.
Investitiile in infrastructura de distributie si managementul eficient al pierderilor de apa sunt, de asemenea, aspecte pe care le consideram cruciale in asigurarea unei utilizari responsabile a resurselor disponibile. In egala masura, consideram ca este foarte important ca prin propria noastra activitate sa impactam intr-o masura cat mai mica mediul. Astfel, construirea centralelor fotovoltaice la Statia de Tratare Apa Uzata Buzau, Statia de Tratare Apa Uzata Ramnicu Sarat si Statia de Tratare Apa Potabila Padina sunt proiecte implementate in scopul reducerii amprentei de carbon si asigurarii sustenabilitatii.
Centralele fotovoltaice instalate la Statiile de Tratare Apa Uzata Buzau si Ramnicu Sarat au fiecare cate 606 panouri PV de 660 Wp si vor produce, in aproximativ 20 de ani, peste 20.000 de MWh energie electrica, aceasta insemnand productie neta totala, cu reducerea gazelor cu efect de sera de peste 7.000 de tone de CO2, raportat la aceeasi perioada. La Statia de Tratare Apa Potabila de la Padina centrala fotovoltaica are 75 de panouri PV de 660 de Wp, cu o productie neta de energie electrica de peste 1.200 MWh in 20 de ani, cu o reducere a gazelor cu efect de sera de aproximativ 350 de tone in 20 de ani.
De asemenea, se minimizeaza efectele de poluare asupra mediului intrucat sursa de energie este soarele, iar aceste sisteme nu produc gaze cu efect de sera.
Colaborarea stransa cu autoritatile si comunitatile este esentiala pentru implementarea si sustinerea acestor initiative. Programele de constientizare si educatie cu privire la conservarea apei pot juca un rol semnificativ in schimbarea comportamentului utilizatorilor. 
Ne propunem sa continuam campaniile de publicitate, de informare si constientizare precum: "Reduceti-va factura - colectati si utilizati apa de ploaie!", "Schimba-ti obiceiul! Canalizarea nu e tomberon!", prin care punctam valoarea acestui procedeu - transformarea apei uzate in apa epurata si contributia insemnata pe care o are in ceea ce priveste sanatatea noastra. Pornim de la folosirea cu chibzuinta a apei, la reducerea poluarii acesteia si la evitarea ingreunarii procesului de epurare.
In acest scop, al constientizarii populatiei, CA Buzau organizeaza constant evenimente de educatie ecologica, informare si promovare, cum sunt "Zilele Portilor Deschise", "Iulie fara plastic" sau "Eco Cabi". In opinia noastra, abordarea provocarilor actuale ale companiilor de apa in contextul schimbarilor climatice necesita o strategie integrata, cuprinzand tehnologii inovatoare, eficienta energetica si colaborare comunitara pentru a asigura utilizarea durabila a resurselor de apa.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTETotalEnergieshiltiSISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
Arduro
leviatan
theda mar
strabag nivel 1
Acvatot 2019
viarom
CDS
concelex
SIGM
rigips
Ubitech
AED
MAKITA
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
konsent
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
SSAB
VEGO
DRS
ELECTROGRUP
ness project
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<