Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - MIPE propune autoritatilor locale etapizarea proiectelor de infrastructura de apa
MIPE propune autoritatilor locale etapizarea proiectelor de infrastructura de apa
Infrastructura Publicat de Stelian DINCA 21 Apr 2021 08:15
Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, viceprim-ministrul Dan Barna, secretarul de stat Cristian Roman si directorul general al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), Oana Arat, au discutat marti, 20 aprilie, cu reprezentantii autoritatilor locale si operatorilor de apa la nivel local si regional.
Subiectul principal discutat a fost acela al proiectelor aflate in pregatire pentru finantarea in cadrul POIM 2014-2020, cu scopul de a gasi si agrea solutii pentru accelerarea procedurilor, astfel incat proiectele sa ajunga cu bine la final.
„Va propunem astazi o solutie flexibila, care va permite proiectelor sa avanseze mai rapid si mai eficient. Este vorba despre posibilitatea de a incheia contractele de finantare cu o clauza rezolutorie, adica sa puteti demara unele proceduri de licitatii, cele despre care stiti sigur ca vor atinge un nivel suficient de matur care sa permita inceperea implementarii proiectelor cat mai urgent, inainte de aprobarea finala de la nivelul Comisiei Europene”, le-a transmis ministrul Cristian Ghinea reprezentantilor locali.
Reactiile participantilor cu privire la aceasta propunere au fost pozitive, asadar ministrul Cristian Ghinea a adaugat ca MIPE va pregati un Memorandum in Guvern pentru ca solutia sa poata fi aplicata cat mai rapid.
Desigur, aceasta flexibilitate vine si cu unele riscuri care vor trebui gestionate eficient si, in acest sens, secretarul de stat Cristian Roman a explicat: „In calitate de coordonator al acestui program operational, doresc sa asigur partenerii ca echipa MIPE ii va sprijini permanent in orice situatii punctuale legate de implementarea proiectelor. In plus, ii vom sustine si pentru a obtine finantare pe viitoarele programe din perioada 2021-2027”.
Un alt subiect abordat a fost cel al posibilitatii de fazare a unor proiecte care nu se vor putea incheia pana in anul 2023, in cadrul actualului program operational. „Trebuie sa ne gandim chiar in acest moment daca putem sa etapizam unele proiecte, pentru a evita situatiile in care pot sa nu primeasca aprobare, din cauza riscului de nefinalizare la timp. In tot acest proces exista riscuri de ambele parti, dar suntem o echipa, trebuie sa gasim solutii impreuna si cu acest mesaj pornim la drum”, a transmis directorul general al Autoritatii de Management pentru POIM, Oana Arat.
La intalnire a participat si Viceprim-ministrul Dan Barna, care a subliniat: „Proiectele de dezvoltare a retelelor de apa si apa uzata la nivelul judetelor sunt si s-au dovedit de-a lungul timpului pe cat de necesare pentru cresterea nivelului de trai al populatiei, pe atat de complexe. Avand o legislatie insuficient aliniata si foarte stufoasa, au aparut de-a lungul anilor foarte multe blocaje legate de detalii de natura tehnica, economica si institutionala si chiar dificultati privind asigurarea resurselor financiare, iar acest minister a facut un efort constant pentru ca proiectele sa beneficieze de sumele importante ce sunt disponibile in acest sector. In aceasta cheie trebuie privita si intalnirea de astazi”.
POIM 2014-2020 are o alocare totala de 9,1 miliarde euro.
Alocarea totala pentru proiectele de apa si apa uzata este de 2,6 miliarde euro. POIM 2014-2020 include 45 de proiecte noi de apa si canalizare, dintre care:
- 25 de proiecte noi de investitii sunt contractate si se afla in implementare, in valoare eligibila de 5,1 miliarde euro
- 20 de proiecte noi se afla in diferite stadii de pregatire.
Rata de contractare a proiectelor din acest domeniu, pe POIM 2014-2020, este de 160%.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMTotalEnergiesABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
quadratum
GEWISS
BogArt
AED
SSAB
EDIT-Structural
leviatan
strabag nivel 1
SIGM
concelex
noark
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
rigips
Arduro
MAKITA
DRS
Ubitech
konsent
theda mar
Acvatot 2019
CDS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<