ARA: Companiile de apa deruleaza investitii de 6 miliarde euro in modernizare |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 03 Feb 2025 15:29 |
Cifra de afaceri a companiilor de apa este de circa un miliard de euro, iar acestea au investitii de 6 miliarde euro, adica de cinci-sase ori cifra lor de afaceri, a declarat, Ilie Vlaicu, presedintele Asociatiei Romane a Apei (ARA), la "Gala Excelentei in Industria Apei", potrivit Agerpres. Aflat la prima editie, evenimentul este dedicat recunoasterii performantelor si contributiilor semnificative ale companiilor din acest domeniu.
"De cativa ani, Asociatia Romana a Apei promoveaza industria apei ca proiect de tara, pentru ca cifra de afaceri in domeniu este peste un miliard de euro, pentru ca angajatii in Romania directi sunt in jur de 40.000-45.000, cu toti care lucreaza din industriile conexe sunt mai mult de 60.000, pentru ca acestea genereaza si lucreaza la proiecte in acest moment de 6 miliarde euro si ca avem inca 4 miliarde euro in pregatire. Sunt niste sume impresionante. (...) O companie normala, o companie buna sa zic, isi investeste profitul, care e o rata a profitului de 10-20%, daca mai iei un imprumut, te duci la 50%, daca ai curaj te duci la 100%, dar sa te duci la 300%, 400%, 500%, este chiar o performanta", a declarat Ilie Vlaicu.
El a subliniat ca acesta este si motivul pentru care asociatia incearca sa atraga atentia asupra industriei apei, pentru ca poate sa genereze un proiect de tara.
"Suntem obligati sa generam un proiect de tara, pentru ca la aceste cifre impresionante sunt multe taxe, sunt multe circuite valorice care trebuie retinute si pastrate si intretinute ca sa producem plus valoare. (...) Vreau sa va mai spun ca nevoia de investitii in Romania este de 30 miliarde euro, o cifra care face invidioase multe guverne ca nevoie de investitii si va propun sa nu pierdem aceasta ocazie pentru a promova industria apei ca proiect de tara", a precizat Ilie Vlaicu.
Acesta a mentionat ca ARA a fost obligata sa se dezvolte pentru ca firmele din domeniu, tinand de autoritatile locale si neavand corespondent la Bucuresti, au invatat sa se gospodareasca, si asociatia are filiale in toate judetele, are comitete teritoriale in toate regiunile, tine expozitii internationale, workshopuri. De asemenea, este conectata la Asociatia Mondiala a Apei, la Asociatia Europeana a Apei, cu oameni in bordul de conducere.
"Indraznesc sa spun ca suntem una dintre asociatiile profesionale foarte puternice ale Romaniei. Functionam de 30 de ani", a subliniat presedintele ARA.
Florin Spataru: "Ceea ce se intampla in industria apei este un exemplu ca banii europeni au fost investiti acolo unde trebuie"
Ceea ce se intampla in industria apei este un exemplu ca banii europeni au fost folositi acolo unde trebuie si este foarte important sa avem foarte multe localitati cu proiecte de apa si canalizare si din ce in ce mai multi bani in acest sector, a declarat Florin Spataru, consilier de stat in cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, la "Gala Excelentei in industria Apei".
"Cu siguranta, au mai fost sincope, dar faptul ca avem in foarte multe localitati, in acest moment, apa si canalizare, ca avem proiecte, ca avem din ce in ce mai multi bani in acest sector, este extrem de important. Faptul ca domnul presedinte al Asociatiei Romane a Apei spunea ca in acest sector vorbim de o cifra de afaceri de 6 miliarde euro inseamna ca tot acest mecanism, tot acest flux financiar genereaza si crestere economica", a spus Florin Spataru, citat de Agerpres.
El a subliniat ca la Cancelaria Prim-ministrului a fost organizat un Comitet interministerial pentru apa si canal, care a fost coordonat de Roxana Manzatu, in prezent consilier european, si ca vor fi regularizate intalnirile in cadrul acestui comitet. Florin Spataru a adaugat ca, prin proiectele facute, actorii din industria apei au demonstrat ca reutilizarea apei face parte din economia circulara.
"Mai e un lucru important si mie place foarte mult acest domeniu, l-am si initiat cat am fost ministru, se numeste economia circulara, iar dumneavoastra ati demonstrat prin proiectele pe care le faceti ca reutilizarea apei face parte din aceasta economie circulara. Chiar citeam zilele trecute ca la Buzau (...) din reutilizarea apei sunt irigate aproximativ 25.000 de hectare. Asta inseamna ca se poate", a precizat oficialul guvernamental.
MIPE: Alocare financiara de 2,5 miliarde euro pentru proiecte de apa, in 2025
La randul sau, Carmen Moraru, secretar de stat in Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, a semnalat ca MIPE este unul dintre principalii finantatori ai proiectelor.
"Anul acesta, pe actuala perioada de programare, avem 2,5 miliarde euro doar alocare. Desigur ca avem proiecte de 5 miliarde euro. Sper sa reusim sa le ducem pe toate la bun sfarsit. Am trecut de la POS-Mediu, cand faceam studii de fezabilitate, la POIM, cand ne straduiam sa obtinem aprobarea proiectelor cu sprijinul colegilor de la JASPERS. Acum suntem deja in Programul Dezvoltare Durabila, deja in faza de implementare si sper ca acum, fiind deja in acest stadiu avansat al programului, sa putem sa finalizam proiectele pana in 2029, pentru ca avem multe tinte de indeplinit.(...) Si Planul National de Redresare si Rezilienta are o componenta de apa, la Ministerul Mediului. Asta inseamna ca exista multa finantare sau multi bani pentru aceste proiecte. Romania are nevoie de aceste proiecte, trebuie doar sa-i accesam", a spus Carmen Moraru.
Orsolya-Maria Kover, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, a reamintit ca in mandatul trecut al ministrului Cseke Attila s-a reusit reactualizarea normativului de proiectare si executie a sistemelor de apa si canal ale localitatilor.
"Anul acesta, planul nostru este sa luam la rand standardele care exista momentan ca si standarde de proiectare si de executie si sa le actualizam si pe acestea in functie de acest aceste normative de proiectare", a afirmat oficialul MDLPA.
Aceasta a vorbit si despre partea de finantare si a mentionat Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), care are un portofoliu de 2.425 de obiective care sunt in derulare, si Programul National "Anghel Saligny", cu 1.935 de obiective in derulare si finantare. Suma totala pentru aceste doua linii de finantare este in jur de 36 miliarde de lei.
|