Agenda Constructiilor
Miercuri, 04 Decembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - TERMOLINE: Piloti energetici si structuri de rezistenta activate termic
TERMOLINE: Piloti energetici si structuri de rezistenta activate termic
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Ovidiu Stefanescu 02 Dec 2024 06:20
Compania Termoline, din Oradea, este specializata in proiectarea si executia de lucrari de instalatii ce implica solutii regenerabile (pompe de caldura, incalzire/ racire din sursa geotermala) in domeniul rezidential, industrial si comercial. Firma este reprezentant exclusiv pentru Romania al companiei Dimplex - Germania (pompe de caldura), distribuitor direct pentru Uponor - Finlanda (solutii de incalzire si racire radianta), Mandik - Cehia (solutii de ventilatii industriale si clapete antifoc), produsele respective fiind disponibile la nivel national prin intermediul unor distribuitori sau firme de instalatii partenere. In contextul actual, marcat de cerinte foarte stricte de sustenabilitate, Termoline este un pionier in adoptarea de tehnologii inovatoare, care asigura eficienta energetica, protectie climatica si un grad ridicat de confort pentru utilizatori. Despre toate acestea si despre proiectele in care a fost implementate astfel de inovatii ofera in continuare informatii Horia Ban, directorul general al Termoline.
 
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada si ce ne puteti spune despre acestea?
- De pe pozitia de antreprenor, recent am finalizat executia lucrarilor la renovarea Spitalului de Recuperare din Stei, investitie cu o valoare de circa 25 milioane de lei. A fost un proiect de tip "design and build", unde am proiectat un sistem de incalzire/ climatizare cu pompe de caldura bazat pe un concept din partea de cercetare a firmei Termoline. Este vorba despre recuperarea energiei din apa geotermala uzata termic existenta pe platforma respectiva. La interior, am proiectat si executat un sistem de incalzire racire cu tavane radiante din gips-carton (practic deasupra placilor de gips-carton am montat reteaua de tevi care asigura incalzire si racire a spatiilor fara crearea curentilor de aer). Energia electrica necesara pompelor de caldura este furnizata, in mare masura, de un sistem de panouri fotovoltaice montat pe acoperis.
 
Ambulatoriul Spitalului Judetean de Urgenta din Oradea
 
La internatul de la Colegiului National "Octavian Goga" din Marghita, proiect de aproximativ 20 de milioane de lei, o cladire noua cu sase niveluri - incalzirea si climatizarea au fost concepute tot cu pompe de caldura, de data aceasta geotermale, avand ca sursa primara de energie sonde geotermale montate in foraje la 120 de metri adancime. La interior, procesul are lor printr-o metoda noua pe piata din Romania. Este vorba despre temperarea miezului de beton. Sistemul denumit TABS (Thermally Activated Building Structure) consta in montarea tevilor in structura de beton care este incalzita/ racita pe perioadele de iarna/ vara. De asemenea, pe langa termoizolarea la nivel de NZEB a cladirii, am montat sisteme de ventilatie cu sistem de recuperare a caldurii.
Totodata, am participat la renovarea sediului Politiei Municipale Oradea, proiect in valoare de 11 milioane de lei, care a fost adusa la stadiul de cladire NZEB, avand prevazute un termosistem performant, ferestre performante cu 3 straturi de sticla Low-E, pompe de caldura aer-apa pentru incalzire/ climatizare avand energia electrica furnizata intr-o mare masura de un sistem de panouri fotovoltaice montat pe acoperis. In prezent, suntem in curs de executie cu lucrarea de montaj a retelelor geotermale ce racordeaza orasul Salonta la forajul de circa 3.000 de metri adancime finalizat anul acesta.
De pe pozitia de contractor pentru lucrarile de instalatii mecanice, unul dintre proiectele importante este ambulatoriul Spitalului Judetean de Urgenta din Oradea - o cladire noua de circa 6.000 mp cu cinci niveluri, unde incalzirea/ racirea se face tot cu sisteme de pompe de caldura, care au ca sursa primara piloti energetici. Este vorba tot despre un concept nou atat pe piata din Romania, cat si pe plan european. Din punct de vedere structural, cladirea avea nevoie de piloti, in care am montat o retea de tevi in spirala cu care extragem energia din sol, pilotii devenind in acest mod energetici. La interior avem incalzire/ racire cu TABS si cu ventilatie cu sisteme de recuperare a caldurii, agreate in mediu medical. In imediata vecinatate, se construieste o parcare subterana si supraterana la care avem contractate toate lucrurile mecanice de stingere a incendiilor.
 
Ambulator judetean TABS
 
Anul trecut, am finalizat lucrarile de proiectare si executie a sistemelor de instalatii mecanice la Spitalul Judetean de Urgenta din Oradea. Este vorba despre o cladire de circa 20.000 mp, un proiect ambitios pe care l-am executat cu pompe de caldura avand ca sursa sondele geotermale. La interior am montat sistem de incalzire/ climatizare cu tavane radiante din gips-carton si ventilatie cu recuperare de caldura in fiecare salon.
In prezent, suntem in proces de executie a lucrarilor la Spitalul "Gavril Curtean", din Oradea, cu o arie de circa 24.000 mp. Executam lucrarea in mod similar celui descris anterior, in plus avand apa geotermala. De asemenea, utilizam sistemul inovativ de recuperarea a energiei apei geotermale uzate, pe care o folosim la incalzirea spitalului.
Tot recent, am demarat lucrarile de instalatii mecanice la o noua hala a firmei Madrugada, din localitatea Palota, cu o suprafata de peste 25.000 mp proiectarea fiind realizata tot de compania noastra. Toate aceste lucrari se vor finaliza in 2025, dar avem doua licitatii castigate si inca 12 la care asteptam raspuns, obiectivele in cauza avand durate de executie de 16-24 de luni.
 
Centru de cercetare Termoline
 
- Ce evolutie a inregistrat compania, din punct de vedere financiar, in 2024?
- Cifra de afaceri realizata de companie in primele 9 luni din 2024 este de aproximativ 28 milioane de lei, in usoara crestere fata de intervalul similar din 2023, cand incasarile se plasau la 27,5 milioane de lei. Rulajul din acest an va fi usor inferior insa celui din precedentul exercitiu financiar, deoarece in ultimele 3 luni ale lui 2023 am finalizat cateva lucrari pe care le-am facturat si am dublat cifra de afaceri din primele 9 luni ale anului anterior.
 
- Care sunt cei mai mari furnizori de echipamente cu care lucrati si cele mai noi tehnologii pe care le utilizati pe santiere?
- Suntem dealeri pentru Romania ai producatorului de pompe de caldura german Dimplex GmbH. Sistemele de ventilatie cu recuperare a caldurii mari le importam de la firma Mandik, din Cehia. Pentru centralele mici, avem marca proprie, Termoluft, iar pentru sistemele de incalzire si racire radianta utilizam produsele firmei Uponor. In ceea ce priveste sistemele de chillere si rooftopuri lucram cu Trane (subsidiara din Franta), iar pompele de circulatie si statiile de pompare sunt furnizate de Biral - Elvetia. 
 
Centru de cercetare Termoline
 
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei? Vizati extinderea si in alte sectoare de activitate? 
- Ca si pana acum, am acordat o atentie deosebita cercetarii si inovarii , am dezvoltat in 2015 un centru de afaceri construit cu un proiect pe fonduri structurale. Din 2018, facem parte din consortii in cadrul unor importante proiecte europene de cercetare, alaturi de importante universitati si centre de cercetare europene, finantate de Comisia Europeana prin programe Horizon2020, Horizon Europe, LIFE-CET, Innovation Norway etc. In urma acestor proiecte europene am implementat mai multe sisteme pentru prima data pe piata din Romania si dezvoltat produse noi inovative, cu care ne-am creat un veritabil "blue ocean market". De exemplu, am proiectat si implementat la Victoriei Plazza - Casa Oromolu, in Piata Victoriei din Bucuresti, pentru prima data in Romania, un sistem cu pompe de caldura 100 kW avand ca sursa primara pereti-diafragma energetici necesari la constructia top-down a cladirii.
De asemenea, am proiectat si implementat la cladirea de circa 5.000 mp a Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta din Oradea, in premiera la nivel national, un sistem cu pompe de caldura de aproximativ 350 kW avand ca sursa primara 220 de piloti energetici. Din punct de vedere structural, cladirea avea nevoie de piloti si astfel am montat in structura lor o retea de tevi in spirala cu care extragem energia din sol. Deja lucram la o a doua cladire proiectata in acelasi mod. Nu trebuie uitat nici sistemul de incalzire/ climatizare prin temperarea miezului de beton TABS (Thermally Activated Building Structure), pe care l-am implementat la cladiri noi de birouri, spitale, showroom-uri auto.
Am dezvoltat o solutie inovativa plafon radiant din gips-carton pentru incalzire si racire pe teava pexal de 16 mm, am depus si pentru un brevet de inventie. Am demarat un proiect major cu finantare europeana pentru cercetare-dezvoltare si implementare in productie a unui sistem modular de recuperare de caldura din apa geotermala uzata termic si din procese tehnologice cu degajare de caldura. Acesta este compus dintr-un container de colectare a apei geotermale uzata termic in care sunt imersate sonde geotermale - sistem conectat la pompe de caldura hibride. Proiectul include si fabricarea pompelor de caldura hibride ca produs custom-made pentru client.
In ceea ce priveste casa "smart Green", aceasta este un rezultat al cercetarii Centrului de Cercetare Termoline. Izolatia este apropiata de cea a caselor pasive, cu o grosime de minimum 150 mm la fatade si 400 mm la acoperis. Izolatia sub placa peste sol se face cu vata minerala, pentru evitarea puntilor termice. Climatizarea interioara este in sistem TABS, iar racirea de tip "passive cooling", utilizand direct temperatura sondelor geotermale. Pentru umbrire au fost folosite jaluzele electrice orizontale exterioare amplasate pe fatadele dinspre sud, est si vest. Ventilatia este asigurata de un recuperator de caldura cu o eficienta mai mare de 85%, iar automatizarea foloseste un "home manager" controlat cu ajutorul unui smartphone. 
 
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in lucru?
- Una dintre principalele dificultati pe care le intampinam este lipsa de know-how in legatura cu solutiile eficiente din punct de vedere energetic atat pentru partea de incalzire/ racire a cladirilor si ventilatia cu recuperarea caldurii, cat si pentru cea de izolare si eliminare a punctelor termice. Cei mai multi dintre arhitectii din Romania pun un accent mult mai mare pe design, de cele mai multe ori in detrimentul eficientei energetice. Din acest motiv, suntem obligati sa facem o promovare intensa a produselor atat catre arhitectii, cat si catre beneficiarii finali sau reprezentantii decizionali ai beneficiarilor. In ceea ce priveste forta de munca, avem un nucleu al echipe de muncitori cu vechime de peste 15-20 ani in firma noastra, la care am adaugat specialisti tineri, unii proaspat reveniti din afara tarii. De asemenea, am colaborat cu Universitatea din Oradea si am adus studenti in practica sau la evenimente organizate de firma noastra. Pe cativa dintre cei interesati i-am format si i-am angajat, astfel incat avem o echipa foarte tanara de ingineri atat in partea de proiectare, executie, cat si pe cea de cercetare-dezvoltare. 
 
Cercetare, ELI-NP Magurele
 
- Ce oportunitati intrevedeti pe piata de constructii si instalatii specifice pe termen scurt, mediu si lung?
- Piata de constructii din orasul Oradea si judetul Bihor a fost profund influentata atat de dezvoltarea impresionanta a parcurilor industriale in Oradea, cat si de absorbtia foarte mare de fonduri structurale, datorata echipei performante de implementare. Pentru noi, in calitate de firma de constructii, a fost o reala oportunitate sa activam pe o astfel de piata. In conditiile in care Romania va reusi sa absoarba fondurile din PNRR, iar echipa de implementare la nivelul orasului Oradea si judetului Bihor va reusi sa castige finantare pentru proiectele de pe piata de constructii, consideram ca aceasta va fi o oportunitate pe termen scurt si mediu, in conditiile in care investitiile in sectorul privat au scazut semnificativ in ultimii ani. Pe de alta parte, firma Termoline activeaza intr-un domeniu de nisa, al energiei geotermale si al sistemelor de incalzire/ climatizare utilizand pompe de caldura geotermale, sisteme radiante de incalzire/ racire interioara. In acest sens, avem o piata strategica in cladirile ce urmeaza a fi renovate, ceea ce pe termen scurt si mediu inseamna o foarte buna oportunitate pentru noi. In acest sens, ne gandim la sustenabilitate si eficienta energetica, digitalizarea sectorului prin utilizarea BIM, realizarea unor proiectele de cercetare-dezvoltare. Pe termen lung, este vorba despre dezvoltarea oraselor inteligente si integrarea tehnologiilor smart in constructii si infrastructura urbana, adaptarea la schimbarile climatice, imbunatatirea sistemului de educatie si formare.
 
SISECAMTotalEnergiesRAWLPLUGALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
rigips
EURO BUILD
viarom
theda mar
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
noark
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
CDS
Ubitech
concelex
DRS
quadratum
Arduro
MAKITA
leviatan
konsent
SSAB
strabag nivel 1
ness project
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<