Agenda Constructiilor
Marti, 23 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - AICPS: Utilizarea structurilor metalice ofera protectie antiseismica optima in Capitala
AICPS: Utilizarea structurilor metalice ofera protectie antiseismica optima in Capitala
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 08 Nov 2018 08:50
Ca urmare a declaratiilor facute de profesorul Gheorghe Marmureanu, director onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului, aparute in mass-media romaneasca dupa cutremurul din 28 octombrie 2018, avand o magnitudine de 5,7 pe scara Richter, cum ca: „In Bucuresti nu ai voie sa proiectezi structuri din otel, pentru ca sunt foarte flexibile, exact ce n-ai voie aici”, printr-o scrisoare semnata de presedintele Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS), Dragos Marcu, publicata la data de 6 noiembrie 2018, specialistii organizatiei fac o serie de precizari, de natura sa clarifice punctual situatia creata.
1) In Romania exista in uz prevederi legale pentru proiectarea antiseismica a structurilor cladirilor. Acestea se aplica conform Codului de Proiectare Seismica P100-1/2013. Acest cod contine prevederi specifice constructiilor din otel (Cap. 6 al codului), aspecte specifice ale alcatuirii elementelor din otel (Anexa F), comentarii (Anexa H) si exemple de proiectare si calcul specifice constructiilor cu structuri realizate din otel (Anexa E6).
2) Codul de Proiectare Seismica P100-1/2013 nu contine limitari pentru structuri din otel nici pentru zona Bucuresti si nici pentru alte zone de pe teritoriul Romaniei.
3) Codurile de Proiectare Seismica romanesti asigura un nivel de rigiditate al structurilor metalice similar cu al structurilor din alte materiale, potrivit cu pozitia geografica si hazardului natural, cu terenul pe care este amplasata constructia, cu tipul de structura, marimea, inaltimea ei etc. Da, structurile metalice pot fi mai flexibile decat structurile cu pereti structurali din zidarie sau beton armat, insa ele se proiecteaza la nivelul de rigiditate cerut de conditiile din coduri, asigurand o comportare corespunzatoare atat in ceea ce priveste siguranta vietii, cat si nivelul de degradare si avariere a elementelor structurale si nestructurale.
4) Desi, datorita conditiilor economice fluctuante, utilizarea structurilor metalice in tara noastra nu a avut intotdeauna o dezvoltare maxima, exista o traditie consistenta in scoala romaneasca de constructii metalice si in proiectarea acestor structuri. Mai multe structuri metalice proiectate si executate in Romania (chiar in Bucuresti), in ultimii 15 ani, au fost recunoscute si premiate de catre reputate organisme europene de constructii metalice.
5) Inginerii proiectanti din Romania nu sunt experti in seismologie, dar stapanesc solide cunostinte de inginerie seismica, iar proiectarea structurilor metalice inclusiv la actiuni seismice se face uzual in Romania la un nivel de performanta contemporan pe plan mondial.
6) Structurile metalice in Bucuresti, ca si pe intreg teritoriul tarii se pot proiecta si executa la un nivel de siguranta cel putin egal cu cel al structurilor pentru constructii realizate din alte materiale.
7) Comportarea structurilor metalice realizate in Bucuresti (dar nu numai) la precedentele actiuni seismice severe a fost una robusta, nivelul de avariere inregistrat fiind chiar inferior structurilor din alte materiale. Activitatile de urmarire in timp a constructiilor indica faptul ca structurile metalice conformate, proiectate, executate si intretinute corect prezinta in timp o comportare pe alocuri superioara structurilor din alte materiale.
Avand in vedere precizarile de mai sus, AICPS considera ca informatiile din declaratia mentionata induc in eroare opinia publica romaneasca si aduc deservicii majore sectorului constructiilor de otel din Romania. Respectand si apreciind totodata prodigioasa si valoroasa activitate a profesorului Gheorghe Marmureanu in domeniul fizicii pamantului, il asiguram pe domnia sa si mai ales opinia publica din Romania ca structurile metalice pentru constructii realizate in tara noastra sunt in mod egal potrivite la actiuni seismice ca si structurile realizate din alte materiale.
***
Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) a fost fondata in 1990, de catre reprezentantii unei generatii remarcabile de ingineri, mentori si promotori ai unei scoli moderne de specialisti, aliniata la cunostintele si practicile performante in domeniul ingineriei civile. Urmand, beneficiind si dezvoltand experienta inaintasilor, AICPS se constituie astazi in cea mai larga comunitate profesionala romaneasca din domeniul proiectarii structurilor, avand aproape 1.000 de membri activi, individuali sau colectivi.
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
MAKITA
rigips
Arduro
CDS
strabag nivel 1
siniat
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
theda mar
noark
ness project
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
leviatan
quadratum
konsent
Ubitech
concelex
viarom
Acvatot 2019
EDIT-Structural

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
econet
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander