Agenda Constructiilor
Duminica, 26 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - FIC: Politicile din piata muncii trebuie abordate in sistem unitar, pe termen lung
FIC: Politicile din piata muncii trebuie abordate in sistem unitar, pe termen lung
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 16 Nov 2018 16:13
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) semnala cu ingrijorare, inca de acum 2-3 ani, ca in viitorul apropiat piata muncii si sistemul educational din Romania se vor confrunta cu probleme din ce in ce mai mari, deoarece multe companii vorbeau de atunci despre un deficit de forta de munca calificata. Datele recente confirma previziunile FIC si de aceea salutam faptul ca atat la nivelul opiniei publice, cat si al Guvernului si al Parlamentului problema a fost constientizata si se cauta solutii.
Acum insa, suntem preocupati de faptul ca solutiile propuse nu par a fi luate intr-un mod coordonat, iar interventiile legislative sau de politica publica pe piata muncii par sa fie rezultate doar din concluziile unui dialog partial, limitat la un numar redus de actori relevanti. O astfel de abordare, pe o piata a muncii care este deja tensionata din cauza deficitului pe care il inregistreaza, poate avea efecte contrare celor scontate.
In acest sens notam ca exista trei directii de actiune ale politicilor publice ale caror efecte separate, dar si cumulate trebuie bine cantarite:
- Mai multe initiative de modificare a cadrului legislativ privind relatia dintre sindicate si patronate
- Masuri menite sa creasca veniturile individuale - marirea salariului minim si intreaga dinamica a salariilor din mediul privat si public, dar si a pensiilor
- Masuri punctuale cu efect pe termen scurt si mediu menite sa rezolve deficitul de forta de munca
Proiectele de lege din Parlamentul Romaniei privind modificarea Legii dialogului social sunt rezultatul nemultumirilor exprimate de sindicate si o incercare de intoarcere in timp a relatiilor dintre sindicate si angajatori intr-o epoca perceputa de ei ca fiind mai buna. Intre timp, economia Romaniei s-a integrat in piata europeana si globala devenind mult mai sofisticata, conditiile de munca s-au imbunatatit, iar salariile au crescut consistent si constant. FIC considera ca nicio lege cu impact economic nu ar trebui adoptata fara consultarea principalilor actori, sindicate si angajatori, dar si al populatiei active, astfel incat dialogul social sa fie un instrument real, respectat si adaptat la nevoile prezente si viitoare.
Nivelul de bunastare al unei tari este reflexia nivelului de trai al populatiei si este legitim ca acest obiectiv sa fie prioritatea oricarui executiv, avand mereu ambitia de a reduce decalajele fata de tarile dezvoltate din UE. In acest sens FIC a elaborat o serie de propuneri care, daca ar fi implementate, ar putea ajuta Romania sa recupereze aceste decalaje.
Opinia membrilor FIC este ca nivelul salariului minim nu trebuie decis in mod administrativ, ci trebuie sa fie rezultatul negocierilor dintre sindicate si patronate, pe baza unor criterii obiective, stabilite in prealabil dupa un calendar previzibil. Trebuie sa fim constienti ca salariul minim are ca efect secundar cresterea treptata a tuturor salariilor dintr-o economie inclusiv cele din sectorul public si aceasta dinamica trebuie supravegheata cu atentie astfel incat sa nu se materializeze doar in inflatie. Pentru a contribui la aceasta dezbatere am analizat argumentele Guvernului si impreuna cu expertii think-tank-ului CPAG si am creionat cateva consideratii privind salariul minim care ar trebui avute in vedere
Nu in ultimul rand, atat Guvernul cat si Parlamentul au luat in mod justificat o serie de masuri punctuale menite sa amelioreze pe termen scurt deficitul acut resimtit pe piata muncii din Romania. Aceste masuri au in vedere fie activarea unor anumite categorii de persoane care nu sunt incluse in piata muncii, fie facilitarea accesului muncitorilor din afara Uniunii Europene sau atragerea inapoi in tara unei parti din diaspora romaneasca.
Membrii FIC cred ca este foarte important ca toate politicile ce privesc piata muncii sa fie abordate intr-un sistem unitar in cadrul unei strategii pe termen lung, sa nu fie adoptate cu celeritate nejustificata si fara o consultare serioasa cu toti actori relevanti. Companiile membre FIC care angajeaza aproximativ 200.000 de oameni si au o cifra de afaceri cumulata de 200 de miliarde RON isi exprima deplina disponibilitate de a purta un dialog privind piata fortei de munca din Romania.
 
ABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIMhiltiRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
quadratum
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
CDS
Ubitech
rigips
BogArt
SSAB
EURO BUILD
Acvatot 2019
GEWISS
AED
konsent
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
MCA
noark
leviatan
DRS
Arduro
VEGO
ELECTROGRUP
concelex
SIGM
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<