Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - BestJobs: Competentele digitale, cele mai cautate abilitati la angajare in 2022
BestJobs: Competentele digitale, cele mai cautate abilitati la angajare in 2022 Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 03 Ian 2022 13:29
Digitalizarea si automatizarea schimba dramatic lumea si piata muncii. Criza sanitara a accelerat procesul de schimbare iar adoptia noilor tehnologii determina aparitia unor industrii si joburi complet noi.
In fata acestor schimbari, capacitatea de a invata si a ne adapta este fundamentala. Forumul Economic Mondial estima intr-un raport privind piata muncii ca peste 50% din angajati vor avea nevoie de reconversie profesionala sau de dezvoltarea unor abilitati noi, majoritatea digitale, pentru a putea face fata noilor cerinte de pe piata muncii.
 
TOP 10 abilitati cautate de catre angajatori in 2022
1. Stiinta datelor (data science)
2. Inteligenta artificiala
3. UX Design
4. Dezvoltare Web
5. Cloud Computing
6. Programare Blockchain
7. Comunicare si colaborare remote
8. Securitatea datelor
9. Managementul stresului
10. Managementul inovatiei
 
Stiinta datelor (data science)
Probabil ca ai auzit citatul matematicianul britanic Clive Humby: „Datele sunt noul petrol”. Daca te intrebi de ce companii precum Google, Facebook si Amazon sunt atat de puternice, acest lucru se intampla din doua motive: pe de o parte, este cantitatea de date pe care o detin si, pe de alta parte, forta de munca care poate analiza si interpreta datele.
Este aproape imposibil sa ne imaginam piata muncii de astazi fara analiza de date. Este solicitata in aproape toate sectoarele, cum ar fi sanatatea, finantele, logistica si comertul electronic. Sarcina unui analist de date este sa colecteze, sa evalueze si sa proceseze date relevante si sa le transforme in informatii relevante pentru deciziile de afaceri. Cu abilitatile lor analitice si cunostintele puternice de programare, astfel de specialisti sunt capabili sa rezolve multe probleme ale lumii de astazi.
Cum sa-ti dezvolti abilitatile de analiza de date?
- Invata un limbaj de programare
- Fa un curs de statistica
- Informeaza-te constant despre industria in care lucrezi, contextul si problemele cu care se confrunta compania ta.
 
Inteligenta artificiala
Machine learning, neural networks, supervised learning sau reinforcement learning systems – sunt termeni tot mai des intalniti. Pe masura ce cantitatea de date continua sa creasca, aplicatiile pentru AI sunt la o scara tot mai mare si din ce in ce mai relevante si utile. AI devine o abordare generala a rezolvarii problemelor. De exemplu, cel mai mare retailer online din lume, Amazon, foloseste inteligenta artificiala pentru prognoza cererii. Algoritmii de invatare automata pot estima numarul de produse necesare, reducand costurile de stocare si, prin urmare, costurile pentru client. Dar aplicabilitatea sa este mult mai mare. Cu ajutorul inteligentei artificiale, software-ul de recunoastere faciala, masinile autonome si chiar robotii chirurgicali sunt posibile si apar in mod constant noi domenii de aplicare.
Specialistii in AI au nevoie de o baza solida in proiectare de software, statistica, programare si inginerie.
 
UX Design
Numarul tot mai mare de site-uri web si aplicatii are ca rezultat o crestere a cererii pentru designeri specializati pe experienta utilizatorilor. In zilele noastre, companiile concureaza pentru atentia noastra si isi proiecteaza produsele astfel incat sa petrecem mult timp cu ele si, in mod ideal, sa le folosim in mod regulat. Pentru a atrage utilizatorul, designerii UX lucreaza indeaproape cu alte discipline. Ei proiecteaza produse si servicii digitale care fac viata oamenilor mai usoara.
Sarcina principala pe care o are un designer UX este sa cerceteze modul in care utilizatorii se comporta si interactioneaza cu un produs. Cand se termina cercetarea, este timpul sa proiecteze prototipuri interactive si sa le testeze cu potentiali utilizatori. Aceasta faza de testare ii ajuta sa identifice cea mai buna experienta posibila pe care o pot oferi unui utilizator.
Designerii UX trebuie sa aiba cunostinte solide despre
- metode de cercetarea a utilizatorilor
- prototipare si arhitectura informatiilor
 
Dezvoltare Web
Este motivul pentru care exista continut si aplicatii web online. Astazi, cele mai valoroase companii sunt in tehnologie. Ne-au schimbat intreaga economie si ne-au influentat societatea. Faptul ca devenim din ce in ce mai dependenti de internet nu ofera niciun indiciu ca cererea pentru dezvoltatori web va scadea.
Dezvoltatorii web sau programatorii proiecteaza si dezvolta solutii software bazate pe web, denumite aplicatii web. Pe langa planificarea designului si a arhitecturii, acestia se ocupa si de dezvoltarea ulterioara, intretinerea si optimizarea continua a aplicatiilor web existente. Responsabilitatea unui dezvoltator web este impartita in dezvoltare front-end si back-end, adica lucrul pe partea client sau pe server. Dezvoltatorii Fullstack se ocupa de ambele.
Printre cunostintele necesare pentru a lucra in dezvoltare se numara o buna intelegere a diferitelor limbaje de programare (de exemplu, Python, JavaScript si HTML) si, de asemenea, unele cunostinte despre design responsive si SEO.
 
Cloud Computing
Cred ca ai auzit de Google Drive, Dropbox sau iCloud. Sunt servicii si produse la mare cautare pentru stocarea datelor. Acestea functioneaza cu ajutorul inginerilor cloud, responsabili pentru toate sarcinile tehnice, cum ar fi structurarea si proiectarea interfetei cu utilizatorul. In plus, acestia isi asuma responsabilitatea pentru planificarea, gestionarea si intretinerea infrastructurii cloud.
Daca vrei sa inveti despre cloud computing, trebuie sa stapanesti:
- Servicii Web & APIs
- IT & Data Security
- Migratie de date
 
Programare Blockchain
Blockchain este tehnologia care sta la baza criptomonedelor. Este un sistem descentralizat in care informatiile pot fi stocate si, astfel, serveste ca baza de date. Principalul avantaj al tehnologiei blockchain este ca informatiile stocate sunt imuabile si foarte bine securizate. Datorita gradului ridicat de confidentialitate, este o tehnologie foarte atractiva care gaseste diferite cazuri de utilizare in industriile care se ocupa cu date sensibile precum sanatate, finante si domeniul public. Si deoarece cantitatea de date creste din ce in ce mai mult, blockchain ofera solutia pentru lipsa confidentialitatii si stocarii datelor.
Pentru a lucra in universul blockchain, trebuie sa ai cunostinte despre structurile de date, criptografie, contractele inteligente si intelegerea infrastructurii blockchain.
 
Comunicare si colaborare remote
Pandemia ne-a aratat ca lucrul de la distanta este o abilitate pe care echipele ar trebui sa o stapaneasca. Atunci cand echipa nu este adunata intr-un singur loc si chiar raspandita in fusuri orare diferite, munca in echipa si comunicarea sunt adevarate provocari. Daca sunt neglijate, intregi fluxuri de lucru se deterioreaza, increderea este mai greu de construit, iar echipa se dezbina. Dar ca orice abilitate, ea poate fi dezvoltata.
Pentru a-ti imbunatatii comunicarea si colaborarea la distanta, ar trebui sa ai la dispozitie instrumentele si infrastructurile potrivite pentru activitatile zilnice, sa participi la intalniri online periodice cu echipa si sa-ti tii camera pornita, pentru o conexiune mai buna.
 
Securitatea datelor
Cu greu ne putem imagina societatea de astazi fara internet si tehnologia moderna. Iar pericolele pe care le ridica utilizarea lor nu trebuie trecute cu vederea. Trebuie sa inveti cum sa te protejezi de atacuri cibernetice pentru a naviga in siguranta in sfera digitala. Criminalitatea cibernetica este o realitate a zilelor noastre iar consecintele sale sunt adesea incredibil de costisitoare.
Informeaza-te despre tipul de atacuri cibernetice si cum sa te protejezi de ele, foloseste tehnologie securizata si respecta normele privind securitatea datelor. Un curs acreditat in domeniul securitatii datelor te ajuta sa-ti faci o perspectiva asupra domeniului dar si sa-ti planuiesti pasii catre un job.
 
Managementul stresului
Oboseala, stres, depresie sau burnout sunt termeni tot mai auziti in randul angajatilor si a departamentelor de HR, frecventa lor fiind accelerata de criza sanitara si restrictiile impuse de aceasta.
Managementul stresului are rolul de veni cu strategii si planuri de actiune pentru ca angajatii sa poata suporta mai bine situatiile stresante. Scopul final este de a le imbunatati rezistenta, adica capacitatea de a face fata stresului. In special angajatii din medii dinamice, cu multe schimbari frecvente, au nevoie de pregatire profesionala pentru a preveni astfel de problemele de sanatate.
 
Managementul inovatiei
Digitalizarea continua ne schimba viata personala si cea profesionala mai repede decat oricand. Prin urmare, este mai important ca niciodata pentru companii si angajatii lor sa tina pasul cu noile tehnologii, software si metode de invatare. Managementul inovatiei este instrumentul cheie pentru ca organizatiile de astazi sa ramana competitive si de succes.
Atunci cand intr-o companie este incurajata inovatia, angajatii pot descoperi noi oportunitati de afaceri, pot reduce costurile inutile, pot fi mai agili si pot imbunatati semnificativ proiectele de cercetare si dezvoltare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
concelex
rigips
strabag nivel 1
leviatan
siniat
Acvatot 2019
CDS
quadratum
viarom
noark
ness project
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander