Agenda Constructiilor
Vineri, 04 Decembrie 2020
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - CDR: Modificarea legii dialogului social va perturba suplimentar piata muncii
CDR: Modificarea legii dialogului social va perturba suplimentar piata muncii Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 18 Iun 2020 14:08
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) isi exprima ingrijorarea cu privire la evolutia procesului legislativ de modificare a legii dialogului social in Romania, respectiv propunerea legislativa privind dialogul social, inregistrata la Camera Deputatilor cu nr. Pl-x nr. 715/2018 (Proiectul).
"Constatam ca acest proiect este repus in discutie si este inregistrat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, riscand sa aduca o perturbare suplimentara a pietei muncii, care este in prezent foarte afectata de efectele crizei pandemiei Covid-19 si care are mare nevoie de stabilitate si predictibilitate in contextul economic si social actual. Discutiile avute in trecut referitoare la acest Proiect au dus la concluzia clara ca este nevoie de timp, de o analiza detaliata si de dezbateri deschise, pentru a identifica solutia care sa permita realizarea unui dialog social eficient si constructiv in Romania. La acel moment nu s-a ajuns la un consens intre partenerii sociali, iar reluarea in graba a acestor dezbateri risca sa duca la tensiuni care trebuie evitate, in special in acest context dificil. In prezent prioritatea trebuie sa fie gasirea de solutii care sa permita asigurarea stabilitatii si pastrarea locurilor de munca", precizeaza reprezentantii Coalitiei.
 
CDR considera ca procesul de modificare a legii dialogului social trebuie sa urmeze toate etapele procesului legislativ. Mai mult in multe dintre aspectele prevazute in proiect si Consiliul Concurentei trebuie sa exprime o opinie.
De asemenea, este foarte important ca discutiile pe legea dialogului social sa aiba loc ulterior corectarii modului defectuos in care sunt definite in prezent sectoarele de activitate, deoarece in momentul de fata avem sectoare de activitate care contin industrii complet diferite, care se confrunta cu realitati si particularitati atat de diferite, incat este absolut imposibil de realizat un dialog real, concret si eficient la nivelul respectivului sector de activitate. Practica arata ca acolo unde sectoarele sunt corect definite, exista si un dialog social eficient.
 
"Graba cu care se doreste adoptarea unui proiect de modificare a legii dialogului social este nejustificata. Proiectul, in forma discutata la Camera Deputatilor, instituie un dezechilibru major intre partenerii sociali si contine prevederi care anuleaza de facto conceptul de dialog social constructiv si echilibrat. Trebuie mentionat ca proiectul a primit aviz nefavorabil de la Consiliul Economic si Social", mai arata organizatia.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei considera ca unul dintre pilonii de baza ai competitivitatii economiei Romaniei il constituie piata muncii, care intampina in prezent probleme majore. O reglementare care ar dezechilibra dialogul social nu poate fi nici in interesul salariatilor si nici in cel al investitorilor.
CDR solicita Parlamentului Romaniei si Guvernului sa nu adopte aceste modificari in graba, fara o ampla consultare cu toate partile implicate. Pentru a avea o legislatie stabila care sa nu deterioreze suplimentar piata muncii, Parlamentul ar trebui sa caute un acordul al patronatelor si al sindicatelor reprezentative la nivel national pe schimbarile propuse.
 
***
CDR este o initiativa privata construita ca un acord de colaborare prin participarea colectiva a membrilor sai si reuneste organizatii cum sunt Camera Americana de Comert in Romania (AmCham), Camera Franceza de Comert in Romania (CCIFER), Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Straini (FIC), Confederatia Patronala Concordia (CPC) si Consiliul National al Ȋntreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania(CNIPMMR).
CDR angajeaza peste un milion de oameni si genereaza aproximativ 50% din PIB.
Scopul CDR este de a oferi o baza coerenta pentru consultare cu Guvernul si alte institutii publice pe teme care au impact asupra climatului economic si de afaceri din Romania.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19AUTODESKVideoConfAC-iulelmas_1octALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hilti
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
strabag nivel 1
rigips

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere