Agenda Constructiilor
Luni, 23 Decembrie 2024
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - eJobs: Romania este tot mai atragatoare pentru muncitorii straini
eJobs: Romania este tot mai atragatoare pentru muncitorii straini Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 08 Mai 2024 10:35
Romania se afla pe locul al 89-lea in topul celor mai atragatoare destinatii de relocare profesionala, crescand in clasament fata de 2020, cand se afla pe locul 92, dar sub ratingul din 2018, cand atinsese pozitia 78. Bucurestiul in schimb, obtine un scor mai scazut decat cel de la nivel de tara, fiind plasat pe locul 118, potrivit studiului anual realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network, The Stepstone Group si eJobs.ro, unicul partener The Network pe piata din Romania. Candidatii care ar fi cel mai tentati sa accepte o oferta de job din Romania sunt cei din Pakistan, Italia, Elvetia, Ungaria si Austria, urmati de cei din Tunisia, Marea Britanie, Olanda, Serbia si Irlanda.
"Intrebati care ar fi motivele pentru care ar alege Romania, 52% au pus pe primul loc calitatea vietii, faptul ca exista un mediu care prielnic familiilor (49%), numarul si tipul de joburi scoase in piata de angajatori (47%), costul vietii (40%), spiritul ospitalier si cultura incluziva (38%), faptul ca este o tara in care s-ar simti in siguranta (34%), dar si faptul ca formalitatile pentru a accesa piata muncii din Romania sunt mai putin complicate decat pentru alte tari. Ne lipsesc, insa, argumente precum calitatea vietii sau existenta unui sistem de sanatate in care sa aiba incredere, motive care se regasesc, totusi, in lista celor care ar vrea sa emigreze, in general, nu doar in Romania”, explica Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs.ro, partenerul the Network in Romania.
De cealalta parte, motivele care ii determina pe romani sa ia in calcul varianta de a lucra in afara sunt legate contextul economic si de faptul ca isi doresc salarii mai mari, dupa cum sustin 85% dintre respondenti. Lista argumentelor continua cu perspectivele mai bune de evolutie in cariera pe care cred ca le-ar avea in alta tara (48%), o mai buna calitate a vietii, in general (77%), numarul si tipul joburilor scoase in piata de angajatorii straini (50%), dar si accesul la un alt mediu cultural (43%). „Cei care amana decizia de a pleca din tara sau refuza, pur si simplu, aceasta optiune spun ca sunt tinuti aici de faptul ca s-ar desparti de familie, de atasamentul pe care il au fata de casa si de teama ca nu s-ar putea adapta, dar si de costurile ridicate pe care le-ar presupune o relocare. Romanii se mai tem de bariera de limba, de diferentele culturale si, pentru ca suntem o natie care isi doreste mai degraba sa cumpere o locuinta decat sa stea in chirie, sunt descurajati de faptul ca le-ar fi destul de greu sa faca o achizitie imobiliara”, mai spune Roxana Draghici.
Aceste argumente trebuie corelate si cu faptul ca 31% dintre candidatii romani care ar fi dispusi sa plece in strainatate ar face acest lucru pentru o perioada lunga de timp. Doar 8% ar viza o experienta mai scurta, de cel mult un an. Tarile catre care se indreapta cei mai multi dintre candidatii romani sunt Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, SUA, Franta, Olanda si Austria. 
De la inceputul anului si pana acum, din cele aproape 100.000 de joburi postate pe eJobs.ro. aproximativ 9.000 au fost pentru strainatate. Pentru acestea au fost inregistrate 55.000 de aplicari, respectiv 1,4% din numarul total de aplicari aferente perioadei ianuarie – mai 2024. „Studiul realizat la finalul anului trecut alaturi de Boston Consulting Group mai arata faptul ca, la nivel de tara, 23% dintre participantii la cercetare s-au aratat dispusi sa plece la munca in afara tarii. In ceea ce priveste segmentele de candidati cu cea mai mare cautare in randul angajatorilor, procentele arata astfel: 24% dintre cei cu studii superioare si specialisti ar fi interesati sa lucreze in strainatate si 32% dintre candidatii tineri”, adauga Roxana Draghici.
La nivel global, candidatii din toate cele 185 de tari participante la studiu au asezat pe primul loc in topul preferintelor Londra, drept orasul in care si-ar dori cel mai mult sa lucreze. Clasamentul continua cu Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi si New York.
Studiul a fost derulat in perioada octombrie-decembrie 2023 pe un esantion de 150.000 de respondenti din 185 de tari, printre care si Romania. Raspunsurile au fost colectate de The Network, alaturi  de platformele de recrutare afiliate la nivel international si prelucrate de Boston Consulting Group, companie de consultanta in management, cu sediul central in Boston, Massachusetts. Acesta este cea mai ampla cercetare de profil realizata pe o esantionare globala.
In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile 23.000 de locuri de munca. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiTotalEnergiesRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
noark
MAKITA
SSAB
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
BogArt
leviatan
AED
DRS
GEWISS
CONCEPT STRUCTURE
rigips
EDIT-Structural
konsent
Arduro
EURO BUILD
strabag nivel 1
quadratum
concelex
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
CDS
theda mar

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<