Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - Reveal: Volumul mare de munca, principala sursa de stres pentru 42% din angajati
Reveal: Volumul mare de munca, principala sursa de stres pentru 42% din angajati Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 14 Mai 2024 10:20
Intr-o societate in care stresul profesional devine o problema tot mai urgenta si persistenta, cel mai recent studiu derulat de Reveal Marketing Research si-a propus sa afle mai multe detalii despre manifestarea fenomenului de burnout [epuizare profesionala] in randul romanilor. Conform rezultatelor studiului, doar o treime dintre romani (34%) sunt fericiti la locul de munca, acestia mentionand ca desfasoara activitati care ii implinesc personal si contribuie la o stare generala de bine.
Potrivit datelor studiului anumite grupuri demografice experimenteaza o mai mare implinire in mediul lor profesional, in special femeile (37% vs. 31% barbati), persoanele intre 35-45 ani (43%), cei care au copii (43% vs. 27% dintre cei fara copii) si cei cu venituri peste 5000 RON (39%).
Majoritatea romanilor (47%) se declara multumiti de locul lor de munca si de nivelul de remuneratie pe care il primesc, insa fara ca aceasta satisfactie sa fie insotita de sentimentul de implinire.
Pe de alta parte, 19% dintre romani nu sunt multumiti de locul lor de munca actual, considerand ca nu sunt platiti suficient si ca nivelul de stres este ridicat. Aceasta atitudine fata de locul de munca este regasita in special in cazul celor cu varste cuprinse intre 45-55 de ani (24%) si a celor cu venituri mici, sub 3000 RON (33%).
 
65% dintre romani declara ca au observat colegi afectati de sindromul burnout la locul de munca
Pe de alta parte, jumatate dintre romani (51%) declara ca au realizat initiative pentru minimizarea nivelului de stres la locul de munca, in special cei cu varste intre 18-24 ani (58%) si cei cu venituri mari peste 5000 RON (57%).
In prezent, o proportie semnificativa de 65% dintre romani declara ca au observat colegi afectati de sindromul burnout la locul de munca, acestia manifestand simptome de epuizare fizica sau psihica. Acest fenomen este remarcat in mai mare masura in randul reprezentantilor Generatiei Z, cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani (77%), persoanelor mature intre 45-55 de ani (71%) si a celor cu venituri mari peste 5000 RON (71%).
Mai mult decat atat, jumatate dintre romani (51%) au afirmat ca au luat initiative de-a lungul timpului pentru a minimiza nivelul de stres cu care se confrunta la locul de munca. Acest comportament este mai des intalnit in randul celor cu varste cuprinse intre 18-24 ani (58%) si a celor cu venituri mari peste 5000 RON (57%).
"Datele studiului releva ca fenomenul epuizarii la locul de munca este o realitate observata de o parte semnificativa a angajatilor din Romania ce necesita masuri pentru a minimiza stresul la locul de munca.  Factorii precum genul, varsta, statutul familial si nivelul de venit influenteaza in mod semnificativ perceptia de implinire la locul de munca, iar intelegerea acestor diferente este esentiala pentru elaborarea unor strategii de gestionare a resurselor umane si pentru crearea unui mediu de lucru mai motivant pentru toti angajatii", a mentionat Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.
Metodele principale de combatere a stresului la locul de munca includ luarea concediilor de odihna (41%), petrecerea timpului in oras sau sesiuni de shopping (37%) si relaxarea prin ascultarea de muzica (29%).
In ceea ce priveste principalele cauze ale nivelului crescut de stres in randul angajatilor, observam ca acestea includ volumul ridicat de munca (42%), plafonarea salariului (33%), preluarea excesiva de responsabilitati (33%), interactiunea cu clienti dificili (24%) sau presiunea generata de crize financiare cauzate de fenomene precum inflatia sau recesiunea (19%).
La o privire mai atenta, observam ca in cazul persoanelor intre 35-55 ani volumul de munca ridicat genereaza un nivel de stres mai ridicat (47%), in timp ce plafonarea salariului este o cauza mai des intalnita in cazul barbatilor (35% vs. 30% femei), iar clientii dificili sunt mai des mentionati de tinerii intre 25-34 ani (30%).
Indreptandu-ne atentia catre solutiile cele mai frecvent utilizate de catre angajati pentru a face fata nivelului ridicat de stres sau epuizarii cauzate de volumul mare de munca, 41% dintre romani isi iau concediu de odihna, 34% prefera sa se relaxeze in timpul liber prin activitati precum iesiri in oras sau shopping, 29% asculta muzica pentru a se destinde, in timp ce 26% aleg sa ia pauze mai lungi si mai dese pentru a crea un mediu de lucru mai agreabil.
22% dintre respondenti considera ca schimbarea locului de munca ar putea fi o modalitate de a face fata nivelului ridicat de stres, in timp ce 12% au mentionat o crestere a consumului de substante precum tutunul sau alcoolul pentru a face fata stresului, iar 8% au apelat la serviciile unui terapeut sau psiholog.
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
siniat
CONCEPT STRUCTURE
concelex
konsent
rigips
noark
Arduro
ness project
Acvatot 2019
EDIT-Structural
leviatan
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
viarom
MAKITA
strabag nivel 1
BogArt
Ubitech
CDS

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
top 500
top 500
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander