INACO: Romania ar trebui sa aloce 6 miliarde euro pentru digitalizare, prin PNRR |
Punct de vedere Publicat de Stelian DINCA 25 Ian 2021 11:49 |
De ce nu crede Guvernul la modul real in Digitalizare? Declarativ stam bine. Faptic, nu. Digitalizarea Romaniei este subfinantata de cel putin 9 ori in planul Guvernului de redresare, cu alocari prevazute in valoare de doar 0,7 miliarde euro, in loc de 6 miliarde cat ar fi trebuit minimum sa fie. Cifrele impuse de europeni vin, din pacate, dupa ani lungi de finantare nula pentru digitalizarea educatiei la ministerul de profil si subfinantari cronice pentru digitalizarea administratiei publice in tara noastra.
Contextul ne obliga acum la actiune.
Economia globala a intrat intr-o noua etapa de dezvoltare accelerata bazata pe noile tehnologii digitale. Pe de o parte, Romania va fi gazda sediului Agentiei Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetica. Pe de alta parte, Comisia Europeana a cerut explicit Romaniei sa refaca Planul National de Redresare si Rezilienta pe baza caruia va putea absorbi cei 30,4 miliarde de euro in urmatorii 7 ani. Prima varianta a acestui plan a ignorat solicitarile CE.
Europenii ne cer ferm si clar sa ne modernizam prin investitii in transformare digitala de minimum 20% (cel putin 6,08 miliarde de euro), in economia verde de minimum 37% si sa respectam recomandarile specifice de tara. Strategia pentru Digitalizarea Educatiei SmartEDU este in plina dezbatere publica la Minsiterul Educatiei, pana in data de 15 februarie. Adoptarea ei ulterioara va trebui dublata de un plan de actiune ferm finantat, ca sa nu ramana un document doar pe hartie. Este de la sine inteles ca argumentele noastre specifice de tara, repetate ani de-a randul, ca nu ne-am rezolvat inca problema drumurilor si a infrastructurii de transport in ultimele doua cicluri financiare europene nu mai sunt tolerate in Planul nostru de redresare finantat de CE in 2021-2027.
Cu alte cuvinte, europenii ne spun: tineti pasul sau nu vedeti banii! Din cele 30,4 miliarde de euro destinate instrumentului de finantare „Mecanismul de redresare si rezilienta”: 13,7 miliarde de euro sunt granturi si 16,6 miliarde de euro sunt credite cu dobanda preferentiala.
Un material de Andreea Paul, presedintele INACO - Initiativa pentru competitivitate
|