ECOLIVING: Cladirile ecologice nu mai sunt o nisa, ele devin o “piata” importanta |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 07 Ian 2020 06:15 |
Schimbarile din domeniul imobiliar aduc nevoia de adoptare a unui model de afaceri in care utilizarea eficienta a resurselor locale, combinata cu inovarea continua, permite viitorilor proprietari sa aleaga case construite cu respect pentru natura si o amprenta ecologica minima. Eco-bordeiul, un proiect inedit pe piata imobiliara din Romania, realizat de Eco Living Project, propune un nou concept, ce include inovatii la toate nivelurile de constructie, de la fundatie si inginerie structurala la finisaje. Materialele naturale, stratificatia optimizata a anvelopei si solutiile HVAC sinergetice au ca rezultat un timp de constructie de 4-6 luni si o abordare eficienta din punct de vedere al utilizarii resurselor.
Interviu cu ec. Vlad Stanciu (36 de ani), CEO la The Romanian Sustainable Energy Cluster - ROSENC, co-fondator Eco Living Project. Managerul este facilitator de inovare din 2011, co-fondator in 6 start-up-uri inovative si manager de program pe Timisoara pentru Innovation Labs - cel mai mare program de pre-accelerare pentru start-up-uri in tehnologie din Romania.
- Ce este, pe scurt, Eco-bordeiul?
- Eco-bordeiul, realizat de Eco Living Project, este o platforma tehnologica ce cuprinde solutiile noastre si ale partenerilor nostri in materie de materiale, proiectarea cladirilor, aplicatii HVAC si IoT, toate convergand intr-un concept durabil de locuire. In urma a cinci ani de cercetare-dezvoltare, plus iteratii repetate ale produselor si feedback-ul clientilor, solutia actuala este integrata deja pe piata locala. Formele, volumele interioare si orientarea caselor sunt produsul unei abordari solare de proiectare, care, impreuna cu acoperisul verde, fac ca locuintele sa iasa in evidenta.
- Cum se realizeaza aceste case, mai exact?
- Conceptul utilizeaza pamantului ca element activ, care racoreste interiorul in timpul verii si il mentine cald in sezonul rece. Fatada dinspre sud este de sticla, iar cea de nord este constituita dintr-un deal artificial, ce functioneaza ca o "patura". Peretii interiori sunt din beton pamant, care regleaza pasiv umiditatea interioara si actioneaza ca o baterie termica. Materialul este creat in situ, folosind o reteta specifica solului si agregatelor locale. Solutiile HVAC eficiente din punct de vedere al costurilor, cum ar fi incalzirea electrica sub pardoseala si ventilatia cu recuperare de caldura, functioneaza in sinergie cu efectele pasive ale betonului de pamant. In plus, orientarea optima fata de soare si geometria caselor permit iluminarea maxima pe timpul iernii si umbrirea interiorului vara.
- Ce rezultate are proiectul?
- Printre rezultate, se afla un cost anual mediu cu energia de 1.500 de lei /100 mp utili, o umiditate relativa a aerului interior in intervalul 45%-65% in tot anul si un sistem de monitorizare a calitatii aerului interior cu ajutorul caruia garantam ca nu vor aparea condensul, mucegaiurile sau alti alergeni.
- Ce va propuneti, in continuare, pe piata din Romania?
- Am construit deja primele sase locuinte de tip Eco-bordei intre 2017 si 2019, iar acum dorim sa ne pozitionam ca furnizor de tehnologie. Suntem deschisi la oportunitatile de piata ale conceptului nostru de locuinte ecologice in noi teritorii, prin parteneriate. Partenerul nostru de pe piata ar putea fi un dezvoltator imobiliar care sa impartaseasca aceeasi ambitie, de exemplu, in scopul realizarii unui cartier de locuinte ecologice, sau un constructor care doreste sa implementeze proiectele dorite de clientii nostri. De asemenea, vom continua sa inovam prin colaborarea cu furnizorii de tehnologie de pe plan national si international, cum ar fi Institutul URBAN-INCERC, sau Institutul Craterre (Franta) - centrul principal al arhitecturii de pamant din Europa, precum si mai multe companii cu un accent deosebit pe inovare. Ne straduim constant sa crestem comunitatea partenerilor nostri, obiectivul actual fiind extinderea in fiecare an a retelei de parteneri de piata catre o noua tara.
|