Agenda Constructiilor
Miercuri, 27 Ianuarie 2021
Home - Stiri - Sustenabilitate - GREEN Deal poate scoate China din parteneriatul de constructie a Reactoarelor 3 si 4
GREEN Deal poate scoate China din parteneriatul de constructie a Reactoarelor 3 si 4
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 21 Ian 2020 12:23
Pactul ecologic european - Green Deal ar putea scoate investitorii chinezi de la China General Nuclear Power Corporation (CGN) din parteneriatul cu statul roman pentru constructia noilor reactoare de la Cernavoda (3 si 4), dupa cinci ani de negocieri. Declaratia a fost facuta de prim-ministrul Ludovic Orban intr-un interviu acordat recent agentiei Hot News, in care oficialul precizeaza ca toate investitiile din domeniul energetic din Romania vor fi facute in acord cu Green Deal.
"Mie imi este clar ca nu o sa mearga cu chinezii (...) Vom vedea cu ce partener (vor fi facute reactoarele n.r.). Este vorba de partener si finantare", a spus premierul Ludovic Orban.
Pactul Ecologic European, lansat in decembrie 2019 sub titlul Green Deal de catre Comisia Europeana, propune intreprinderea masurilor necesare pentru ca Europa sa devina neutra din punct de vedere al impactului asupra climei, pana in anul 2050.
In perioada urmatoare, Comisia Europeana va propune un act legislativ european privind clima, prin care acest angajament politic va deveni o obligatie juridica si va impulsiona investitiile. Printre masurile concrete ce vor fi intreprinse se afla decarbonizarea sectorului energetic, renovarea cladirilor, sprijinirea inovatiilor in industrie si introducerea unor forme de transport public si privat mai putin poluante si mai ieftine.
In Green Deal nu se mentioneaza deloc energia nucleara, daca si in ce conditii ar mai putea fi folosita in Europa. In acest context, respectarea ad-literam a directiilor Pactului Ecologic European (in lipsa unor derogari pentru Romania) determina obligativitatea de a exploata rapid resursele din Marea Neagra si de a le valorifica in tari membre ale UE, considera Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
"Este greu de crezut ca in urmatorii ani va putea fi fezabila functionarea sistemului energetic national fara Cernavoda. Gazul natural a fost forma de energie care era vazuta pana acum cativa ani ca fiind forma viitorului energetic, care va inlocui petrolul. Depunctarea acestuia si transferarea lui doar intr-o forma de tranzitie schimba multe din geopolitica gazelor naturale din urmatorii ani. Impunerea unui termen limitat de folosire a gazelor naturale atrage o tendinta de exploatare rapida a gazelor, care va aduce, pe termen scurt, un surplus de gaz pe piata si, implicit, preturi mici, corelate cu reducerea veniturilor pe care Romania le poate obtine din exploatarea gazelor naturale. In aceasta faza, daca Romania ar avea o viziune asupra viitorului pe care si-l doreste, ar trebui sa se pozitioneze sub aspectul de a intra in acest joc sau de a risca si a astepta o noua era a gazelor naturale, determinate de Viitorul Pact care se va semna in anul 2050", precizeaza Dumitru Chisalita.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLPLANelmas_1octCOVID-19VideoConfAC-iulAUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
hidroplasto
CELCO 2020
rigips
Acvatot 2019
hilti
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AHK 2018
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere