Planul national de investitii vizeaza tranzitia economiei la dezvoltarea durabila |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 23 Iul 2020 11:20 |
Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei a organizat miercuri, 21 iulie 2020, Conferinta „Strategia Nationala pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2030 (SNDDR 2030), Cadrul de planificare strategica pentru Strategia de Dezvoltare Locala a Administratiei Publice”. Sub motto-ul „Planificam global, actionam local!”, organizatorii si-au propus sa creeze un spatiu de discutiii care sa reuneasca o gama diversa de actori institutionali de la nivel central si local, pentru a accelera dezvoltarea Romaniei pe baza celor 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabila (ODD).
Evenimentul vine in intampinarea noului exercitiu financiar 2021-2027, a carui structura va incuraja investitiile sustenabile.
„Astazi, cand liderii europeni au ajuns la un acord pentru relansarea economica, am reusit sa aducem la aceeasi masa actori cheie de la toate nivelurile de decizie. Romania va primi 80 de miliarde de euro pentru a-si recladi economia. Aceste fonduri ar trebui folosite pentru a schimba paradigma de dezvoltare intr-una durabila, care sa puna accentul pe bunastarea cetatenilor. Este esential sa folosim banii europeni in mod eficient, ceea ce inseamna ca avem nevoie de o abordare coerenta si unitara, a declarat consilierul de stat Laszló Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila
In acest context, consilierul de stat Laszló Borbély a anuntat ca Departamentul pentru Dezvoltare Durabila va lansa, in noiembrie, un ghid pentru elaborarea Strategiilor de dezvoltare locala 2021-2027, in acord cu Strategia nationala pentru dezvoltarea durabila a Romaniei 2030.
In ceea ce priveste Obiectivele de Dezvoltare Durabila, Ionel Danca, seful Cancelariei Prim-Ministrului, a precizat ca tot planul national de investitii si relansare economica are la baza tranzitia economiei romanesti catre un model de dezvoltare durabila.
”Spre exemplu, avem planificate investitii de aproximativ 16 milioane de euro in noi capacitati de productie a energiei din surse de energie verde. Obiectivele pentru dezvoltare durabila pot sa aduca beneficii pentru companii si pentru Romania, intrucat cresterea competitivitatii companiilor romanesti, dezvoltarea infrastructurii, utilizarea surselor de energie curata, reprezinta bazele unui model de dezvoltare economica care poate sa duca la cresterea calitatii vietii pentru toti romanii”, a declarat Ionel Danca.
|