Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - TRANZITIA energetica si indicele ETI de monitorizare a impactului masurilor aplicate
TRANZITIA energetica si indicele ETI de monitorizare a impactului masurilor aplicate
Sustenabilitate & CSR Publicat de Ovidiu Stefanescu 16 Apr 2019 06:52
Forumul Economic Mondial (WEF) a publicat recent un raport centrat pe incurajarea procesului de tranzitie energetica - demers ce face parte din planul mai amplu de initiativa ce are ca element central conturarea clara a tendintelor viitoare din domeniul respectiv. Documentul prezinta in rezumat rezultatele cercetarilor anterioare, reunite in asa-numitul „indice” de tranzitie ETI, ce evalueaza stadiul existent al performantei a 40 de indicatori din 115 state de pe intregul mapamond, estimand totodata capacitatea mediilor macroeconomice respective de a asigura trecerea la sisteme mai sigure, sustenabile, cuprinzatoare si accesibile, in acelasi timp.
Pe scurt, expertii WEF observa ca pe plan global procesul de tranzitie a fost oarecum incetinit, cu toate ca in primii doi ani dupa semnarea acordului de la Paris peste 135 de milioane de persoane au fost racordate la sistemele de electricitate. Cu toate acestea, intarzieri nepermise s-au inregistrat in ceea ce priveste sustenabilitatea din punct de vedere ecologic, iar din cauza majorarii preturilor de alimentare cu electricitate progresele din perioada anterioara au fost estompate.
Afirmatiile respective vizeaza in special statele dezvoltate ale lumii, care, in pofida faptului ca inregistreaza indici ETI foarte buni, au inca probleme legate de echilibrarea cresterii economice cu exigentele referitoare la protectia mediului. In ceea ce priveste amprenta de carbon, in aceste regiuni nu au fost consemnate progrese notabile. O alta mentiune notabila este ca tarifele au sporit mai alert in ultima perioada pentru consumatorii casnici in raport cu cei industriali, fapt ce a starnit ingrijorari cu privire la echitatea sistemului actual de tranzitie, cel mai acut reflectate in Franta prin protestele „vestelor galbene” si in SUA prin noul „green deal”.
In ceea ce priveste statele aflate in curs de dezvoltare, pe fondul cresterii economice alerte, a urbanizarii si a imbunatatirii conditiilor de viata, cererea de energie a sporit considerabil, carbunele fiind inca sursa majora de furnizare a mixului necesar pentru suportul acesteia. In contextul dat, cheia problemei rezida in obtinerea unui echilibru intre cererea tot mai mare a unui sector industrial in crestere si necesitatea unei griji sporite fata de mediu.
De reamintit faptul ca principalele imperative ale performatei sistemelor energetice raman securitarea si accesul, sustenabilitatea ecologica si asigurarea unui suport adecvat pentru o crestere economica sustinuta. Pentru a atinge obiectivul respectiv, este necesara abordarea catorva dimensiuni esentiale - si anume: reglementarea si asumarea politica, reforma institutionala si administrativa, asigurarea unei infrastructuri potrivite si inovatoare, incurajarea participarii resursei umane, restructurarea sistemului energetic si asigurarea fluxurilor investitionale.
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
ness project
MAKITA
leviatan
Acvatot 2019
strabag nivel 1
rigips
theda mar
siniat
CONCEPT STRUCTURE
concelex
Ubitech
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
viarom
CDS

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander