UNSAR: 90% dintre romani considera ca schimbarile climatice sunt reale |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 08 Oct 2019 09:25 |
Peste 90% dintre romani considera ca schimbarile climatice sunt reale, arata un studiu realizat de IRES pentru Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR). Dintre participantii la studiu care au declarat ca schimbarile climatice sunt reale, 46% considera ca acestea reprezinta o problema extrem de serioasa, pe o scala de la 0 la 10 (unde zero inseamna ca nu este o problema serioasa, iar 10 ca este o problema extrem de serioasa), acestia acordand schimbarilor climatice punctajul maxim.
In ceea ce priveste efectele schimbarilor climatice, principalele ingrijorari ale romanilor sunt furtunile violente (33% dintre respondenti), urmate de topirea ghetarilor (16%), seceta (15%), incendiile de vegetatie (14%), valurile de caldura (11%) si inundatiile (6%).
"Schimbarile climatice au inceput sa aiba un impact semnificativ. Si in acest context, protectia oferita de industria de asigurari este o importanta cale de a absorbi aceste riscuri", a declarat Adrian Marin, presedintele UNSAR.
La nivelul industriei de asigurari, doar in prima jumatate a anului 2019, companiile de profil au platit despagubiri de 47,1 milioane de lei pentru asigurari obligatorii si facultative de locuinte, in crestere cu 56% fata de perioada similara din 2018, potrivit datelor ASF-Autoritatea de Supraveghere Financiara.
In ceea ce priveste masurile pe care romanii sunt dispusi sa le aplice pentru combaterea efectelor schimbarilor climatice, peste 91% dintre participantii la studiu au declarat ca o solutie pentru combaterea acestora este reducerea cantitatii de deseuri si colectarea selectiva a acestora, 87% - reducerea defrisarilor, 86% - izolarea termica a locuintei, 82% - reducerea poluarii industriale, 82% - utilizarea mijloacelor de transport alternative (bicicleta, mers pe jos, transport in comun etc.), 81% - evitarea produselor ambalate, in special cele in plastic, 78% - cumpararea produselor locale sau de sezon, de fiecare data cand este posibil, 76% - limitarea inmatricularilor de autovehicule poluante, 52% - introducerea unor taxe de acces in centrul orasului pentru autovehicule si alte masuri.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.007 de persoane cu varsta de peste 18 ani in luna septembrie 2019, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).
|