GUVERN: Masuri pentru urgentarea autorizarii proiectelor de infrastructura |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 05 Iul 2017 15:06 |
Proiectele de infrastructura de transport de interes national care beneficiaza de finantare europeana vor primi autorizatii de construire fara elaborarea si aprobarea prealabila a unei documentatii de amenajare a teritoriului sau de urbanism, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 49/2017, aprobata recent de Guvern. Prin acelasi document, Executivul a mai modificat si alte acte normative, in scopul de a accelera absorbtia de fonduri europene si in cazul altor programe operationale.
"Intrucat pana la data de 31 decembrie 2018 Romania trebuie sa transmita Comisiei Europene aplicatii de plata in valoare de minimum 3,4 miliarde euro, am considerat necesara urgentarea masurilor care sa asigure conditiile recuperarii intarzierilor inregistrate in absorbtia fondurilor europene", a declarat Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene.
Noile prevederi ale Ordonantei mai vizeaza, astfel, modificarea mecanismului prefinantarii, in sensul ca se introduce posibilitatea acordarii de prefinantare pentru toate categoriile de cheltuieli eligibile, respectiv pentru toate proiectele implementate de autoritati publice locale si beneficiari privati, indiferent de fondul european care le finanteaza.
OUG 49/2017 modifica si pragul de supracontractare
Prin noua Ordonanta, s-a decis largirea bazei de proiecte care pot genera cheltuieli eligibile prin majorarea procentului de contractare. La nivel de program finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul de Coeziune (FC), cofinantarea de la bugetul de stat se poate contracta, in limita a 50% din valoarea acestei alocari, cu incadrarea in creditele de angajament aprobate cu aceasta destinatie prin legile bugetare anuale. Totodata, in ceea ce priveste proiectele finantate prin Fondul Social European (FSE) si Fondul de Ajutor European (FAE) destinat celor mai defavorizate categorii sociale, cofinantarea de la bugetul de stat se poate acorda, in limita a 20% din valoarea acestei alocari, cu incadrarea in creditele de angajament aprobate cu aceasta destinatie prin legile bugetare anuale.
Instituirea unei norme privind emiterea titlului de creanta pentru beneficiarii nationali care pot fi din categoria universitatilor, institutelor de cercetare, organizatiilor sau fundatiilor, institutiilor/ autoritatilor publice
Avand in vedere inchiderea perioadei de programare 2007-2013, precum si necesitatea finalizarii programelor aferente acestei perioade, se impune o interventie legislativa, in sensul introducerii de reglementari care sa faca posibila continuarea finantarii programelor pana la finalizarea, in bune conditii, a acestora si prevederea mecanismelor si fluxurilor financiare necesare recuperarii debitelor si reglarii soldurilor finale. Prin completarile aduse prin propunerea de ordonanta de urgenta se instituie masurile necesare pentru reintregirea bugetului de stat.
Pentru a consulta varianta integrala a OUG nr. 49/2017, click aici!
|