IMPRUMUT de 177 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii judiciare |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 13 Mar 2019 07:17 |
In sedinta Guvernului din data de 12 martie 2019, Executivul a aprobat un memorandum cu tema: „Nota mandat privind negocierea Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei privind contractarea unui imprumut in valoare de 177 milioane de euro, in vederea sprijinirii proiectului privind modernizarea infrastructurii judiciare in Romania”.
Dupa cum se arata in memorandumul ce va fi trimis presedintelui Romaniei spre aprobare, cu acordul premierului, in sedinta Guvernului din 7 martie 2018 a fost aprobat Memorandumul cu tema: „Acord de principiu privind contractarea unui imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), in valoare de pana la 223 milioane euro, in vederea sprijinirii proiectului Investitii in infrastructura penitenciarelor”, in baza caruia Romania a transmis in scris finantatorului extern solicitarea privind contractarea imprumutului mai sus-mentionat. Ca urmare a acestei solicitari, BDCE a realizat o evaluare a proiectului propus. In urma misiunilor de evaluare a proiectului, s-a stabilit ca denumirea „Modernizarea infrastructurii judiciare in Romania” este cea mai relevanta atat din punctul de vedere al incadrarii cat mai exacte a acestuia in politica finantatorului, respectiv in sectoarele de actiune specifice BDCE, cat si din perspectiva componentelor incluse in proiect. De asemenea, a avut loc o reevaluare a sumei necesare pentru implementarea proiectului si a perioadei necesare pentru implementare. Iar la data de 15 noiembrie 2018, Consiliul de Administratie al BDCE a aprobat acordarea unui imprumut in valoare de 177 milioane de euro, in perioada imediat urmatoare fiind prevazuta a se desfasura negocierea acordului-cadru de imprumut aferent.
Ministerul Justitiei (MJ) va implementa proiectul prin Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), institutie aflata in subordinea MJ, in calitate de agentie de implementare a proiectului, careia i se va delega intreaga autoritate si responsabilitate in utilizarea cu maxima eficienta a tuturor surselor proiectului si in realizarea obiectivelor acestuia. ANP va infiinta o unitate de implementare a proiectului (UIP), care trebuie sa functioneze corespunzator pe intreaga durata de implementare a proiectului.
Astfel, UIP din ANP se va ocupa de:
- construirea unui penitenciar avand 1.000 de locuri de detentie, in localitatea Berceni, judetul Prahova;
- construirea unui penitenciar avand 900 de locuri de detentie in localitatea Unguriu, judetul Buzau;
- construirea unei institutii de pregatire profesionala pentru personalul din penitenciare in orasul Pantelimon, judetul Ilfov;
- construirea unui centru pentru recuperarea capacitatii de munca a ofiterilor din penitenciare in Rotbav (Feldioara), judetul Brasov.
Costul total net estimat al proiectului este de 221,5 milioane de euro (excluzand taxele si impozitele datorate pe teritoriul Romaniei) si va avea ca surse de finantare imprumutul BDCE, in valoare de 177 milioane de euro (reprezentand circa 80% din costul total net) si contributia Romaniei, in valoare de 44,5 milioane de euro (suma ce va fi alocata de la bugetul de stat in bugetul MJ si transferata ANP). Pentru a descarca memorandumul aprobat in sedinta Guvernului, click aici!
|