Agenda Constructiilor
Miercuri, 02 Aprilie 2025
BUCIN MOB
Home - Stiri - Actualitatea interna - Planul National Social pentru Clima - peste 6 miliarde euro pentru piata lemnului
Planul National Social pentru Clima - peste 6 miliarde euro pentru piata lemnului
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 31 Mar 2025 09:51
Romania are o noua oportunitate strategica rara: sa imbine tranzitia energetica si protectia sociala cu dezvoltarea unui sector forestier durabil si a unei industrii moderne a lemnului. Prin Planul National Social pentru Clima (PNSC), finantat cu peste 6 miliarde euro din Fondul Social pentru Clima al Uniunii Europene, resursa regenerabila lemn poate fi transformata intr-un motor al bioeconomiei si al incluziunii sociale daca Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) va sprijini utilizarea lemnului, anunta ASFOR - Asociatia Forestierilor din Romania.
"Este esential ca acest plan sa integreze in mod real padurile, industria lemnului si comunitatile rurale in strategiile de reducere a emisiilor, renovare energetica si crestere economica. Romania poate si trebuie sa devina un exemplu european de utilizare superioara a resurselor naturale in beneficiul societatii", precizeaza reprezentantii ASFOR.
 
UE incurajeaza utilizarea lemnului in constructii
Lemnul este un material strategic in tranzitia catre constructii cu amprenta redusa de carbon. Comisia Europeana, prin Strategia Forestiera a UE pentru 2030, incurajeaza utilizarea lemnului in constructii si inlocuirea materialelor poluante cu solutii ecologice, regenerabile.
"Este esential ca masurile din PNSC care vizeaza renovarea cladirilor si eficienta energetica sa sprijine activ utilizarea materialelor naturale - fatade din lemn, tamplarie din lemn, izolatii pe baza de fibra de lemn sau celuloza, panouri din lemn stratificat (CLT). In special in mediul rural, lemnul este mai potrivit decat alternativele sintetice, oferind nu doar izolatie termica, ci si beneficii economice si ecologice.
Pentru ca lemnul romanesc sa fie utilizat superior, trebuie sa incurajam o silvicultura bazata pe cicluri lungi de productie, capabila sa furnizeze sortimente valoroase. Astazi, doar o mica parte din lemn este transformat in produse cu durata lunga de viata - tamplarie, mobila, elemente constructive.
Este timpul sa aplicam cu adevarat principiul utilizarii lemnului in cascada: prima data in constructii, apoi in mobilier, apoi in panouri si, doar in ultima instanta, ca sursa de energie. Sprijinind valorificarea superioara a lemnului, sustinem de fapt o gospodarire forestiera responsabila, care mentine biodiversitatea, protejeaza solurile si ofera locuri de munca durabile in zonele montane si forestiere", mai arata ASFOR.
 
 
Propuneri ASFOR pentru integrarea padurii in PNSC
Pentru ca padurile si lemnul sa devina parte integranta a tranzitiei ecologice, ASFOR propune ca Planul National Social pentru Clima sa includa:
• Subventii pentru materiale de constructie ecologice din lemn in renovarea locuintelor vulnerabile;
• Sprijin pentru microintreprinderi din industria lemnului care investesc in produse cu valoare adaugata mare;
• Promovarea constructiilor din lemn in infrastructura publica (scoli, centre comunitare, dispensare);
• Dezvoltarea de clustere regionale pentru bioeconomie forestiera si antreprenoriat rural;
• Campanii de informare pentru beneficiarii PNSC cu privire la avantajele materialelor din lemn.
 
Dincolo de asistenta sociala - un plan pentru dezvoltare sustenabila
Potrivit ASFOR, PNSC nu trebuie privit doar ca un instrument de protectie sociala. "Poate si trebuie sa fie un instrument de modernizare economica, de dezvoltare rurala, de inovare si de crestere a valorii adaugate din resurse regenerabile. Iar padurile - gestionate responsabil - si lemnul - folosit inteligent - pot fi elementele cheie ale acestui model.
Romania are resurse, are traditie, are industrie si are profesionisti. Avem nevoie de politici coerente care sa sprijine integrarea padurii in economia viitorului. Nu vom atinge neutralitatea climatica fara o economie a lemnului care respecta natura, creeaza locuri de munca si construieste durabil.
Este momentul ca Romania sa isi construiasca viitorul din lemn. Nu doar case, ci un model economic", a declarat Ciprian-Dumitru Musca, președintele ASFOR.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 188 (Ianuarie-Februarie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
Acvatot 2019
DRS
MCA
rigips
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
EURO BUILD
theda mar
Eco Garden Construct
SIGM
ELECTROGRUP
Arduro
strabag nivel 1
AED
MAKITA
SSAB
noark
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
GEWISS
BogArt
konsent
Ubitech
concelex
CDS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<